Η μεγάλη ντροπή: Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Κασόγκι ο Ερντογάν στρώνει το κόκκινο χαλί για τον μπιν Σαλμάν

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν με τον ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Για την επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed Ben Salman) που έλαβε χώρα χθες στην Άγκυρα γράφει η Delphine Minoui, ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Figaro, στην Κωνσταντινούπολη.

Υποστηρίζει ότι η προσέγγιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης επιθυμίας της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλαπλασιάσει τις πρωτοβουλίες του προς άλλους γείτονες: το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Κάνοντας λόγο για μια πολύ αμφιλεγόμενη επίσκεψη, καθώς ο MBS δεν είχε πατήσει το πόδι του στην Τουρκία από τη δολοφονία (τον Οκτώβριο του 2018) του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι (Khasoghi), για την οποία είχε ενοχοποιηθεί άμεσα, η Minoui σχολιάζει ότι ο Erdogan χτυπημένος από μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου από τότε που το ΑΚΡ ήρθε στην εξουσία πριν από 20 χρόνια, είναι έτοιμος να κάνει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις για να γεμίσει τα ταμεία της χώρας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, κρατημένα σε απόσταση (δεν είχε προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου), μετέδωσαν την υπογραφή αρκετών συμβολαίων, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.

Οι συνομιλίες θα μπορούσαν επίσης να αφορούν τη στρατιωτική και αμυντική συνεργασία ή την αγορά όπλων, καθώς οι Σαουδάραβες επιθυμούν να διερευνήσουν τη δυνατότητα διαφοροποίησης των προμηθευτών τους“, ανέφερε το Eurasia Group.

Η κυβέρνηση, η οποία αναζητά απεγνωσμένα ξένα κεφάλαια, έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στον Salman, τον οποίο αποκαλούσαν “δολοφόνο”“, οργιάζει η εθνικιστική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu, αναφερόμενη στον πληθωρισμό που μαίνεται σήμερα με φόντο την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Στείλατε τον φάκελο (Khasoghi) πίσω στη Σαουδική Αραβία για τα χρήματα, σαν ζητιάνος“, δήλωσε ο πρόεδρος του Kemal Kilicdaroglu, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Le Figaro Quatre ans après l’assassinat de Khashoggi, Erdogan déroule le tapis rouge devant MBS

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) καλωσόρισε με επίσημη τελετή τον Σαουδάραβα Πρίγκηπα Διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed bin Salman) σε μία επίσημη επίσκεψη που αναμένεται να αποφέρει σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, (ανταπόκριση Ruth Michaelson από την Κωνσταντινούπολη).

Η επίσκεψη του Πρίγκηπα Mohammed στην Άγκυρα εκφράζει μία μείζονα στροφή στην πολιτική κατάσταση της Μέσης Ανατολής και τις τελευταίες προσπάθειες για να υποδεχθεί ξανά πίσω η διεθνής κοινότητα τη Σαουδική Αραβία, μετά από υποσχέσεις της ότι θα απομονώσει το βασίλειο εξαιτίας της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι (Khashoggi).

Υπενθυμίζεται η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron στο Riyadh τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και η επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού  Boris Johnson τον Μάρτιο, προκειμένου να συζητήσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden προγραμματίζεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και να συναντηθεί με τον Πρίγκηπα Mohammed τον επόμενο μήνα, μία απόφαση την οποία ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιφρονούντες περιέγραψαν ως μία “προδοσία” στις προηγούμενες υποσχέσεις του ότι θα καταστήσει το βασίλειο “έναν παρία”.

Αναφέρεται ότι ο Erdoğan έσπευσε να επανεκκινήσει τις σχέσεις με χώρες της περιοχής στα τέλη του περασμένου χρόνου, αποκαθιστώντας σχέσεις με το Ισραήλ και χώρες του Κόλπου, και πραγματοποιώντας παράλληλα βήματα για την γεφύρωση ενός ρήγματος διαρκείας με την Αίγυπτο. 

Η απόφαση σηματοδότησε επίσης μια αναπροσαρμογή της περιφερειακής πολιτικής μετά την απόφαση ενός συνασπισμού χωρών του Κόλπου να αποκλείσουν το Κατάρ, σύμμαχο χώρα της Τουρκίας, το 2017.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Guardian, (ανταπόκριση Ruth Michaelson από την Κωνσταντινούπολη) – Saudi crown prince visits Turkey as relations thaw after Khashoggi murder

Το διπλό παιγνίδι της Τουρκίας και η πισώπλατη μαχαιριά στη Φινλανδία: Έδωσε διαβεβαιώσεις ο ίδιος ο Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: