Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε τις απειλές του Ερντογάν στο Αιγαίο: Καμία αναφορά στα F-16, στην ανακοίνωση του Λευκού, για τη συνάντηση

FILE PHOTO: US President, Joe Biden (2-L), chats with Turkish President, Recep Tayyip Erdogan (L), next to British Prime Minister, Boris Johnson (R), and NATO’s Secretary General, Jens Stoltenberg (2-R), shortly before they attend a meeting during the first day of the NATO Summit at IFEMA Convention Center, in Madrid, Spain, 29 June 2022. EPA, Juan Carlos Hidalgo




Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρει επίσημη γραπτή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε και τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν με την επιθετικότητα του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο μείζον θέμα των μαχητικών F-16 που απαιτεί να αγοράσει και να αναβαθμίσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε. Όλες οι πληροφορίες πριν από τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν ανέφεραν ότι τα πρόβλημα και τα εμπόδια που θέτει το Κογκρέσο γι’ αυτή την αγορά θα ήταν στην ατζέντα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε το δρόμο στους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας.

Σύμφωνα με το Reuters, στην αρχή της συνάντησης o πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αίροντας το μπλόκο στην ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Επιπλέον, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειες της Άγκυρας να διασφαλίσει το άνοιγμα διαδρόμου για τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα του ότι με τη διπλωματία θα βρεθεί τρόπος για να απεμπλακούν τα ουκρανικά σιτηρά και να επιτραπεί η μεταφορά τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Τουρκικά ΜΜΕ, μετά το τέλος της συνάντησης, μετέδωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του:

«Μόλις φτάσω στην Ουάσιγκτον, θα επιλύσω το θέμα των F-16. Θα κάνω μία προσπάθεια να περάσει από το Κογκρέσο».

Η δήλωση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουάλαντερ, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας επειδή συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου στην ασφάλεια της Αμερικής», δήλωσε.

  • Readout of President Biden’s Meeting with President Recep Tayyip Erdogan of Turkey

President Joseph R. Biden, Jr. met today with President Recep Tayyip Erdogan on the margins of the NATO Summit.

President Biden welcomed Turkey’s conclusion of a trilateral agreement with Finland and Sweden that paved the way for Allies to invite them to join NATO.

The leaders discussed their continued support for Ukraine in its defense against Russian aggression, as well as the importance of removing Russian obstacles to the export of Ukrainian grain.

They also talked about the importance of maintaining stability in the Aegean and Syria.

President Biden reiterated his desire to maintain constructive bilateral relations, and the leaders agreed on the importance of continued close consultations between our governments.

In attendance for the President’s bilateral with Recep Tayyip Erdoğan, President of the Republic of Turkey:

U.S. Manifest:

T.H. Antony Blinken, Secretary of State

T.H. Lloyd Austin, Secretary of Defense

T.H. Jake Sullivan, Assistant to the President for National Security Affairs

T.H. Karen Donfried, Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs

T.H. Dr. Amanda Sloat, Special Assistant to the President and Senior Director for Europe, National Security Council

Mr. David Fabrycky, Director for NATO and European Affairs, National Security Council

Turkey Manifest:

H.E. Recep Tayyip Erdoğan, President of the Republic of Turkey

T.H. Mevlüt Çavusoglu, Minister of Foreign Affairs

T.H. Hulusi Akar, Minister of Defense

T.H. Osman Askin Bak, NATO Parliamentary Assembly Deputy Chairman, Member of Turkish Parliament

Mr. Hakan Fidan, Head of National Intelligence

Mr. Fahrettin Altun, Chairman of Presidency Communications Directorate

Mr. Ibrahim Kalin, Spokesperson

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Το Κογκρέσο θα έχει τον τελευταίο λόγο για τα τουρκικά F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: