Ρώσος απόστρατος αποδομεί στην κρατική TV, προαπαγάνδα και Πούτιν: Φύγε από την Ουκρανία όσο είναι καιρός [βίντεο]

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Μιχαήλ Xονταρένκ αποδομεί στην ρωσική τηλεόραση τα αποτελέσματα της εισβολής στην Ουκρανία Πηγή via video DailyMail




Η αφήγηση των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης για τον ένδοξο πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία κλονίστηκε χθες το βράδυ.

Ένας απόστρατος συνταγματάρχης ο Mikhail Khodarenok, πρώην διοικητής αεράμυνας και απόφοιτος ορισμένων από τις κορυφαίες στρατιωτικές σχολές της Σοβιετικής Ένωσης, χρησιμοποίησε ένα από τα πιο δημοφιλή talk show της Ρωσίας για να προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος πηγαίνει άσχημα και είναι πιθανό να επιδεινωθεί. Κάνοντας, έτσι, μια ασυνήθιστα ειλικρινή και καταδικαστική εκτίμηση της κατάστασης στην πρώτη γραμμή και στην παγκόσμια σκηνή.

Η Ουκρανία, είπε, σύντομα θα έχει κινητοποιήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο στρατιώτες που θα εκπαιδευτούν από τη Δύση και θα εξοπλιστούν με σύγχρονα όπλα, έτοιμοι να πολεμήσουν και να πεθάνουν για να προστατεύσουν την πατρίδα τους ενάντια στη Ρωσία.

Οι παρατηρήσεις του Khodarenok, που μεταδόθηκαν σε εκατομμύρια Ρώσους που μέχρι τώρα είχαν τροφοδοτηθεί με το κουτάλι μια αφήγηση για την ανδρεία του στρατού τους και την αδυναμία της Ουκρανίας, σηματοδοτούν μια εκπληκτική ρήξη με την επικυρωμένη από το κράτος αφήγηση και τον φέρνουν σε ακραία αντίθεση με τους στρατιώτες του Κρεμλίνου που στέκονταν σε κάθε πλευρά από αυτόν.

Μιλώντας στο απογευματινό talk show της Skabeyeva -γνωστής ως η «σιδηρά κούκλα του Putin TV» – ο Khodarenok προέτρεψε έναν παρόντα συνάδελφό του να απογαλακτιστεί από τα «ηρεμιστικά της πληροφόρησης» και να δει αντικειμενικά την κατάσταση.

Πρώτα απ’ όλα, είπε, οι φήμες για «ηθική και ψυχολογική κατάρρευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που φέρεται να βρίσκονται στα πρόθυρα κάποιου είδους κρίσης ηθικού είναι ψευδείς».

«Η κατάσταση… είναι ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να οπλίσουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους», πρόσθεσε, οι οποίοι θα είναι εξοπλισμένοι με δυτικά όπλα και θα εκπαιδεύονται πώς να τα χρησιμοποιούν από στρατούς που αποτελούν μέρος του ΝΑΤΟ. «Έτσι, ένα εκατομμύριο ένοπλοι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να θεωρηθούν ως πραγματικότητα του πολύ κοντινού μέλλοντος», είπε.

Παραμερίζοντας τις αντιρρήσεις της παρουσιάστριας ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους άνδρες θα είναι στρατεύσιμοι, επέμεινε ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία δεν είναι πώς στρατολογείται ένας στρατός αλλά η προθυμία του να πολεμήσει.

«Η επιθυμία να προστατέψει κανείς την πατρίδα του, με την έννοια ότι υπάρχει στην Ουκρανία, υπάρχει πραγματικά εκεί, σκοπεύουν να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο», είπε. «Τελικά η νίκη στο πεδίο της μάχης καθορίζεται από ένα υψηλό επίπεδο ηθικού μεταξύ του προσωπικού, το οποίο χύνει αίμα για τις ιδέες για τις οποίες είναι έτοιμο να αγωνιστεί».

Στην παγκόσμια σκηνή, πρόσθεσε ο Khodarenok, τα πράγματα δύσκολα φαίνονται καλύτερα. «Είμαστε σε πλήρη γεωπολιτική απομόνωση», είπε, προσθέτοντας ότι: «Όσο κι αν δεν θα θέλαμε να το παραδεχτούμε, σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον μας. Και είναι αυτή η κατάσταση από την οποία πρέπει να βγούμε».

Η πυρηνική απειλή, επέμεινε, δεν θα αποτρέψει τους εχθρούς της Ρωσίας και στην πραγματικότητα «φαίνεται αρκετά διασκεδαστικό» όταν ολόκληρος ο κόσμος είναι παρατεταγμένος ενάντια στο Κρεμλίνο.

Προτρέποντας τους γύρω του να «διατηρούν μια αίσθηση ρεαλισμού», προειδοποίησε ότι «αργά ή γρήγορα η πραγματικότητα της ιστορίας θα σας χτυπήσει τόσο σκληρά που θα το μετανιώσετε».

Δεν είναι σχεδόν η πρώτη φορά που ο Khodarenok εκφράζει ανησυχίες. Ακόμη και πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, έγραψε ότι οι Ουκρανοί θα πολεμούσαν σαν την κόλαση για να υπερασπιστούν τη χώρα τους και ότι η Ρωσία βαδίζει σε μια μακρύτερη, πιο αιματηρή και πολύ πιο δαπανηρή σύγκρουση από ό,τι προετοιμαζόταν.

Δεν είναι καν η πρώτη φορά που μιλάει στην κρατική τηλεόραση. Πριν από την ομιλία του Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, προειδοποίησε ότι μια φημολογούμενη μαζική κινητοποίηση στρατευμάτων δεν θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός.

Αλλά οι τελευταίες του παρατηρήσεις είναι η πιο μακροσκελής, η πιο εις βάθος ανάλυση της γωνίας στην οποία έχει υποστηρίξει η Μόσχα και φαίνεται ότι σκοπεύει να πυροδοτήσει μια συζήτηση για το πώς ακριβώς η χώρα βγαίνει ξανά έξω.

Με πληροφορίες από MAILONLINE // CHRIS PLEASANCE

Αποτύχαμε και στο Ντομπάς ομολογεί προπαγανδιστής του Πούτιν, ενώ ο Βλαντιμίρ παριστάνει τον… λοχαγό από το Κρεμλίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: