Και αν ο Πούτιν, στην απόγνωσή του, σύρει τον Μπάιντεν (και όλη τη Δύση) στον πόλεμο της Ουκρανίας; Και όμως είναι ένα πιθανό σενάριο…

First Lady Jill Biden, with US President Joe Biden, delivers remarks during the White House Easter Egg Roll on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA 18 April 2022. EPA, SHAWN THEW, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε διαδικτυακή συνομιλία με συμμάχους και εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μία ακόμη προσπάθεια να σταματήσουν τη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας.

Η συνομιλία κράτησε μία ώρα και 23 λεπτά, και στη διάρκεια της ακούστηκαν προχωρημένες απόψεις, όπως έγινε γνωστό, για τους τρόπους ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση στην διάρκεια της ενημέρωσης στο Air Firce One, δήλωσε:

«Ναι, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και οι ηγέτες (με τους οποίους συνομίλησε) τηλεφωνικά σήμερα το πρωί μίλησαν για την παροχή περισσότερων πυρομαχικών και (άλλης στρατιωτικής) βοήθειας στην Ουκρανία».

Την Τρίτη ξεκίνησε η δεύτερη φάση της εισβολής και αυτό κινητοποίησε ξανά την αμερικανική Προεδρία, η οποία βρίσκεται σε “κόκκινο (διπλωματικό) συναγερμό”. Οι κυρώσεις με τις οποίες προσπάθησε να αντιμετωπίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σταμάτησαν τον πόλεμο. Αντίθετα ο Ρώσος πρόεδρος έγινε ακόμα πιο σκληρός.

Μπορεί να έχει γονατίσει η ρωσική οικονομία και η χώρα να οδηγείται σε πτώχευση, αλλά αυτό δεν απογοητεύει τον πρόεδρο της Ρωσίας. Στην Ουάσιγκτον σημειώνουν την εξής λεπτομέρεια: Αν και είναι φανατικός Ορθόδοξος Χριστιανός και γυρίζει από εκκλησία σε εκκλησία, την ίδια στιγμή συνεχίζει ένα αιματηρό πόλεμο και στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι το αίμα θρέβει τις αρρωστημένες φιλοδοξίες τους.

  • Στόχος και της νέας συνομιλίας του κ. Μπάιντεν με τους ηγέτες δυτικών χωρών ήταν να συμφωνηθεί νέο κτύπημα με κυρώσεις εναντίον της ρωσικής οικονομίας. Και επίσης να σταλεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μοντέρνο πολεμικό υλικό.

Στη διαδικτυακή συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, συμμετείχαν ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Ρουμανίας, Αντρέι Ντούντα και Κλάους Γιοχάνις και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο καθένας πλέον καταλαβαίνει ότι η εισβολή δεν θα σταματήσει χωρίς οι Δυτικοί να χρησιμοποιήσουν τη δική τους πολεμική μηχανή. Αλλά αυτό ΔΕΝ είναι εύκολο να συμβεί, διότι οι αξιωματούχοι και οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η εμπλοκή των δυτικών θα σημάνει την έναρξη του τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Και είναι λογικό αυτό που υποστηρίζουν διότι οι δυνάμεις της θα βρεθούν αναγκαστικά απέναντι στον ρωσικό στρατό.

Οπότε, προς το παρόν, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους επιλέγουν να στέλνουν πολεμικό υλικό και να εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς για να το χρησιμοποιήσουν. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα: Μήπως ήδη οι δυτικοί πέρασαν την κόκκινη γραμμή;

Από την άλλη, υπάρχει σε κάθε πόλεμο ο κίνδυνος, που συνηθίσαμε να τον ονομάζουμε «τυχαίο περιστατικό». Δηλαδή, λόγω ενός τυχαίου περιστατικού να αναγκαστούν να εισέλθουν στον πόλεμο και άλλες χώρες. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε, στην απόγνωση του, να σύρει στην Ουκρανία -και απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις- τους Δυτικούς. Είναι πλέον ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Απ’ εκεί και πέρα, το αμερικανικό Πεντάγωνο εκπέμπει μία αισιοδοξία για τις δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

  • Σύμφωνα με την ενημέρωση:

Οι αμερικανικές υπηρεσίες βλέπουν κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων και μετακίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά για χρησιμοποιηθούν στην επίθεση στο Ντονμπάς.

Για την πιθανότητα πυρηνικού κτυπήματος στην ενημέρωση ειπώθηκε ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία ένδειξη για τέτοιο σχέδιο από την Ρωσία.

Αναφορικά με την Μαριούπολη, οι αμερικανικές υπηρεσίες κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα:

Οι Ρώσοι τα δίνουν για όλα για να καταλάβουν την πόλη. Αλλά την ίδια στιγμή, είναι σαφές, τόνισε ο αξιωματούχος, ότι οι Ουκρανοί δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη.

Οι Ρώσοι κτυπούν πλέον τη Μαριούπολη και με πυραύλους. Θέλουν να τελειώνουν για να ξεκινήσουν την επίθεση σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες ΔΕΝ πιστεύουν ότι η ρωσική νίκη στο Ντονμπάς της Ουκρανίας είναι “αναπόφευκτη”. Θα φανεί τις επόμενες μέρες.

ΤΕΛΟΣ, όπως έγινε γνωστό έφτασαν χθες και σήμερα στην Ευρώπη πολλές πτήσεις αμερικανικών μεταγωγικών με πολεμικό υλικό, το οποίο θα μεταφερθεί οδικώς στην Ουκρανία.

Πιστεύεται ότι μεταφέρθηκαν σε αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη πύραυλοι και πυροβολικό. Εκεί θα γίνει η εκπαίδευση των Ουκρανών, διότι πρόκειται για εντελώς νέα συστήματα και στην συνέχεια πιστεύεται οτι θα μεταφερθούν στην ανατολική Ουκρανία για να χρησιμοποιηθούν στη μητέρα των μαχών, στην περιοχή του Ντονμπάς.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ήταν κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση η “κωλοτούμπα” της κ. Νούλαντ: Αλλά πρέπει να γίνει θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: