Στην Οδησσό ο Νίκος Δένδιας επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο αεροδρόμιο του Κισινάου. Photo via twitter Nikos Dendias




Στο αεροδρόμιο του Κισινάου στην Μολδαβία προσγειώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου τον υποδέχθηκε η πρέσβης στη Ρουμανία (με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία) Σοφία Γραμματά.

Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια θα διασχίσει τα σύνορα Μολδαβίας, με προορισμό την Οδησσό. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα παραδοθεί στις δημοτικές αρχές της πόλης.

Σκοπός της επίσκεψης πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Νίκος Δένδιας έχει επαναλάβει πολλάκις τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον της Αθήνας για την πολυπληθή ελληνική κοινότητα στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας ότι πέραν της Μαριούπολης είναι γνωστό ότι και στην Οδησσό ζουν πολλοί ομογενείς, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που έχουν προσφύγει εκεί από την ρημαγμένη Μαριούπολη.

Ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες με τον Ουκρανό ομόλογό του και τον επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό τόσο για την παροχή βοήθειας, όσο και για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων από τη Μαριούπολη προς τη δυτική Ουκρανία.

Ειδικά για το τελευταίο είχαν συζητήσει στην τελευταία σύνοδο κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμμάνουελ Μακρόν, με τον Γάλλο πρόεδρο να θέτει το θέμα στον Πούτιν, χωρίς όμως να καταγραφεί χειροπιαστή πρόοδος.

«Θα πάω στο Κίεβο μόλις ο Κουλέμπα επιστρέψει»

Σχετικά με την ανοικτή πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας να επισκεφτεί το Κίεβο, ο Νίκος Δένδιας είπε στον ΣΚάι πως θα πάει μόλις ο Ντμίτρο Κουλέμπα επιστρέψει και ανέδειξε το ενδιαφέρον που έχει για την Ελλάδα «το παραθαλάσσιο κομμάτι της Μαύρης Θάλασσας, το κομμάτι που ιστορικά ελληνικοί πληθυσμού υπήρξαν, άκμασαν και συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε για τους ομογενείς της Ουκρανίας, εξέφρασε τη λύπη του «που δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να το αποτρέψουμε» και διαβεβαίωσε:

«Προσπαθήσαμε με όποιο τρόπο μπορούσαμε. Πήγα έγκαιρα για να υποδείξω την παρουσία και να την ενισχύσω».

Σημείωσε ότι κύριος λόγος της επίσκεψής του στη Ρωσία ήταν να υποδείξει ότι εκεί υπάρχει ένας πληθυσμός για τον οποίο πρέπει να επιδείξει προσοχή και συμπλήρωσε ότι η ρωσική πλευρά κατά την πολιορκία και την κατάλυση της Μαριούπολης παρέβη κάθε κανόνα ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου, βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές, υπήρξαν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Αναφερόμενος στον απεγκλωβισμό του πρόξενου της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δυσκολευτήκαμε εξαιρετικά να τον φέρουμε από εκεί».

Σημείωσε πως ο πρόξενος έμεινε κατ’ επιλογή του και όχι κατ’ εντολή και επισήμανε προς τιμήν του, δεν έφυγε χωρίς τους Ουκρανούς που ήταν στο ίδιο καταφύγιο με αυτόν.

Γνωστοποίησε πως πρόταση να φύγει μόνος του, την αρνήθηκε και προσέθεσε: «Υπήρξε διαρκής διαπραγμάτευση για να εξασφαλιστεί ανθρωπιστικός διάδρομος με όλες τις πλευρές και υπό δυσχερέστατους όρους. Απλώς, ήμασταν τυχεροί διότι η επίσκεψή μου τις προηγούμενες ημέρες εκεί, μου επέτρεψε να γνωρίζω το συγκεκριμένο κίτρο [ΟΑΣΕ], την ύπαρξη επαρκούς καταφυγίου και να τον έχω μετακινήσει έγκαιρα σε αυτό το κτίριο, όπου υπήρχε καταφύγιο που εξασφάλιζε προστασία, διότι η περιοχή εβλήθη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, Πιέρρος Τζανετάκος και Σκάι

Νίκος Παπαθανάσης: Θα είμαστε αμείλικτοι στο κυνήγι της αισχροκέρδειας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: