Όλο και περισσότεροι Τούρκοι κατηγορούν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι προκάλεσαν τη σύγκρουση παρά τη Ρωσία…

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας και Πρόεδρος του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνεδρίαση του κόμματος στην Άγκυρα. Φωτογραφία, Τουρκική Προεδρία




Το άρθρο της εφημερίδας Washington Post (κείμενο του Ishaan Tharoor) εξετάζει τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο συντάκτης, αφού αρχικώς αναλύει τη σημασία και τα οφέλη για το ΝΑΤΟ από την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών και το πως αυτές άλλαξαν την προσέγγισή τους απέναντι στην προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, αναφέρεται ακολούθως στα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία, η οποία σε μια περίοδο κρίσης, όπως τονίζεται, χρησιμοποιεί το εν λόγω γεγονός για να αποσπάσει περαιτέρω παραχωρήσεις εκ μέρους της Δύσης.

Αναφέρει ως παράδειγμα το θυμό της Τουρκίας απέναντι στη Σουηδία η οποία έχει σχέσεις με Κούρδους οι οποίοι μάχονται κατά της Τουρκίας στο εσωτερικό της αλλά και στη Συρία.

Σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου διπλωμάτες προερχόμενοι από το ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι οι τουρκικές αντιρρήσεις τελικά θα καμφθούν και η επέκταση του ΝΑΤΟ θα προχωρήσει, μπορεί όπως η διαδικασία αυτή να καθυστερήσει για αρκετούς μήνες.

Αφού αναφέρεται το ιστορικό της υποψηφιότητας των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τη στήριξη που έλαβαν από τις ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ουάσιγκτον, στο άρθρο σημειώνεται ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο Τούρκος Πρόεδρος έχει παίξει ένα περίπλοκο παιχνίδι.

«Η στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) στην Ουκρανία… είναι να παρέχει σιωπηλή στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, ακόμη και όταν επιδιώκει να διατηρήσει διπλωματικά κανάλια με τον Putin και να έχει οικονομικά οφέλη από τη Ρωσία», έγραψαν οι Soner Cagaptay και Rich Outzen στο περιοδικό Foreign Affairs.

Πρόσθεσαν ότι «είναι απίθανο ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν να επιλέξει μια αντιπαράθεση με την Τουρκία αυτή τη στιγμή, ειδικά εάν ο Erdogan παρέχει σε αυτόν και στους ολιγάρχες του μια οικονομική διέξοδο».

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία οι τουρκικές ανησυχίες μεγαλώνουν. Ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι ανησυχούν από το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε ένα πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, με τον κίνδυνο κλιμάκωσης να μεγαλώνει.

Παράλληλα έχουν κατηγορήσει ‘ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ’ πως δεν θέλουν να τεθεί τέλος στον πόλεμο, ώστε να βλαφθεί περαιτέρω η Ρωσία.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, όλο και περισσότεροι Τούρκοι κατηγορούν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι προκάλεσαν τη σύγκρουση παρά τη Ρωσία.

Όπως επεξηγείται στο άρθρο αυτή η στάση είναι απόρροια της αντι-δυτικής ρητορικής που επικράτησε στην Τουρκία κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι η Δύση βελτίωσε κατά το τελευταίο διάστημα τις σχέσεις της με τον Erdogan διότι θεωρούν ότι η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας για τη διασφάλιση της νίκης της Ουκρανίας, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Washington Post, Ishaan Tharoor – Turkey’s awkward role in the Russia-Ukraine war

Άρθρο-κόλαφος του φιλοτραμπικού FoxNews: Αντιδυτικός και φιλορωσικός ο προσανατολισμός του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: