Ο άνθρωπος που αμφισβητεί την ενότητα των 27 απέναντι στη Ρωσία: Γνωστός φίλος του Πούτιν και του Ερντογάν

Hungary’s Prime Minister Viktor Orban arrives at the first day of a Special European Summit on Ukraine at the European Council, in Brussels, Belgium, 30 May 2022. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Μακράν του να διορθώσει τα λάθη του και να συμφωνήσει με τις απόψεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orbán) συνεχίζει να παίζει σόλο στην Ευρώπη, αντιτασσόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με κίνδυνο να αποδυναμώσει την Ευρώπη απέναντι στον ηγέτη του Κρεμλίνου.

Τα παραπάνω σημειώνει η εφημερίδα Les Echos (κείμενο Catherine Chatignoux και Karl De Meyer), αναφερόμενη στη στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού, διερωτώμενη ταυτόχρονα «μέχρι πότε;»

  • Η ιστοσελίδα μας σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είναι φίλος δύο γνωστών αυταρχικών ηγετών: Του Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας, και του Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας.

Επισημαίνει την παρουσία του Viktor Orbán, ως «έμπειρου» λαϊκιστή, ως  προστάτη του λαού, έναντι του κινδύνου της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ εκτιμά, ότι οι δηλώσεις του ευρέως επανεκλεγέντα  «εθνικιστή» ηγέτη υποδηλώνουν, πως δεν έχει τελειώσει τη μάχη του με την Ευρώπη. 

Μη  παραλείποντας αναφορά στην απομόνωση του Viktor Orbán στην Ευρώπη, μετά την διαφοροποίηση της Πολωνίας, αλλά και της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Τσεχίας, ως προς το ζήτημα του εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, η εφημερίδα αναφέρει, ότι αντί να επανορθώσει έναντι της ΕΕ, ως προς τις επανειλημμένες επιθέσεις της κυβέρνησής του στο κράτος δικαίου και για τη διαφθορά που βασιλεύει στην Ουγγαρία, πήγε σε μια σταυροφορία στο πλευρό της αμερικανικής ριζοσπαστικής δεξιάς ενάντια στον δυτικό φιλελευθερισμό που, κατά τον ίδιον, καταστρέφει τις χριστιανικές αξίες.

Επίσης, υπογραμμίζοντας τη μετάβαση του την Παρασκευή στο Παρίσι, για να συναντήσει τη Marine Le Pen, η εφημερίδα σημειώνει, ότι «οι δύο ακροδεξιοί ηγέτες λαχταρούν εδώ και μήνες για μια συμμαχία, που θα “προστατεύει τα έθνη της ηπείρου σε περιόδους πολέμου”, σύμφωνα με το Γραφείο του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Τονίζει ταυτόχρονα το γεγονός, ότι μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταφέρει να σχηματίσουν ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: Les Echos – Catherine Chatignoux και Karl De Meyer – Orban, l’homme qui défie l’unité des Vingt-sept face à Poutine

  • «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξυπνά πληγές και διαφορετικές προσεγγίσεις στις ευρωπαϊκές χώρες»

Επισημαίνοντας την διατήρηση της ενότητας των δυτικών δημοκρατιών έναντι της Ρωσίας, αλλά και τις διαφορές στην εκτίμηση που προκύπτουν για το μέλλον της ηπείρου, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την ιστορική ποικιλομορφία των μελών της ΕΕ, η αρθρογράφος της εφημερίδας, Le Monde, Sylvie Kauffmann, εκτιμά, ότι η «Γηραιά Ευρώπη» αποσταθεροποιείται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Κατά την άποψη της, το όραμα της «αλλαγής μέσω του εμπορίου»,  που κυριάρχησε στη γερμανική εξωτερική πολιτική μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, έχει καταρρεύσει και ο Olaf Scholz  δυσκολεύεται να ορίσει τη «νέα εποχή», που ανακοίνωσε στις 27 Φεβρουαρίου.

Θεωρεί, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέφερε επίσης «θανατηφόρο πλήγμα» στη μεγάλη φιλοδοξία του Emmanuel Macron να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας για την Ευρώπη, ακόμα κι αν η ανησυχία του να μην «ταπεινώσει» τη Ρωσία, δείχνει, πως δεν το έχει εγκαταλείψει εντελώς.

«Για το Βερολίνο και το Παρίσι, το γεγονός, ότι αυτός ο πόλεμος φέρνει αντιμέτωπες μια δικτατορία με μια νεαρή δημοκρατία και την υποχρέωση της νίκης της τελευταίας, δεν μπορεί να μας κάνει να ξεχνάμε, ότι στο τέλος, η ευρωπαϊκή ήπειρος θα πρέπει να βρει μια μορφή σταθερότητας», τονίζει η Sylvie Kauffmann.

Όπως λέει η συζήτηση θα συνεχιστεί, όπως συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου των Δημοκρατικών, αλλά, όπως τονίζει, «δεν πρέπει η Ευρώπη να διεξάγει λάθος αγώνα, καθώς η ενότητα που λείπει έναντι της Ρωσίας δεν είναι αυτή της Δύσης, αλλά αυτή του υπόλοιπου κόσμου.»

ΠΗΓΗ: Le Monde – «La guerre en Ukraine réveille dans les pays européens des plaies et des approches différentes»

Στην Τουρκία, η νέα στροφή του Ερντογάν απειλεί την κοινωνία των πολιτών με ασφυξία: Γέμισαν οι φυλακές…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: