Ήταν κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση η “κωλοτούμπα” της κ. Νούλαντ: Αλλά πρέπει να γίνει θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν

FILE PHOTO: Senator Bob Menendez (D-NJ) Chair of the Senate Foreign Relations Committee, left, speaks with Ambassador Victoria Nuland, US Undersecretary of State for Political Affairs, right, before a Senate Foreign Relations Committee hearing to examine US-Russia policy at the US Capitol in Washington, DC, USA. EPA, Sarahbeth Maney, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ήταν ευχάριστη έκπληξη η αλλαγή της στάσης -σε επίπεδο δηλώσεων, τουλάχιστον- της υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είχε προκαλέσει τα αισθήματα των πολιτών στην Ελλάδα και την Κύπρο, όταν επισκέφθηκε τις δύο χώρες.

Και δεν ήταν μόνο η προσπάθειά της να «σκοτώσει» τον αγωγό EastMed, σάμπως και είναι τσιφλίκι της το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος. Εκτός εάν συνέβαινε κάτι που δεν γνωρίζουμε ούτε και σήμερα. με την κ. Νούλαντ, τις ηγεσίες των τριών χωρών και τις αρχικές αντιδράσεις τους.

Το Ισραήλ μετά το πρώτο μούδιασμα απάντησε, όχι δημόσια αλλά ιδιωτικά, στους Αμερικανούς ότι αυτό αποφασίζει, η ελληνική κυβέρνηση αρχικά ήταν του στιλ «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» και μετά έπεσε με τα μούτρα στον αγωγό και τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας, και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, περιέργως, ήταν ο μόνος που είπε τα πράγματα ως έχουν:

  • Ότι, δηλαδή, πρέπει να αναμένουμε την τελική απόφαση των Βρυξελλών, αν και ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στους χωρίς σπονδυλική στήλη γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέντευξη της στην ΕΡΤ, η κ. Νούλαντ υποχώρησε από τις απόλυτες δηλώσεις της και στο θέμα του αγωγού, και ξεκαθάρισε πράγματα που θόλωσαν οι επίσημες δηλώσεις της στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Είναι εντυπωσιακή η καταδίκη της για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά -αμερικανικής κατασκευής- μαχητικά F-16. Άλλωστε δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά.

Αυτή η θέση ήταν ένα από τα επιτεύγματα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος στη διάρκεια της θητείας του άλλαξε πολλές απαράδεκτες και φιλοτουρκικές θέσεις της επίσημης Ουάσιγκτον.

Ήταν και ο διπλωμάτης που πίστεψε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, η οποία πλέον είναι πανίσχυρη, αν και πρέπει πάντα να φοβόμαστε την τουρκολαγνεία των γραφειοκρατών των δημοκρατικών κυβερνήσεων.

Οι γραφειοκράτες της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν αποδείχθηκαν επικίνδυνοι για την Ελλάδα, και πολύ περισσότερο για την Κύπρο. Και ειλικρινά πιστεύω ότι η κ. Νούλαντ, έστω και αργά, κατάλαβε ότι έσφαλλε και προσπάθησε να διορθώσει το λάθος της και τα λάθος μηνύματα που έστειλε στο λαό της Κύπρου.

Διότι -ας μην ξεχνάμε- είναι τον εθνικιστή και ακροδεξιό Ερσίν Τατάρ που χαρακτήρισε «πρόεδρο». Αν μη τι άλλο έπρεπε να σεβαστεί τον ίδιο τον εαυτό της. Διότι δεν γίνεται να παλεύει τους παράνομους «αυτονομιστές», επειδή ο εισβολέας είναι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και να επιβραβεύει τους παράνομους κατακτητές της Κύπρου, που ανήκουν στην ισλαμική Τουρκία.

Όλα κι όλα… Πότε, τέλος πάντων, θα σταματήσει να προκαλεί ένα λαό, που στην πλειοψηφία του είναι φιλοδυτικός; Διότι οι Αμερικανοί έχουν την εντύπωση ότι οι Κύπριοι είναι φιλορώσοι, επειδή πολλοί, δυστυχώς, πολιτικοί, δικηγόροι, λογιστές και τραπεζίτες έβγαζαν εκατομμύρια ξεπλένοντας το παράνομο χρήμα των Ρώσων και των Ουκρανών. Και ο αγαπημένος των Αμερικανών, πρόεδρος της Ουκρανίας, διέθετε εταιρεία στην Κύπρο -ίσως και λογαριασμούς στις διεφθαρμένες κυπριακές τράπεζες. Και οι συνέταιροι του προεδρικού υιού, Χάντερ, είχαν εταιρείες και λογαριασμούς στην Κύπρο.

Η κ. Νούλαντ ορθά αποδοκίμασε την απαράδεκτη διχοτομική λύση των «δύο κρατών», στην οποία επιμένει η ισλαμική Τουρκία, αλλά δυστυχώς η Αμερικανίδα υφυπουργός επιμένει στην επίσης διχοτομική διευθέτηση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004.

Εάν είναι ορθή η μετάφραση, όπως παρουσιάστηκε στις ιστοσελίδες της ΕΡΤ και της Hellas Journal, η κ. Νούλαντ ενώ διορθώνει επιμένει στο ένα λάθος. Να χαρακτηρίζει τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου «βορρά».

Είπε τα εξής:

  • «Είναι πάγια τακτική μας όταν πηγαίνουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, να επισκεπτόμαστε πάντα και τον Βορρά. Προσπαθούμε εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως γνωρίζετε, και ο πρόεδρος Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος και εγώ όταν ήμουν υφυπουργός Εξωτερικών, προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Εξήγησα πολύ καθαρά στον κ. Τατάρ ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και δεν στηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών που έχει προτείνει ο Βορράς».

Στην υπό κατοχή Κύπρο, δεν υπάρχει «βορράς» υπό την έννοια που αναφέρει η κ. Νούλαντ. Και να σταματήσει να χαρακτηρίζει έτσι τις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να πιστέψουμε την ειλικρίνεια των διορθωτικών δηλώσεων της.

Αν και φοβάμαι πως το κακό έγινε. Διαβάζοντας τις αντιδράσεις και τα σχόλια στα προσωπικά κοινωνικά μου δίκτυα, φοβάμαι ότι η ρωσική προπαγάνδα σαρώνει την αμερικανική πρεσβεία, στη Λευκωσία…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είναι γελοίοι… Και αναφέρομαι στο παζάρι των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου για να επιλέξουν τον κομματικό υποψήφιο που θα επιβάλουν ως επιλογή των πολιτών. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι στις προεδρικές εκλογές του 2023 τη διαφορά θα κάνουν οι πολίτες που θα απορρίψουν τους κομματικούς υποψηφίους. Επίσης είναι μία καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε πως δεν απαιτούμε να είναι μόνο προεδρικοί υποψήφιοι καθαροί. Καθαροί πρέπει να είναι και οι άνθρωποι του «περιβάλλοντός» τους. Και η υπενθύμιση αφορά κομματικούς και μη υποψηφίους.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Την αλήθεια είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος: Αλλά ήρθε η ώρα μίας άνευ προηγουμένου (διπλωματικής) επίθεσης εναντίον της κατοχικής Τουρκίας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: