Το μέγα λάθος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η πώληση στην Τουρκία F-16 και η νέα εκστρατεία αποτροπής της Ομογένειας

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Hellenic American Leadership Council, Endy Zemenides. Φωτογραφία μέσω του Σκάι TV




Κύριο Άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Μεγάλη συντονισμένη εκστρατεία στις ΗΠΑ κατά της πιθανής πώλησης των πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην κατοχική Τουρκία με τίτλο «No jets for Turkey» ξεκινά το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC). Αυτό προκλήθηκε μετά την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο για την πώληση στην Τουρκία F-16.

Πρόκειται για την Οργάνωση την οποία ίδρυσε ο αείμνηστος Νίκος Μούγιαρης, για να συμπληρώσει εν πολλοίς ένα μεγάλο κενό που άφηναν διαχρονικά οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου. Να καλυφθεί το κενό, που υπάρχει, για συστηματική, μεθοδική άσκηση πολιτικής για την προαγωγή των ελλαδικών και κυπριακών συμφερόντων, των συμφερόντων του ελληνισμού.

Πρόκειται για την ίδια Οργάνωση, που είχε σταματήσει την πώληση των F-35 προς την Τουρκία, ξεκινώντας μια μεγάλη εκστρατεία, που κρίθηκε εκ του αποτελέσματος. Τα αεροσκάφη δεν πωλήθηκαν στην Τουρκία και στη συνέχεια η κατοχική δύναμη τέθηκε εκτός του προγράμματος.

  • Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου, πρωτίστως όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με την Άγκυρα και να την καταστήσουν πρωταγωνίστρια στην περιοχή.
  • Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε, όταν ξεκινά μια προσπάθεια. Σίγουρα, όμως, υπάρχει το προηγούμενο με την πώληση των F-35.

Ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, έχει προαγγείλει τη νέα εκστρατεία, επισημαίνοντας με νόημα πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενεργοποίησε άθελά του τον συνασπισμό «No jets for Turkey».

Σημειώνοντας, παράλληλα, πως ο συνασπισμός περιλαμβάνει περισσότερα μέλη από ποτέ. Επισήμανε δε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σκληρότερη πολιτική για την Τουρκία μέχρι σήμερα δεν προήλθε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά από το Κογκρέσο, το οποίο «με αποφασιστικό και συντριπτικά διακομματικό τρόπο πέρασε τον νόμο CAATSA, ανάγκασε την κυβέρνηση Τραμπ να αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 και να επιβάλει τις σχετικές κυρώσεις».

Ο συνασπισμός «No jets for Turkey» απέστειλε επιστολή στα μέλη της Γερουσίας, στην οποία εκφράζεται έντονη ανησυχία γιατί όπως αναφέρεται «στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη που αναζητούν τρόπους για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις και να δοθούν τελικά τα F-16 στην Τουρκία, εξέλιξη που θα είναι απερίσκεπτη και ριψοκίνδυνη».

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, συνεπώς, υπάρχουν κι αυτό έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν. Άλλωστε οι μεγάλες προσπάθειες, οι μεγάλοι αγώνες που δόθηκαν πέτυχαν, γιατί υπήρχε σχέδιο και στόχος.

  • Είναι προφανές πως στην Ουάσινγκτον θεωρούν πως εάν πωληθούν στην Άγκυρα τα F-16, τούτο μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα για να παραμείνει στο δυτικό μαντρί η κατοχική Τουρκία.

Ενδεχομένως να μην θέλουν να το αντιληφθούν στην Ουάσινγκτον, αλλά είναι προφανές πως η ενίσχυση με στρατιωτικό εξοπλισμό μιας κατοχικής δύναμης, μιας χώρας που βρίσκεται μονίμως σε επιθετική διάταξη, η οποία συντηρεί και προάγει την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, την αποθρασύνει.

Κατά την άποψή μας, αυτό δεν εξυπηρετεί τους Αμερικανούς. Μπορεί πρόσκαιρα, αλλά όχι μακροπρόθεσμα. Εκτός κι εάν έχουν ξεχάσει τα τερτίπια του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους S-400, αλλά κι άλλες ενέργειες, που καθιστούν την κατοχική δύναμη σε κράτος ταραχοποιό, που συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση.

Τι έχει αλλάξει άραγε; Ποιος άλλαξε την πολιτική του. Η Τουρκία ή οι ΗΠΑ; Αυτό είναι το ερώτημα και δεν είναι καθόλου ρητορικό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η μοναξιά του ΑΚΕΛ και το εφιαλτικό σενάριο: Μια στρατηγική ψήφος και η  χαλαρή σχέση των πολιτών  με τις κομματικές ελίτ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: