Η Αθήνα καταγγέλλει τις απόπειρες εκφοβισμού εκ μέρους του Ερντογάν: Νέες απειλές με το μεταναστευτικό

Άφιξη βάρκας με μετανάστες μεταξύ των οποίων και τραυματίες, κατά τη διάρκεια της άσκησης “ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021” στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη θέση Ζερβού στη Σάμο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΒΑΡΝΙΑΣ




Η Τουρκία φέρεται να επαναλαμβάνει τον εκβιασμό των μεταναστών, τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και την προετοιμασία της αποστολής πλοίων στα ελληνικά ύδατα, σημειώνει η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro στην Αθήνα, Alexia Kefalas   .

Αναφέρεται σε επιφυλακή, εδώ και αρκετές εβδομάδες, των Ελλήνων  συνοριοφύλακων, με ενίσχυση των περιπολιών και του εξοπλισμού των,  εξ αιτίας του πολλαπλασιασμού των προσπαθειών διέλευσης εξόριστων από τη γειτονική Τουρκία, προσθέτοντας, ότι πριν από δέκα ημέρες, 750 άτομα δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διέλευση τους και να φτάσουν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

«Ρεκόρ», σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία ισχυρίζεται, ότι έχει εμποδίσει την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος περισσότερων από 40.000 ανθρώπων από την αρχή του χρόνου, αναφέρει η δημοσιογράφος.

Υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έχουν φθάσει στη χώρα περισσότεροι από 3.000 αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.000 τον Απρίλιο, μία κατακόρυφη αύξηση, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εγκλεισμού, που εμπόδιζε την πρόσβαση στην Ελλάδα.

Επισημαίνοντας την άποψη των ελληνικών αρχών, ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως δούρειο ίππο, για να διπλασιάσει την πίεσή της στην Ελλάδα, σημειώνει, ότι αυτή τη φορά, δεν υπάρχει ο Ιππίας για να φτιάξει τον Δούρειο ίππο, αλλά αυτοσχέδιες βάρκες, κανό ή ιστιοπλοϊκά γεμάτα άντρες, γυναίκες και παιδιά που πλησιάζουν τα ξημερώματα, εκμεταλλευόμενοι τα στενά θαλάσσια σύνορα, που χωρίζουν την Ελλάδα από την Τουρκία, ανοιχτά της Σάμου, της Χίου και της Λέσβου.

Κατά την ίδια, «αυτό το νέο μεταναστευτικό ρεύμα θυμίζει εκείνο του Φεβρουαρίου του 2020», όταν η Τουρκία άνοιξε τις πύλες της μετανάστευσης, υποκινώντας χιλιάδες πρόσφυγες να παραβιάσουν τα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, κατά μήκος του ποταμού Έβρου, με την Αθήνα και πολλές ΜΚΟ να διερωτώνται, αν το καλοκαίρι του 2022 θα είναι επανάληψη του χειμώνα του 2020;

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και προετοιμάζεται, για άλλη μια φορά, να στείλει ερευνητικά πλοία υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο . Μια συμπεριφορά, που επεσήμανε ευρέως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου, στις 17 Μαΐου, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Επί 41 λεπτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε τις παραβιάσεις αυτές από την Τουρκία, χωρίς να τις κατονομάσει. Η απάντηση του Recep Tayipp Erdogan δεν άργησε να έρθει», σημειώνει η κα Kefalas, αναφερόμενη στη συνέχεια στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου,  ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν υπήρχε πια στα μάτια του» και ότι de facto, οποιοσδήποτε διάλογος μεταξύ των αντίστοιχων κυβερνήσεων είχε παγώσει, καθώς και στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί 16 νησιών από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Mehmet Cavusoglu.

Επισημαίνει ταυτόχρονα την καταδίκη αυτών των «πολεμοχαρών» δηλώσεων από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Antony Blinken, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως τον Emmanuel Macron, στο περιθώριο της ομιλίας του στην έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου.

Eπισημαίνοντας τη συνέχιση, από αρχές Ιουνίου, της λεκτικής κλιμάκωσης, η δημοσιογράφος σημειώνει, ότι «η ανθρώπινη ασπίδα φαίνεται να ευνοείται από την Άγκυρα, κατά παράβαση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016», με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποφασίσει να ενισχύσει την προστασία της, με αύξηση των περιπολιών και επιμήκυνση του τείχους στον Έβρο

O  Marc-Antoine Pinneau, της ΜΚΟ Asaia στη Σάμο, διαμαρτύρεται ως προς αυτό  αναφέροντας: «Όλα αυτά γίνονται εις βάρος των μεταναστών, στους οποίους η Τουρκία υπόσχεται την Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη τους απορρίπτει. Λειτουργούν σαν μπάλες του πινγκ πονγκ, είναι απάνθρωπο. Το Αιγαίο, όπως ο ποταμός Έβρος στα βόρεια, θα γίνει ξανά θαλάσσιο νεκροταφείο».

Γίνεται αναφορά στην καταδίκη από πλευράς Τουρκίας και μια σειράς ΜΚΟ των «επαναπροωθήσεων» ή «απωθήσεων», που φέρεται ότι ασκούσε Ελλάδα με τη συνενοχή του Frontex και οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του επικεφαλής του  Frontex, Fabrice Leggeri, καθώς και στη λύπη που εξέφρασε η προσωρινή αντικαταστάτρια  του, Aija Kalnaja, για μια κατάσταση που «έχει αντίκτυπο σε όλο το προσωπικό», με «κάποιους μάλιστα να αρνούνται να επιστρέψουν στον οργανισμό, λόγω της κακής εικόνας του Frontex».

«Ήδη ο ελληνικός Τύπος κάνει λόγο για πιθανή απόσυρση στελεχών του Frontex από την Ελλάδα. Μια ακόμη ανησυχία για την κυβέρνηση, απέναντι στις τουρκικές μεταναστευτικές απειλές και ένα καλοκαίρι που υπόσχεται υψηλή ένταση», αναφέρει καταλήγοντας η κα Kefalas.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Alexia Kefalas – Flux migratoires: Athènes dénonce les tentatives d’intimidation d’Erdogan

Οι κ. Συρίγος, Παπαχελάς και Έλλις θα παρουσιάσουν το βιβλίο των Μελέτη και Ιγνατίου για τη Συμφωνία της Μαδρίτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: