Στην Τουρκία, η νέα στροφή του Ερντογάν απειλεί την κοινωνία των πολιτών με ασφυξία: Γέμισαν οι φυλακές…

Supporters of ‘We’ll Stop Femicide’ Platform Association hold their flags, pictures of victims and shouts slogans as they attend demonstration before the closure case against their association in front of the Istanbul Caglayan Court House, 01 June 2022. EPA, SEDAT SUNA




«Ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος εντείνει την καταστολή. Τα δικαστήρια υπό πίεση πολλαπλασιάζουν τις καταδίκες των αντιπάλων».

Τα παραπάνω αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Figaro στην Κωνσταντινούπολη, Anne Andlauer, σε ρεπορτάζ της με αφορμή τη σημερινή δίκη του κύριου φεμινιστικού συλλόγου στη χώρα.

Ο σύλλογος κατηγορείται για «δραστηριότητες  αντίθετες με το νόμο και τα χρηστά ήθη» και ότι επιδιώκει «να καταστρέψει την οικογενειακή δομή, με πρόσχημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών».

Η Fidan Ataselim, πρόεδρος της οργάνωσης πιστεύει, ότι η ηγεσία κάνει ένα νέο βήμα στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, η οποία απέχει πολύ από το να περιορίζεται στο φεμινιστικό κίνημα. Κατά την ίδια, υπάρχει ξεκάθαρα η αίσθηση της πίεσης που αυξάνεται, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023.

Φέρνει δε ως παράδειγμα τις δίκες και καταδίκες των τελευταίων δύο μηνών, όπως αυτή για την διάλυση του φιλοκουρδικού HDP, την ισόβια κάθειρξη του Οσμάν Καβάλα, την τετραετή φυλάκιση που επιβλήθηκε στον Canan Kaftancioglu, εκπρόσωπο στην Κωνσταντινούπολη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) και η αιτούμενη ποινή φυλάκισης κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu, που εκδικάζεται σήμερα. 

 «Ελπίζω να κερδίσουμε Δεν βλέπω χειρότερα από αυτό, αλλά φοβάμαι, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τροφοδοτήσει αυτό το κλίμα φόβου μέχρι τις εκλογές», προβλέπει η Fidan Ataselim.

Ο Tarik Beyhan, διευθυντής εκστρατείας στη Διεθνή Αμνηστία, καταγγέλλει μια στρατηγική «ποινικοποίησης», στο επίκεντρο της οποίας υπάρχει η δικαιοσύνη και οι δικαστές, ιδίως μετά την υιοθέτηση το 2017 ενός υπερπροεδρικού καθεστώτος, του οποίου το αποτέλεσμα φάνηκε με την δίκη του Gezi. 

«Η δικαιοσύνη δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη. Στο παρελθόν, παραπονιόμασταν για μια δικαιοσύνη που εξαρτάται από τις στρατιωτικές αρχές», θυμάται ο Eren Keskin, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHD), με το συνάδελφό του Benan Molu, ο οποίος υπερασπίζεται τον πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Selahattin Demirtas, να αναφέρει, ότι όταν βρίσκεται σε μια δικαστική αίθουσα, νιώθει «εντελώς άχρηστος», το οποίο είναι «πολύ δύσκολο, τόσο επαγγελματικά όσο και ανθρώπινα».

Ο Garo Paylan, βουλευτής του κόμματος HDP, τονίζει τις προσπάθειες της τουρκικής ηγεσίας να αποκλείσει το κόμμα από το πολιτικό πεδίο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για την έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους της αντιπολίτευσης, καθώς, όπως σημειώνει, «ενώ όλοι στην αντιπολίτευση έχουν στο στόμα τους μόνο τη λέξη “δικαιοσύνη”, δεν στέκονται πολλοί όρθιοι για να καταγγείλουν αυτό που μας συμβαίνει». 

«Το σχέδιο του Tayyip Erdogan είναι να απαγορεύσει το HDP πριν από τις εκλογές, υπολογίζοντας έτσι, ότι η υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν θα διαδηλώσει, κάτι που θα προκαλέσει δυσαρέσκεια και οργή από τους δικούς μας ψηφοφόρους, οι οποίοι ενδέχεται να αποφασίσουν να μην προσέλθουν στις κάλπες», υποστηρίζει ο Garo Paylan

«Αυτός είναι ο διπλός υπολογισμός του Τούρκου προέδρου,  ο οποίος γνωρίζει, ότι για να κερδίσει τον Ιούνιο του 2023, παρά την οικονομική κρίση (70% πληθωρισμός), θα πρέπει να διατηρήσει τον φόβο του χάους στους ψηφοφόρους και να σπείρει διχασμό μεταξύ των αντιπάλων του», αναφέρει η δημοσιογράφος.

Επισημαίνει την διαμάχη που έχει ανοίξει μεταξύ εκείνων που καλούν σε διαδηλώσεις, παρά την καταστολή, και εκείνων που φοβούνται, ότι οι αρχές θα χρησιμοποιήσουν το παραμικρό κίνημα διαμαρτυρίας προς όφελός τους. 

Υπενθυμίζει την έκκληση για προσοχή που απηύθυνε, πριν από λίγους μήνες και ο επικεφαλής του CHP, Kemal Kiliçdaroglu, αναφέροντας: «Θέλουν να μας προκαλέσουν να μας βγάλουν στους δρόμους. Αλλά θα παραμείνουμε ήρεμοι, θα περιμένουμε την ημέρα της ψηφοφορίας και θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα».

ΠΗΓΗ: En Turquie, le nouveau tour de vis d’Erdogan menace la société civile d’asphyxie

Με γεύμα αποχαιρέτισε ο Δένδιας τον απερχόμενο πρέσβη του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: