Τα ρεζιλίκια του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία: Η δολοφονία του Κασόγκι και ο δήθεν “επαναπροσδιορισμός” της σχέσης με τον βασιλιά

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan was welcomed by King Salman bin Abdulaziz Al Saud of Saudi Arabia with an official ceremony at the Al-Salam Palace in Jeddah. Photo via Turkish Presidency




Δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με θέμα την αλλαγή στη στάση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με την δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι (Kashoggi).

Το σχόλιο του ανταποκριτή στην Κωνσταντινούπολη Tomas Avenarius αναφέρει: Ο Recep Tayyip Erdoğan, γνωστός για τις απότομες αλλαγές πορείας, ούτως ή άλλως δεν χάνει τον καιρό του αναλωνόμενος σε ηθικούς προβληματισμούς. Ενεργεί με ρεαλισμό: Ό,τι τον κρατά στην εξουσία είναι καλό.

Τώρα που επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία, ως πεσκέσι παραλείπει να αναφερθεί στην έρευνα για τη δολοφονία Kashoggi. Η φρικτή μοίρα ενός Σαουδάραβα αντιφρονούντα έχει το βάρος ενός φτερού σε σύγκριση με το συμφέρον του κράτους, το οποίο στην Τουρκία ταυτίζεται με το συμφέρον του Erdoğan. Είναι, όπως ήδη προελέχθη, η διατήρηση της εξουσίας.

Ο Πρόεδρος ανακάτεψε τη Μέση Ανατολή ενισχύοντας πολιτικά και στρατιωτικά ομάδες της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης στη Συρία, στη Λιβύη και στην Παλαιστίνη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία σύγκρουση στην οποία να μην έχει παρέμβει ως αυτοαποκαλούμενος προστάτης των μουσουλμάνων που στερούνται των δικαιωμάτων τους.

Επιχειρώντας να ενισχύσει τη χώρα και τη φήμη του, ο «νεο-Οθωμανός» ισλαμιστής έχει προκαλέσει την οργή των ηγετών των χωρών του Κόλπου, μη δίδοντας καμία σημασία στις συνέπειες. Πάνω από δέκα χρόνια μετά την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης», ωστόσο, οι αντίπαλοι της επανάστασης στο Κάιρο, στο Άμπου Ντάμπι και στο Ριάντ έχουν επικρατήσει.

Ο Erdoğan υπερεκτίμησε το ρεύμα της εποχής και υποτίμησε τις συντηρητικές δυνάμεις της επιμονής και με την επιθετική του πολιτική έχει απομονωθεί από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι απέτυχε πολιτικά.

Αλλά κάποιος σαν τον Erdoğan δεν αποτυγχάνει. Οι άνθρωποι όπως αυτός αναπροσανατολίζονται. Τώρα με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Τούρκος Πρόεδρος είναι χρήσιμος. Χάρη στις σχέσεις του με τη Μόσχα, είναι μεσολαβητής. Και οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου βοηθούν πλέον τον μισητό Τούρκο να σταθεροποιήσει την Οικονομία του, ώστε να μπορέσει να επανεκλεγεί.

Αμερικανοί τουρίστες πήραν για σουβενίρ από το Ισραήλ μια άσκαστη οβίδα: Πανικός στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ όταν εντοπίστηκε το βλήμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: