Οι προθέσεις και οι υπολογισμοί του Ερντογάν: Πιθανή η αύξηση των εντάσεων με τη Δύση και ειδικά την Ελλάδα…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg (κείμενο Bobby Gosh) επισημαίνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), επειδή είναι προσηλωμένος στην επανεκλογή του, πιθανότατα θα αυξήσει τις εντάσεις με την Δύση, ακριβώς την στιγμή που το ΝΑΤΟ χρειάζεται την συνεργασία του στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan ουσιαστικά εγκαινίασε την προεκλογική περίοδο, επιβεβαιώνοντας ότι οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν τον προσεχή Ιούνιο και ότι ο ίδιος θα επιδιώξει την επανεκλογή του με την «Συμμαχία των Λαών», δηλαδή την συνεργασία του κόμματός του ΑΚΡ με το εθνικιστικό ΜΗΡ.

Σύμμαχοι και αντίπαλοι της Τουρκίας, καθώς και οι ίδιοι οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα ταραγμένο 12μηνο. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστούν για ακόμη περισσότερη λασπολογία και αντιφατικότητα από τον Erdogan, σε μια εποχή που χρειάζονται τη συνεργασία του για τον περιορισμό του ρωσικού τυχοδιωκτισμού.

O Erdogan είναι στην καλύτερη περίπτωση δύστροπος καιγίνεται ολοένα και περισσότερο εριστικός απέναντι στη Δύση, διότι αισθάνεται πολιτικά ευάλωτος στο εσωτερικό, καθώς η δημοτικότητά του βρίσκεται στο ναδίρ από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003.  Με την εμμονή του να μην αυξήσει τα επιτόκια όπως τον συμβούλευαν οι ειδικοί, ο Erdοgan κατάφερε να βάλει την τουρκική οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο αποδυνάμωσης της λίρας και αύξησης του πληθωρισμού.

Επειδή ο χρόνος μέχρι τις εκλογές δεν επαρκεί για τη βελτίωση της οικονομίας, ο Εrdogan  πρέπει  να βρει άλλους τρόπους για να πετύχει την επανεκλογή του και τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι καταφεύγει στο εγχειρίδιο του λαϊκισμού  και του εθνικισμού, εγείροντας συναγερμό για ξένους εχθρούς — πραγματικούς και φανταστικούς

  • Επίσης, στράφηκε εναντίον ενός άλλου παλιού του εφιάλτη, την Ελλάδα, από την οποία ζήτησε να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου, τονίζοντας ότι «δεν αστειεύεται».

Με αυτές τις ενδείξεις θα πρέπει να αναμένουμε από τον Εrdogan τους επόμενους μήνες να επενδύσει στην διγλωσσία της Δύσης και να αναδείξει ακόμη περισσότερο τη θεωρία συνωμοσίας του ότι τα δεινά της Τουρκίας είναι το αποτέλεσμα μιας σκόπιμης εκστρατείας από «παγκόσμιους βαρόνους της πολιτικής και του χρήματος». Οι Τούρκοι, που στενάζουν κάτω από το διπλό βάρος του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος, θα ενθαρρυνθούν να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και όχι τον πρόεδρό τους.

Στο παραπάνω πλαίσιο, αναμένεται ο Erdogan να είναι λιγότερο συνεργάσιμος με τη Δύση. Αυτό φαίνεται ήδη στην άρνησή του να υποχωρήσει στην επέκταση του ΝΑΤΟ: Διατυπώνοντας την ένστασή του για τη Σουηδία και τη Φινλανδία θέτοντας θέμα εθνικής ασφάλειας (τους κατηγορεί ότι φιλοξενούν Κούρδους τρομοκράτες), ο Erdogan μεγαλοποιεί την απειλή και παρουσιάζει την ανυπακοή του ως πατριωτική αντίσταση απέναντι στον ξένο εκφοβισμό.

Δεν έχει νόημα να αναμένει κανείς λογική από ένα πολιτικό που έχει την πλάτη στον τοίχο, πόσω μάλλον από τον Erdogan που έχει καταλήξει ότι η αδιαλλαξία εξυπηρετεί κατά τον βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντά του. Όσο αποκαρδιωτικό και αν είναι για τον Αμερικανό Πρόεδρο και τους ευρωπαίους ηγέτες, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν από πού προέρχεται ο Erdogan και να δράσουν αναλόγως. Οι απειλές δεν θα λειτουργήσουν, αφού θα συμβάλουν μόνο στην αφήγησή του για ηρωική περιφρόνηση.

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν τόσο ο Biden όσο και οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι να του υποδείξουν ότι εάν η Τουρκία δεν συναινέσει, θα επινοήσουν λύσεις. Αυτό μπορεί να απαιτήσει από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να οικοδομήσουν μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική ασφάλειας για τη Σουηδία και τη Φινλανδία εκτός συμμαχίας – τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, οπότε είτε θα υπάρχει νέος Τούρκος Πρόεδρος είτε θα είναι ένας νικητής Erdogan που δεν τους χρειάζεται πλέον ως φόβητρα.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Bobby Gosh US Should Brace for More Pushback From Erdogan

Ακραία ρητορική Πούτιν κατά της Δύσης: «Η ΕΕ απώλεσε την πολιτική της κυριαρχία – Οι κυρώσεις είναι πόλεμος – αστραπή»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: