Η Κυπριακή Ομοσπονδία της Νέας Υόρκης αποχαιρέτησε τον Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα με δείπνο στον “Διόνυσο”

Aπο αριστερα: Ποπιτα Παυλη, Μαρία Παππα, Κυριάκος Παπαστυλιανου, Δρ. Κωνσταντινος Κουτρας και Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία ETA IMAGe




Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΓΕΡΜΑΝΟΥ

Νέα Υόρκη. Διαφορετικό, σε ύφος σε σχέση με τις προηγούμενες εκδηλώσεις αποχαιρετισμού, (σε μια κάπως πιο χαλαρή από πλευράς πρωτοκόλλου ατμόσφαιρα), αλλά με τον ίδιο πάντα τόνο εκτίμησης και αγάπης, όσον αφορά το πρόσωπο του Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα, ήταν το αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμή του, που διοργάνωσε εκ μέρους της Κυπριακής Παροικίας, η Κυπριακη Ομοσπονδία Αμερικής στο εστιατόριο “Διόνυσος”, το βράδυ της Τρίτης 28/6.

Ηταν μια όμορφη, οικογενειακή, θα λέγαμε συνάντηση, με παρόντα ολα σχεδόν τα στελέχη της Κυπριακής ηγεσίας, αλλά κυρίως όσους έζησαν απο κοντά την δράση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας τα τελευταία εξι χρόνια. Σύμφωνα δε, με τις μαρτυρίες των ομιλητών, αγκάλιασε όσο κανείς άλλος, την Κυπριακή παροικία.

Απο μόνη της, η μαρτυρία αυτή αποτελεί το καλύτερο κοπλιμέντο για ενα διπλωμάτη, πόσω μάλλον για έναν Έλληνα διπλωμάτη.

Όταν βέβαια την ακούς από τα χείλη των εκπροσώπων των Κυπριακών Συλλόγων, τότε σίγουρα της αποδίδεις μια άλλη διάσταση.

Ο Δρ. Κούτρας φάνηκε ιδιαίτερα συγκινημένος από τα λόγια και την αγάπη των εκπροσώπων των Κυπριακών συλλόγων, είτε εθνικοτοπικών, είτε αθλητικών, είτε της ηγεσίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας και του Παγκρύπριου.

Μεταξύ άλλων, στο δείπνο παραβρέθηκε και ένας Χιώτης στην καταγωγή, ο κ. Μάρκος Μαρινάκης που απλά επιβεβαίωσε, με τα λόγια του, το μέγεθος της εκτίμησης για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο Δρ. Κούτρας, ιδιαίτερα κατά την δύσκολη περίοδο της Πανδημίας, όταν το Ελληνικό Προξενείο ήταν το μόνο που λειτουργούσε χωρίς διακοπή.

Στο δείπνο τον Δρ. Κούτρα συνόδευσαν η σύζυγος του  Ποπίτα Παυλή και η υπεύθυνη για τα πολιτιστικά θέματα στο Προξενείο κ. Εβελιν Κανελέα.

Η υπεύθυνη του Εστιατορίου «Διόνυσος» κ. Σκεύη Ρουσοπούλου, είχε ετοιμάσει ένα ένα όμορφο μενού με φαγητά και μεζέδες και μετά το φαγητό τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, που καλωσόρισε τον Δρ. Κούτρα και την σύζυγό του.

Στη συνέχεια κάλεσε τον κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ο οποίος και παρουσίασε ονομαστικά τους καλεσμένους, επώνυμους και ανώνυμους καθώς και τον επισκέπτη από την Ελλάδα τον κ. Απόστολο Ζουπανιώτη, πρώην εκδότη της εφημερίδας Greek News, αλλά και τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή από την Ουάσινγκτον κ. Μιχάλη Ιγνατίου.

Ο κ. Κρίστοφερ, όπως συνηθίζει άλλωστε, ανέφερε ονομαστικά και τους λοιπούς εκπροσώπους του Τύπου και των ΜΜΕ.

Κατόπιν ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην θητεία του Δρ. Κούτρα στη Νέα Υόρκη και στην παρουσία του σε όλες τις εκδηλώσεις του Κυπριακού Ελληνισμού.

Λυπούμαστε, είπε, που αποχωρεί από το πόστο του.

«Ήταν αφοσιωμένος, είχε πάθος για τον Ελληνισμό και το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ειλικρινής, λέει την αλήθεια».

«Για μας» έχει πρόσθεσε, «σημασία έχει το γεγονός ότι έβαζε πάντα στην πρώτη θέση το πρόβλημα της Κύπρου και ήταν δίπλα μας σε κάθε στιγμή του αγώνα».

Ο εκπρόσωπος του σωματείου «Λάμπουσα» ο κ. Σταύρος Καμιλάρης, πρόσφερε στον Δρ. Κούτρα ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας του σημερινού Καραβά (το μοναστήρι της Αχειροποίητου) με χαραγμένη στο πίσω μέρος μια αφιέρωση: «Με βαθύτατη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για την συμπαράσταση στ και για τις υπηρεσίες σας στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου».

Ο κ. Μαρτίνος Κυπριανός που έλαβε τον λόγο αμέσως μετά, πρόσφερε στον Δρ. Κούτρα μια φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παγκύπριου, χωρίς ωστόσο η φανέλα αυτή να έχει πάνω της κάποιο νούμερο, θέλοντας να δείξει ότι ο Δρ. Κούτρας, είναι ικανός για όλες τις θέσεις.

Με την σειρά του ο κ. Κρίστοφερ πρόσφερε ένα αντίγραφο του πλοίου «Κερύνεια», που του απέστειλε ο Δήμος της Κερύνειας με την σημείωση να προσφερθούν σε άτομα που έχουν βοηθήσει την υπόθεση του αγώνα για τα δίκαια της Κύπρου.

Εκ μέρους του Κυπριακού Επιμελητηρίου η πρόεδρος κ. Μαρία Πάππα, πρόσφερε ένα κρυστάλλινο μήλο, σύμβολο της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ο εκπρόσωπος των Κυπρίων από το Ολμπανι, κ. Χάρης Χατζηϊωάννου, ευχαρίστησε τον Δρ. Κούτρα, αν και όπως είπε πάνω στην βιασύνη του να προλάβει το δείπνο, ξέχασε το δώρο στο γραφείο του. Το δώρο αυτό, είπε, απεικονίζει το κράνος του στρατηγού Μιλτιάδη που βρέθηκε σε ανασκαφές.

Ο κ. Απ. Ζουπανιώτης, ανέφερε ότι έβαλε στόχους ο Δρ. Κούτρας και από την αρχή ήθελε να κινητοποιήσει την Ομογένεια. Αφοσιώθηκε, τόνισε, στο έργο του και επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα περήφανος που τον θεωρεί φίλο του.

Ο πρέσβης της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη κ. Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου τόνισε ότι ο Δρ. Κούτρας απέδειξε και από τις άλλες θέσεις στις οποίες υπηρέτησε, ότι μπορεί να παράγει έργο.

Από την θέση της, ως Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη η πρέσβης κ. Μαρία Θεοφίλη, επεσήμανε ότι για πολλά χρόνια ήταν όχι μόνο συνάδελφος, αλλά και πραγματικός φίλος και συγκάτοικος, στο ίδιο κτίριο.

Είναι, είπε, αναφερόμενη στον Δρ. Κούτρα, άνθρωπος των έργων και το απέδειξε, φέρνοντας το Προξενείο στον 21ο αιώνα.

Το έκανε, συμπλήρωσε, για να αναβαθμίσει όχι μόνο τις υπηρεσίες προς την Ομογένεια, αλλά και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Καταλήγοντας η κ. Θεοφίλη, τόνισε ότι ο Δρ. Κούτρας είναι ένας άνθρωπος των έργων, κάτι που απέδειξε κατά την διάρκεια της παραμονής του εδώ.   

Η κ. Κανελέα ρωτήθηκε στην συνέχεια να πει ποιά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δρ. Κούτρα;

Η ίδια απάντησε μονολεκτικά: «η αφοσίωση και το πάθος για την δουλειά του. Δεν γνωρίζει ούτε ώρες, ούτε μέρες».

  • Ενας απλός διπλωμάτης

 Ο Δρ. Κούτρας ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και εξήγησε ότι για πρώτη φορά πήγε στην Κύπρο πριν από 22 χρόνια, στο τείχος της ντροπής, στην Πράσινη γραμμή.

Περιγράφοντας τον ρόλο του σχετικά με τα διπλωματικά είπε ότι είναι «ένας απλός διπλωμάτης».

Χαίρομαι, είπε ο Δρ. Κούτρας που υπάρχουν νέα παιδιά που ακολουθούν με το ίδιο πάθος το παράδειγμα του κ. Κρίστοφερ και των υπολοίπων.

Τι να πρωτοθυμηθώ, είπε ο Δρ. Κούτρας, για την πρώτη συνάντηση μου με τον αείμνηστο Νίκο Μούγιαρη;

Θέλω να συνεχίσετε όλοι, με οδηγό τον Φιλίππα, να προσεγγίσετε την Αμερικανική ηγεσία.

«Έχουμε πίστη κι ελπίδα σε αυτή την χώρα, τους νομοθέτες αυτής της χώρας που εμπνέονται από τα ιδεώδη και τις αρχές της  της δημοκρατίας, της ελευθερίας που ήταν βασισμένη στην Αρχαία Ελλάδα, δεν θα αφήσουν να συμβεί στην Πατρίδα μας τίποτα δυσάρεστο».

Συνεχίστε, πρoέτρεψε τους συνδαιτημόνες του, με το ίδιο πάθος να δίνετε τον ίδιο αγώνα.

Μόνο έτσι, κατέληξε, θα πετύχουμε.

Ποιοί ήταν εκεί

Παρούσα στο δείπνο ήταν και η Δέσποινα Αξιωτάκη μαζί με την Λόρα Νερούλια-Μπισιώτη και το νέο πρόεδρο της Νεολαίας τον κ. Ανδρέα Λαμπίρη. Στο δείπνο παρακάθισε και ο διευθυντής του γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων κ. Αρίστος Κωνσταντίνου.

Επίσης παρέστησαν και: ο κ. Λούκας Γεωργίου, ο κ. Πίτερ Κακογιάννης, ο κ. Ανδρέας Χατζηϊωάννου, ο κ. Τάσος Ζαμπάς, η Ελισάβετ Τζουμάκα, ο κ. Νίκος Τζιάζας, ο κ. Γιώργος Σοφοκλέους, ο. Μιχάλης Γιακούμελος, ο κ. Κώστας Νικολάου, από την Λεμεσό και πολλοί άλλοι.

Ο Πανίκος Παπανικολάου είναι ο “στρατηγός” της προεκλογικής εκστρατείας του Ανδρέα Μαυρογιάννη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: