Κρατούν ακόμα γερά οι πολιορκημένοι στη Μαριούπολη: “Ζουν ίσως τις τελευταίες ημέρες, αν όχι τις τελευταίες ώρες” τους…

People look at a body of a killed civilian lying on a road in the residential area that was hit by the Russian artillery shelling, in Kharkiv, northeast Ukraine, 19 April 2022. Kharkiv and its surrounding areas have been heavily shelled by Russian forces, causing many civilians deaths, since the invasion of Ukraine which began on 24 February. EPA, ROMAN PILIPEY




«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε ουκρανός αξιωματικός υπό πολιορκία στη Μαριούπολη, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook σήμερα.

«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), τον τελευταίου θύλακα που απομένει στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας αυτό.

«Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».

«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο –το εργοστάσιο Αζοφστάλ–, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», συνεχίζει.

Η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα της Αζοφστάλ εάν παραδοθούν.

Στο Κίεβο, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Από την πλευρά του, ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα μέρη αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των προσπαθειών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τους αμυνόμενους στη Μαριούπολη πως χρησιμοποιούν άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επέδωσε ένα ακόμη τελεσίγραφο στα ουκρανικά στρατεύματα που μάχονται στη χαλυβουργία Aζόφσταλ ζητώντας τους να παραδώσουν τα όπλα τους έως την Τετάρτη.

Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι ούτε ένας Ουκρανός στρατιώτης δεν έκανε δεκτή την ίδια προσφορά την Τρίτη.

Βάσει της ίδιας ανακοίνωσης, τα ρωσικά στρατεύματα θα επιτηρούν την τήρηση μίας κατάπαυσης του πυρός στη περιοχή του Αζόφσταλ.

Η πρόταση ξεκινά να τίθεται σε ισχύ από τις 2:00 το μεσημέρι ώρα Μόσχας, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Πάντως λίγο πριν από τις 11 το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το BBC, δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία άρχισαν να εισβάλουν στην περιοχή όπου βρίσκονται οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης – τα τεράστια εργοστάσια σιδήρου και χάλυβα Azovstal.

Καπνοί φαίνονται στον αέρα κοντά στο εργοστάσιο, σε αυτό το βίντεο μέσω drone που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Επιπλέον, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι η Ρωσία πλήττει το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster).

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Χθες Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια, κάτω από το εργοστάσιο αυτό.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το dpa
Κίεβο, Ukraine

Πλημμυρίζει με 20.000 μισθοφόρους το Ντονμπάς ο Πούτιν: Στόχος η «νίκη» και η ματωμένη φιέστα στις 9 Μαΐου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: