Αμετανόητη η Μέρκελ για τη λανθασμένη “ρωσική πολιτική” της Γερμανίας κατά τη 16χρονη καγκελαρία της

Η τέως Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. EPA, MALTON DIBRA




Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Constanze Stelzenmuller) για την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας, σχολιάζει πως για πολύ καιρό οι Γερμανοί πολιτικοί, επιχειρηματίες και ψηφοφόροι αρνούνταν να κοιτάξουν κατάματα το δυσοίωνο τρόπο άσκησης ηγεσίας του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από τη μια πλευρά, εμφανίζονται ορισμένοι πολιτικοί που κατείχαν στο παρελθόν σημαντικές κυβερνητικές θέσεις προκειμένου να εκφράσουν δημόσια τις τύψεις τους για την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. Μεταξύ αυτών, ο Γερμανός πρόεδρος και πρώην ΥΠΕΞ Frank-Walter Steinmeier παραδέχτηκε «λάθη» στις συμφωνίες του με τη Ρωσία.

Το ίδιο και ο διάδοχός του στο γερμανικό ΥΠΕΞ Sigmar Gabriel. Ο Steinmeier ήταν ο άνθρωπος-κλειδί για την αφελή πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας από το 1998, ως δεξί χέρι του Schroder.

Ο Gabriel, υπουργός οικονομικών και υπουργός ενέργειας κατά την περίοδο της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, πούλησε στη Gazprom τους μεγαλύτερους γερμανικούς χώρους αποθήκευσης αερίου, μετά την προσάρτηση.

Σε ότι αφορά την επί 16 έτη Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ (Angela Merkel) και το αν αναγνωρίζει τα λάθη της δικής της πολιτικής έναντι της Ρωσίας, η ίδια εμφανίζεται τελευταία σε συνεντεύξεις, ομιλίες και συζητήσεις αμετανόητη.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πω τώρα ότι αυτό ήταν λάθος. Και για το λόγο αυτό δεν θα απολογηθώ», σχολίασε ενώπιον κοινού στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Πάντα γνώριζα ότι ήθελε να καταστρέψει την Ευρώπη».

Αλλά, επέμεινε -πιστή στη Realpolitik- ότι ήταν σημαντικό να διατηρεί «εμπορικές επαφές» με «τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο».

Την  προσέγγιση της Merkel περί μη επίλυσης των προβλημάτων αλλά διαχείρισής τους συμμερίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο οι κυβερνητικοί της εταίροι, αλλά και οι γερμανικές επιχειρήσεις και οι ψηφοφόροι.

Αυτή η προσέγγιση συνάδει απόλυτα με την μακρά μεταπολεμική παράδοση παρουσίασης των στρατηγικών επιλογών της Γερμανίας ως στρατηγικούς περιορισμούς, σχολιάζει η αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Constanze Stelzenmuller – Merkel’s lack of regrets illustrates the fallacies of Germany’s Russia policy

Η μεγάλη ντροπή: Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Κασόγκι ο Ερντογάν στρώνει το κόκκινο χαλί για τον μπιν Σαλμάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: