“Ανάκριση” του Μηταράκη από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου: Ευθύνεται η Τουρκία…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς επισκέπτονται το Φράγμα “Κόρης Γεφύρι” στη Χίο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ, STR




Ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης αντιμετώπισε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις ερωτήσεις σχετικά με τον χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης από την Ελλάδα.

Η συνάντηση ήρθε μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από την επιστολή της LIBE προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επικρίνει τον χειρισμό των μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα – κάτι που η Αθήνα αρνείται, αναφέρει το Politico.

Μιλώντας στο Playbook, ο Μηταράκης υπερασπίστηκε την κυβέρνησή του και κατηγόρησε την Τουρκία ότι «εργαλειοποιεί τους μετανάστες», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει «βελτιώσει σημαντικά» την ικανότητα υποδοχής τα τελευταία χρόνια.

Κατηγόρησε επίσης την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για διπλά μέτρα και σταθμά, επειδή ουσιαστικά δεν επιτρέπει στους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες να μετακινούνται στην ήπειρο μόλις εγκριθεί η αίτησή τους για άσυλο. «Μας κατηγορούν για δευτερεύουσες ροές, αλλά θέλουν να είμαστε χώρος στάθμευσης για τους πρόσφυγες», είπε.

H αντίδραση του Υπουργού στην πρόταση για το σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ με τη μεσολάβηση της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου ήταν μάλλον χλιαρή.

«Είναι καλό σημάδι ότι οι λέξεις αλληλεγγύη και μετεγκατάσταση βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά ας δούμε τους αριθμούς. Οι πέντε χώρες πρώτης γραμμής του νότου αναμένεται να έχουν περίπου 150.000 αφίξεις φέτος. Ο μηχανισμός στοχεύει σε περίπου 10.000», είπε. «Πού είναι η αλληλεγγύη στην πράξη;»

Ο Μηταράκης είπε επίσης ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλα 80 χιλιόμετρα περίφραξης κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία — και ελπίζει ότι η Επιτροπή θα αναλάβει το κόστος.

Μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες έχουν αντισταθεί, καθώς η  Ursula von der Leyen και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson αντιτίθενται σθεναρά στην αρχή της χρήσης χρημάτων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση τείχους.

Ωστόσο, η Ελλάδα σε επιστολή που είχε αποσταλεί πέρυσι από πολλές χώρες-μέλη, ζητούσε από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει φυσικά εμπόδια στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, ιδέα που υποστηρίζει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Charles Michel.

ΠΗΓΗ: Politico – MIGRATION IN FOCUS / Brussels Playbook

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν “φλερτάρει” με τη σύζυγο του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, αλλά και με τη βασίλισσα Λετίθια (video, photos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: