Αποφασισμένη να μην πέσει στην “παγίδα” της κλιμάκωσης η Αθήνα: Αλλά παραμένει σε συναγερμό η ελληνική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC), στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Η ελληνική κυβέρνηση από τη μία επιχειρεί να αποφύγει την παγίδα της τεχνητής έντασης που καταφανώς απεργάζεται ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο από την άλλη δεν έχει και περιθώριο να αφήσει και την υποψία διστακτικότητας στην απάντηση που θα δώσει εάν χρειαστεί.

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα βρίσκεται στα ύψη λόγω της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Άγκυρας και η χώρα στο Αιγαίο βρίσκεται στον ύψιστο συναγερμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του OPEN η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην πέσει στις παγίδες που εμφανώς δημιουργεί καθημερινά η Τουρκία, είτε σε επίπεδο ρητορικής πολέμου είτε μέσω προσωπικών επιθέσεων εναντίον του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η στρατηγική που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι η απάντηση με το τρίπτυχο «ψυχραιμία, διεθνοποίηση και ισχυρές συμμαχίες» και από κει και πέρα δε θέλει να αφήσει καθόλου χώρο στην τουρκική προκλητικότητα και προπαγάνδα.

Για αυτό και ο πρωθυπουργός αλλά και οι υπουργοί του καταδικάζουν απερίφραστα σε όλους τους τόνους σε όλα τα διεθνή fora τον αναθεωρητισμό, κάτι το οποίο είδαμε τόσο στη Σύνοδο των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να συμβεί και σε επίπεδο ευρωπαϊκών και νατοϊκών συμμάχων.

Την ίδια ώρα μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα καθώς έχουμε το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία το οποίο θα γίνει με αφορμή το συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο προεδρικό μέγαρο και με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την ερχόμενη Παρασκευή στις 17 Ιουνίου στις 11:00 καθώς η τουρκική προκλητικότητα φαίνεται ότι εξελίσσεται και εκδηλώνεται και στην περίκλειστη πόλη Βαρωσίων με την Τουρκία να επιχειρεί και εκεί, να δημιουργήσει τετελεσμένα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ραγδαία κλιμάκωση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις προκλήσεις της Τουρκίας, τόσο επί του πεδίου, όσο και σε ρητορικό επίπεδο.

Παράλληλα με την άσκηση EFES 2022 όπου υπήρξε και προσομοίωση απόβασης σε νησιά, η τουρκική ηγεσία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δίνει τον τόνο, όξυνε ακόμη περισσότερο τη φρασεολογία της.

Μάλιστα μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε, ούτε λίγο, ούτε πολύ τη χώρα μας με νέα «Μικρασιατική Καταστροφή», ενώ στη συνέχεια επιδόθηκε σε ένα προκλητικό μπαράζ αναρτήσεων που περιλάμβαναν απειλές στα ελληνικά.

Για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο μίλησε στην εκπομπή Τώρα Ό,τι Συμβαίνει με τη Φαίν Μαυραγάνη του Open ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης.

Για την ένταση που ανεβαίνει συνέχεια από μέρους της Τουρκίας, ο καθηγητής σχολίασε ότι «καλά απάντησε ο στρατηγός Κωσταράκος στον Τσελίκ, θα τούς φάνε τα μαύρα ψάρια και το αλμυρό νερό”.

“Νομίζουν”, συνέχισε, “ότι είμαστε υποτελές κράτος. Η απάντηση ήρθε από τον στρατηγό. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε περάσει σε ένα νέο στάδιο υβριδικού πολέμου, η προσπάθεια τρομοκράτησης, όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας αλλά και του ίδιου του ελληνικού λαού με τα tweets στα ελληνικά και τα λοιπά από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι, η κατάσταση φυσικά και είναι δύσκολη, και οι τούρκοι, όπως έχουμε πει, δεν απειλούν μόνο με κούφια λόγια».

Στη συνέχεια, ο κ. Φίλης φάνηκε καθησυχαστικός αφού, όπως εξήγησε, θεωρεί ότι η προσοχή των τούρκων αυτή την περίοδο είναι στραμμένη στη Συρία.

«Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι, ο βασικός στόχος της Τουρκίας, αυτούς τους, μήνες, είναι η Συρία. Να το πω απλά, μία κρίση με την Ελλάδα θα απαιτούσε μεγάλες δυνάμεις και στρατού – ξηράς και τεθωρακισμένων. Αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία αυτή τη στιγμή. Στην πράξη λέω, με απλά λόγια, ότι δεν ήρθε ακόμα η σειρά μας”.

“Φτιάνουν το κλίμα αλλά νομίζω ότι ο βασικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι τα όσα γίνονται στη Συρία. Μπορεί να κάνει οποιαδήποτε αεροναυτική κίνηση για να μας πιέσει ανά πάσα στιγμή. Για να κάνει κίνηση του τύπου να ανέβει σε νησί χρειάζεται πραγματικές δυνάμεις. Αυτό για να γίνει είναι πάρα πολύ δύσκολο, όσο υπάρχει ανοιχτό μέτωπο στη Συρία και όταν ετοιμάζονται για εισβολή εκεί», είπε ο κ. Φίλης.

Για το αίτημα από μέρους της Τουρκίας, για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο Γιώργος Φίλης εξήγησε:

«Η Σαμοθράκη και η Λήμνος στρατιωτικοποιήθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας όταν άλλαξε η Συνθήκη της Λοζάνης και πήγε στη Συνθήκη του Μοντρέ και οι ίδιοι οι τούρκοι, από την δεκαετία του ’30 έλεγαν ότι στρατιωτικοποιείται η περιοχή των Στενών που περιλαμβάνει την ίμβρο, την Τένεδο, τις Λαγούδες Νήσους, που είναι στην Τουρκία, τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο”.

“Για τα Δωδεκάνησα δεν έχουν κανένα λόγο να συζητάνε διότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος στη Συνθήκη των Παρισίων. Όλα αυτά τα γνωρίζουν. Νομικώς καλυπτόμεθα πλήρως. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπερασπιστούμε το έδαφός μας όταν δεχόμαστε απειλή» ενώ, τέλος, κατέληξε υπογραμμίζοντας το δικό του συμπέρασμα σχετικά με το γιατί η Τουρκία λειτουργεί με αυτό τον τρόπο ενώ ξέρει ότι δεν έχει έρεισμα. «Γιατί θέλουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», είπε ο κ. Φίλης.

Χωρίς σταματημό οι προκλήσεις της Άγκυρας: Τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα δίπλα στα Ίμια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: