Η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν στο χείλος της αβύσσου: Εμπρηστική και επικίνδυνη ρητορική από τον Ερντογάν

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον ισλαμιστή υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και άλλους αξιωματούχους στη Σμύρνη. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Tourprom.ru, με τίτλο «Οι ξένοιαστες διακοπές στην Τουρκία και την Ελλάδα ενδέχεται να αναβληθούν για πολλά χρόνια: και οι δύο χώρες βρέθηκαν στο χείλος της αβύσσου», αναφέρει τα εξής:

“Τα ελληνικά νησιά του Αιγαίο, που είναι δημοφιλή στους τουρίστες και βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, αλλά, κυρίως, η Σάμος και η Χίος, μπορούν να γίνουν ένα άλλο σημείο της Ευρώπης, όπου θα κλιμακωθεί η ένταση ή, στη χειρότερη περίπτωση, να αποτελέσουν την αιτία για να ξεκινήσει πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, γεγονός που θα πλήξει σημαντικά την τουριστική βιομηχανία και θα διακόψει τις τουριστικές ροές σε αυτές τις χώρες.

Η αιτία είναι οι ηχηρές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς: η Τουρκία υπόσχεται να αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου (να θέσει το ζήτημα ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά τα νησιά), επειδή η Ελλάδα δεν σκοπεύει να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από εκεί. Λαμβάνοντας υπόψη τις ηχηρές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, η Τουρκία και η Ελλάδα μπορεί να βρεθούν στο χείλος του πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη σε δηλώσεις που αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου. Επεσήμανε ότι η “στρατιωτικοποίηση” των νησιών αποτελεί ένα από τα κρίσιμα ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

“Υπάρχουν συμφωνίες, ωστόσο, η Ελλάδα τις παραβιάζει και συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά. Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου θα τεθεί προς συζήτηση”, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Στο μεταξύ, τονίζεται ότι το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί εκ νέου τους τελευταίους δύο μήνες μετά από την ανταλλαγή κατηγοριών για παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο Πέλαγος.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει 16 από 23 νησιά της στο Αιγαίο, γεγονός που παραβιάζει κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα απορρίπτει τα αιτήματα όσον αφορά στα νησιά που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, επικαλούμενη το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την εθνική της κυριαρχία. Η Άγκυρα έχει αποστείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ όσον αφορά στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Σε παρόμοια κίνηση προέβη και η Ελλάδα, αποστέλλοντας και αυτή δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου απορρίπτει όλες τις αιτιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, “η Αθήνα είναι καλά προετοιμασμένη ακόμα και για το πιο ακραίο σενάριο από την πλευρά της Άγκυρας”. Η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται εσωτερική πίεση και, ως εκ τούτου, καταφεύγει σε μια τόσο εμπρηστική και επικίνδυνη ρητορική.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερα λόγω συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στις τουρκικές ακτές και ακριβώς σε εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται απέναντι από τη Χίο και τη Σάμο.

“Η μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων στις τουρκικές ακτές, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας οδήγησε τους Έλληνες διπλωμάτες και στρατιωτικούς να προβούν στην επανεξέταση των προηγούμενων σεναρίων κρίσης”, υποστηρίζουν οι ειδικοί αναλυτές.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι η Αθήνα προωθεί ενεργά και σε διπλωματικό επίπεδο τις θέσεις της Ελλάδος και τονίζουν το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα, το ελληνικό ΥΠΕΞ παρείχε στις Πρεσβείες και διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδος στο εξωτερικό 16 χάρτες από το 1972 έως σήμερα, στους οποίους φαίνεται πώς έχουν αλλάξει οι αξιώσεις της Τουρκίας, όσον αφορά στη διεύρυνση της σφαίρας επιρροής της σε περισσότερα από τα μισά νησιά του Αιγαίου.

Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, γεγονός που καθιστά αυτή τη σύγκρουση ιδιαίτερα δύσκολη. Τελικά, μπορεί να “υποστούν ζημιές” τόσο οι απλοί τουρίστες, όσο και η τουριστική βιομηχανία και των δύο χωρών, ακόμη δε περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ήδη υπάρχει ένα “ιστορικό παράδειγμα”, που σχετίζεται με την ιστορία της ανακήρυξης της λεγόμενης “ΤΔΒΚ”.

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα Tourprom.ru

Το ζόρι έκανε τον Ταγίπ να μας γράφει τις σοφιστείες του και ελληνικά στο twiiter: Λες και αυτό ήταν το πρόβλημά του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: