Πλημμυρίζει με 20.000 μισθοφόρους το Ντονμπάς ο Πούτιν: Στόχος η «νίκη» και η ματωμένη φιέστα στις 9 Μαΐου

Κόσμος περπατά σε περιοχή κατοικιών που έχει χτυπηθεί από το ρωσικό πυροβολικό στο Χάρκοβο. EPA/ROMAN PILIPEY




Περισσότερο οπλισμό και βοήθεια στην Ουκρανία υπόσχονται ή υλοποιούν κράτη της Δύσης καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στη δεύτερη και ίσως καθοριστική φάση του και ενώ το καθεστώς Πούτιν ρίχνει στη μάχη του Ντονμπάς χιλιάδες μισθοφόρους.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, όπως μεταδίδει ο Guardian, η Ρωσία έχει αναπτύξει έως και 20.000 μισθοφόρους από τη Συρία, τη Λιβύη και αλλού στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, οι οποίοι στάλθηκαν στη μάχη χωρίς βαρύ εξοπλισμό ή τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι εκτιμήσεις για εμπλοκή μισθοφόρων στο έδαφος στην ανατολική Ουκρανία κυμαίνονται από 10.000 έως 20.000 και ότι ήταν δύσκολο να αναλυθεί αυτός ο αριθμός μεταξύ Σύριων, Λίβυων και άλλων μαχητών που στρατολογήθηκαν από τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων, της ομάδα Wagner.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είδαμε κάποια μεταφορά από αυτές τις περιοχές, τη Συρία και τη Λιβύη, στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς, και αυτοί οι τύποι χρησιμοποιούνται κυρίως ως μάζα ενάντια στην ουκρανική αντίσταση», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους. «Είναι πεζικό. Δεν έχουν βαρύ εξοπλισμό ή οχήματα».

Οι μισθοφόροι ρίχνονται στη ρωσική προσπάθεια να καταλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ανατολική Ουκρανία, κάτι που οι δυτικοί αξιωματούχοι της άμυνας περιέγραψαν ως βιασύνη για κάποιο είδος νίκης που μπορεί να ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα για τον εορτασμό του δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος.

Το Κρεμλίνο θεωρείται ότι έχει τέσσερις στόχους σε αυτή τη δεύτερη φάση του πολέμου του στην Ουκρανία, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος:

  • Κατάληψη του Ντονμπάς
  • Εξασφάλιση χερσαίας γέφυρας προς την Κριμαία, στόχος για τον οποίο, η πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης είναι το κλειδί.
  • Κατάληψη της Περιφέρειας Χερσώνας για την εξασφάλιση της παροχής πόσιμου νερού στην Κριμαία.
  • Κατάληψη πρόσθετου εδάφους που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ρυθμιστικό ή διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις.

Απέναντι στην πλημμυρίδα μισθοφόρων η Δύση εντείνει τις προσπάθειές της να βοηθήσει το Κίεβο.

Η Τσεχία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκευάσει ουκρανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που έχουν υποστεί ζημιές στη μάχη, εόπως πιβεβαίωσε η Τσέχα υπουργός Άμυνας Jana Cernochova.

Είπε ότι τα πρώτα οχήματα θα είναι ουκρανικά άρματα μάχης T-64, και ότι θα ακολουθήσουν και άλλα – συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μάχης πεζικού .

Ο Cernochova είπε ότι η Τσεχική Δημοκρατία ήταν η πρώτη χώρα που προσέγγισε η Ουκρανία με αίτημα για σέρβις και επισκευή οχημάτων μάχης. Ουκρανικά οχήματα θα επισκευαστούν επίσης στη Σλοβακία.

Η Τσεχία ήταν η πρώτη ξένη χώρα που προμήθευσε στην Ουκρανία άρματα μάχης -Τ-72 της σοβιετικής εποχής- καθώς και μαχητικά οχήματα πεζικού BMP-1, που ανήκαν στις ενεργές εφεδρείες της. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι έχει προμηθεύσει αυτοκινούμενο πυροβολικό καθώς και συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης.

Το υπουργείο Άμυνας αρνείται να διευκρινίσει τονξ όγκο και το είδος των παραδόσεων στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας μόνο ότι στέλνει ελαφρύ και βαρύ όπλο και θα συνεχίσει να το κάνει ανεξάρτητα από τις ρωσικές αντιρρήσεις.

Παράλληλα με την επίσημη κυβερνητική στρατιωτική βοήθεια, μια εκστρατεία πλήθους χρηματοδότησης για την αγορά όπλων για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ (33 εκατομμύρια λίρες).

Συστήματα πυροβολικού στέλνει η Βρετανία 

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωνε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και θα παράσχει συστήματα πυροβολικού σε μια περίοδο που η σύγκρουση «βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνο στάδιο».

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά από βιντεοκλήση με δυτικούς συμμάχους, ο Τζόνσον είπε ότι είναι «ζωτικό να μην επιτρέψουμε στον Πούτιν να αποκτήσει δυναμική» στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

«Γι’ αυτό ενισχύουμε την προμήθεια στρατιωτικού υλικού του είδους που χρειάζονται ιδιαίτερα οι Ουκρανοί τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος έχει γίνει «σύγκρουση πυροβολικού».

«Αυτό τους δίνουμε, πέρα ​​από πολλές άλλες μορφές υποστήριξης», πρόσθεσε.

Τέλος, περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια των δυτικών έχουν προκύψει από τις πληροφορίες για τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης που είχαν ηγέτες συμμαχικών χωρών υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διήρκεσε περίπου 90 λεπτά, οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία για την εισβολή της.

Στη συνέχεια, η Ιαπωνία είπε ότι σχεδίαζε να αυξήσει την προσφορά δανείου στην Ουκρανία από 100 εκατομμύρια δολάρια (77 εκατομμύρια λίρες) σε 300 εκατομμύρια δολάρια (231 εκατομμύρια £).

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς λέει ότι η χώρα του θα δώσει στην Ουκρανία χρήματα για να συνεχίσει να αγοράζει όπλα. Είπε ότι η Γερμανία έχει φτάσει στο όριο των όπλων που θα μπορούσε να στείλει από τα αποθέματα του στρατού της.

Ο Σολτς είπε ότι ζήτησε από τη γερμανική βιομηχανία όπλων να πει τι μπορούν να προσφέρουν γρήγορα, αναφέρει το Reuters.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αντιαρματικά και όπλα αεράμυνας που έχει ζητήσει η Ουκρανία. Η Γερμανία θα συνεργαστεί επίσης με εταίρους για να βοηθήσει στην εξασφάλιση πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς για τη χώρα, είπε.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει περισσότερο βαρύ οπλισμό, καθώς η Ρωσία εντείνει την επίθεσή της στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Με πληροφορίες από ΒΒC, Guardian

Καντίροφ, ο Τσετσένος σφαγέας του Πούτιν: Μπαίνουμε στη χαλυβουργία Azovstal – Παραδοθείτε για να ζήσετε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: