Η υπόθεση των “χρυσών διαβατηρίων” είναι το σκάνδαλο των σκανδάλων: Δουλεύουν από πάνω τους πολίτες…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Το ξέρουν εκεί στο υπουργείο Εσωτερικών πως όταν μιλούν για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, το σκάνδαλο των σκανδάλων να λέμε καλύτερα, πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί;

Να δίνουν λεπτομέρειες, να είναι ακριβείς, να μην αφήνουν κενά και υπονοούμενα; Το ξέρουν; Ή ακόμα ζουν στον κόσμο τους; Δεινοπαθήσαμε με αυτή την ιστορία ως κοινωνία, ρεζιλευτήκαμε, όσα και να κάνουμε για να ξεπλύνουμε την ντροπή, δεν ξεπλένεται. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια και δεν σηκώνει συζήτηση.

  • Γιατί τα λέω αυτά στα καλά καθούμενα; Διότι, δεν μας φτάνει το ρεζίλεμα, δεν μας φτάνει ο Αλ Τζαζίρα, δεν μας φτάνουν τα πορίσματα και τα ευρωπαϊκά χαστούκια που ανάγκασαν την Κυβέρνηση να κλείσει το επενδυτικό πρόγραμμα, κάποιοι προσπαθούν ακόμα να μας πιάσουν στο περιπαίξιμο. Αντί να σιωπούν και να σκύβουν το κεφάλι!

Γράψαμε προχτες για την υπόθεση ενός Βιετναμέζου, που ήταν καταζητούμενος στο Βιετνάμ και κάποια στιγμή συνελήφθη εκεί, ενώ στην Κύπρο οι διαδικασίες για πολιτογράφησή του συνεχίστηκαν κανονικά. Κι όταν, μάλιστα, κλήθηκε από εκείνους που εξέταζαν την αίτησή του, να έρθει στην Κύπρο διότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιβαλλόταν η φυσική παρουσία του, δόθηκε η εξήγηση ότι κωλυόταν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ενώ ήταν υπό κράτηση για σοβαρές ποινικές υποθέσεις! Και οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας το δέχτηκαν.

Λοιπόν, έτριβα τα μάτια μου όταν χτες ήρθε μια ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών να μας διαψεύσει. Έλεγε:

«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα (…) το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι το υπό αναφορά πρόσωπο δεν έχει πολιτογραφηθεί ως Kύπριος πολίτης».

Δεν έδινε άλλα στοιχεία. Απλώς «δεν έχει πολιτογραφηθεί». Παρόλο, που ο συγκεκριμένος Βιετναμέζος, που παρουσιάστηκε ως επενδυτής, αναφέρεται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου, κάτω από τον τίτλο «Ψευδείς δηλώσεις και παραπλανητικά στοιχεία» και στο όνομα του σημειώνει: «πολιτογράφηση του 2019».

Όμως, η ανακοίνωση του υπουργείου προσθέτει και το εξής: «Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Οκτωβρίου 2021, αποφάσισε την ανάκληση της πολιτογράφησης της συζύγου και των παιδιών του που τους παραχωρήθηκε στις 15 Μαΐου 2019».

Ποιος θα μας δώσει μιαν εξήγηση για το πιο απλό ερώτημα: Πολιτογράφησαν τη σύζυγο και τα παιδιά του Βιετναμέζου αλλά όχι τον ίδιο; Πώς γίνεται αυτό; Αφού, για να γίνει η πολιτογράφηση της οικογένειας κάποιου επενδυτή, έπρεπε να προηγηθεί η πολιτογράφηση του ίδιου.

Γινόταν η πολιτογράφηση εκείνου που έφερνε τα εκατομμύρια και μετά αυτός ζητούσε να πολιτογραφηθεί η σύζυγος ή και τα παιδιά του. Αυτό που μας λένε τώρα είναι καινούργιο. Αν πράγματι δεν πρόλαβαν να εκδώσουν την πολιτογράφηση στον συλληφθέντα, γιατί προχώρησαν και πολιτογράφησαν τη σύζυγο και τα παιδιά του και τώρα αποφάσισαν την ανάκλησή τους;

Και γιατί δεν πρόλαβαν; Διότι, ο επενδυτής μας ήταν φυλακισμένος και δεν μπορούσε να έρθει να υπογράψει τα χαρτιά. Ωστόσο, τα σαΐνια μας τα είχαν έτοιμα, προχώρησαν στην απόφαση πολιτογράφησης κι όταν το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπούσε επικαλέστηκε «ειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις του πελάτη τους», που δικαιολογούσαν την απουσία του, αιτήθηκαν ταυτόχρονα παράταση χρόνου για την υπογραφή από τον ίδιο του πιστοποιητικού πολιτογράφησης.

  • Αν μπορούσε να το σκάσει από το Βιετνάμ και να έρθει να υπογράψει, εμείς δεν είχαμε πρόβλημα με τις απάτες για τις οποίες ήταν στη χώρα του καταζητούμενος.

Καλύτερα να σιωπούν εκεί στην Κυβέρνηση όταν έρχονται στο φως ζητήματα γύρω από τις απατεωνιές του «επενδυτικού προγράμματος». Κάθε φορά που ασχολούνται, διαπιστώνεται πως τα πράματα είναι ακόμα χειρότερα από όσο φαίνονται.

Υ.Γ. «Η απόφαση για πολιτογράφηση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη παραπλανητικά ή ψευδή ή ελλιπή στοιχεία», αναφέρει το πόρισμα της Ερευνητικής για τον εν λόγω Βιετναμέζο. Το να βγάζει ανακοίνωση η Κυβέρνηση και να λέει ότι «το υπό αναφορά πρόσωπο δεν έχει πολιτογραφηθεί», είναι αν μη τι άλλο, θράσος και συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης, που προσβάλλει τη νοημοσύνη μας.

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο κ. Μπαϊτενάκης δεν άκουσε τις ύβρεις του Ταγίπ Ερντογάν: Η δεδομένη Αθήνα και η χρήσιμη Τουρκία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: