Η περηφάνια του κάθε έθνους είναι το όνομα του (Nation Branding): Η κάθε κυβέρνηση καλείται να προστατεύσει το όνομα αυτό!

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, Νέα Υόρκη

Το όνομα (branding) το οποίο καλείται να κτίσει ένα προϊόν, μια υπηρεσία ή ένας οργανισμός αποτελεί ισχυρό κεφάλαιο στα περιουσιακά της κάθε εταιρίας. Το ίδιο ισχύει και για ένα έθνος ή κράτος (nation branding).

H “επωνυμία” μιας χώρας στοχεύει στην οικοδόμηση, διαχείριση, ενίσχυση και μέτρηση της φήμης της. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί μια χώρα να μετρήσει τη φήμη της;

Στο πολιτικό μάρκετινγκ και την επικοινωνία, το Μοντέλο CIS* επισημαίνει ότι οι πολιτικοί παίκτες (κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα και πολιτικοί), όχι μόνο χρειάζεται να παράγουν ένα πολιτικό προϊόν (δηλαδή μια ιδέα/πρόταση), αλλά πρέπει επίσης να ενημερώνουν επαρκώς το λαό για το προϊόν αυτό και να το υποστηρίζουν εξίσου επαρκώς μέσα από τη σωστή επικοινωνία.

  • Χρησιμοποιώντας τη Στρατηγική CIS ως εργαλείο μέτρησης, και με δείγμα από άτομα ηλικίας 18 και άνω, που διαμένουν στις ΗΠΑ, νέα μελέτη στόχευσε να εξετάσει τον αντίκτυπο αυτής της στρατηγικής πάνω σε διάφορους παράγοντες που αφορούν την εξωτερική πολιτική μιας χώρας (όπως οικονομικές συνεργασίες, διεθνές περιβάλλον, υγεία, μετανάστευση και διεθνείς σχέσεις).

Παράλληλα, η μελέτη εξέτασε την πιο πάνω στρατηγική (CIS) σε ότι αφορά την ενίσχυση της επωνυμίας ενός έθνους (Nation Branding), σε σχέση με τους εξής παράγοντες: τις εξαγωγές, τη διακυβέρνηση, τον πολιτισμό, το λαό/ανθρώπους, τον τουρισμό και τις επενδύσεις).

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 120 ενήλικες ηλικίας 18-25 ετών από τις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η στρατηγική CIS (δηλαδή η ικανότητα των πολιτικών να δημιουργούν, να ενημερώνουν και να υποστηρίζουν επαρκώς τις προτάσεις τους), έχει άμεση σχέση με τα μεταναστευτικά ζητήματα, ενώ οι διεθνείς σχέσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κτίσιμο της εθνικής επωνυμίας (Nation Branding).

Τρεις παράγοντες που αφορούν την εθνική επωνυμία (διακυβέρνηση, τουρισμός και επενδύσεις) επίσης δείχνουν σημαντική άνοδο μετά την χρήση της στρατηγικής CIS.

Καταλήγοντας, η μελέτη υποδεικνύει ότι όσο περισσότερη είναι η χρήση της Στρατηγικής CIS (ικανότητα των πολιτικών να δημιουργούν, να ενημερώνουν και να υποστηρίζουν τις προτάσεις τους), τόσο ισχυρότερη είναι η επωνυμία (branding) ενός κράτους/έθνους.

Με απλά λόγια, η περηφάνια του κάθε έθνους είναι το όνομα του! Και η πιο πάνω μελέτη αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο προστασίας και ενίσχυσης αυτού του (εθνικού) ονόματος.

(1) Το Μοντέλο CIS (Create, Inform, Support) είναι ένα βραβευμένο μοντέλο που αναπτύχθηκε από τον Δρ. Νίκο Αντωνιάδη και παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διοίκηση και την Εκπαιδευτική Καινοτομία, Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο (Απρίλιος 2019).

(2) Πρώτη παρουσίαση του πιο πάνω κειμένου στην εφημερίδα LA Voice.

Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν ζητά ανοικτή επιταγή να εισβάλλει σε τρίτες χώρες: Το νέο παιχνιδάκι του κατοχικού ηγέτη και η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: