Η τουρκική αντιπολίτευση ενώνει τις δυνάμεις της για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τον Ταγίπ Ερντογάν

FILE PHOTO : Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. EPA, CHP PRESS OFFICE, ZIYA KOSEOGLU




Στις προσπάθειες της Συμμαχίας του έθνους να ισορροπήσει τις αντιπαλότητες των διεκδικητών για την υποψηφιότητα, αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos (κείμενο Timour Ozturk).

Σημειώνει ότι οι «φιλοδοξίες αυξάνονται από τις δημοσκοπήσεις που υποδηλώνουν, ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης θα είχε καλές πιθανότητες να κερδίσει έναν πρόεδρο, που έχει αποδυναμωθεί από την οικονομική κρίση.»

Επισημαίνοντας τη συγκέντρωση των εξουσιών από τον Τούρκο πρόεδρο, μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017, υπογραμμίζεται, ότι η αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο κοινοβουλευτικό σύστημα και του τερματισμού αυτού που αποκαλεί «καθεστώς του ενός ανθρώπου».

Ωστόσο, σημειώνεται η αδυναμία οποιασδήποτε επιρροής της αντιπολίτευσης στις εθνικές πολιτικές αποφάσεις, ο περιορισμός από την κυβέρνηση των προνομίων των Δήμων Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, καθώς και ο κίνδυνος δικαστικών διώξεων των κυρίαρχων ΜΜΕ που υποστηρίζουν τον Recep Tayyip Erdogan και των στελεχών της αντιπολίτευσης, όταν τον επικρίνουν. 

Παραμένει βέβαια η Εθνοσυνέλευση, όπου όμως, όπως παρατηρεί ο ακαδημαϊκός Samim Akgönül, η αντιπολίτευση, η οποία καταλαμβάνει λιγότερες από 250 έδρες από τις 600, περιορίζεται σε «μόνιμη αναταραχή» και παραμένει σε μεγάλο βαθμό «απαράδεκτη».

Turquie: Les Echos Timour Ozturk – l’opposition unit ses forces pour tenter de contrer Erdogan

Η τρέλα του ισλαμιστή Ερντογάν να «σβήσει» τον Ατατούρκ: Τον κατηγορεί για λάτρη του Βυζαντίου με αφορμή την Αγία Σοφία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: