Η τρέλα του ισλαμιστή Ερντογάν να «σβήσει» τον Ατατούρκ: Τον κατηγορεί για λάτρη του Βυζαντίου με αφορμή την Αγία Σοφία

Στιγμιότυπο από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ




Στο στόχαστρο του ισλαμιστή Ερντογάν μπήκε (και) ο ιδρυτής της σύγχρονης τουρκικής Δημοκρατίας. Αφορμή η επαναλειτουργία και τα εγκαίνια του μουσουλμανικού διδασκαλείου (μεντρεσέ) στην Αγία Σοφία, αλλά πραγματικό ελατήριο η μεγαλομανία του ισλαμιστή ηγέτη που προφανώς θέλει να κοντύνει κάθε άλλο πρόσωπο της τουρκικής ιστορίας προκειμένου να υψώσει τον δικό του ίσκιο.

Κατά τα εγκαίνια αναστηλωμένου ιεροδιδασκαλείου που είχε χτίσει ο Μωάμεθ δίπλα στην Αγία Σοφία, ο Ερντογάν δυνάμωσε τη ρητορική σε βάρος του Κεμάλ Ατατούρκ την οποία είχε ξεκινήσει πιο χαμηλόφωνα όταν μετέτρεψε τον περίλαμπρο ναό σε τζαμί.

«Η νοοτροπία που απέκοψε την Αγία Σοφία από την πραγματική της μορφή, και την μετέτρεψε σε μουσείο, δυστυχώς δεν αναδείχθηκε και από αυτό το ιεροδιδασκαλείο. Εξαφάνισαν αυτό το ιεροδιδασκαλείο το οποίο ήταν κληροδότημα του Μωάμεθ του Πορθητή και ήταν πηγή γνώσης και επιστήμης», «η νοοτροπία αυτή που λατρεύει το Βυζάντιο, είναι δυτικότερη από τη Δύση και είναι τσακωμένη με τις αξίες του λαού», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αν μάλιστα ακολουθήσουμε το πλήρες κείμενο των δηλώσεων Ερντογάν, όπως το αναδημοσιεύει ο τουρκικός ιστότοπος Yenigag τότε προκύπτει μία μάλλον λυσσώδης προσπάθεια αποδόμησης του Κεμάλ.

Ιδού το πλήρες απόσπασμα μέσω google translate:

«Αυτή η νοοτροπία, που είναι λάτρης του Βυζαντίου, πιο δυτική από τη Δύση, και σε αντίθεση με τις αξίες του έθνους, δεν εκτιμά τον πολιτιστικό μας θησαυρό εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Θαυμάζοντας το Βυζάντιο, αυτή τη νοοτροπία, που είναι πιο δυτική από τη δυτική, δεν εκτίμησε τον πολιτισμικό μας θησαυρό. Τα περισσότερα τζαμιά εδώ έχουν γκρεμιστεί, πουληθεί και μετατραπεί σε αχυρώνες. Τα μαθήματα Κορανίου μας έχουν κλείσει.

Σήμερα με αυτά τα εγκαίνια αφαιρούμε τον ντροπιαστικό λεκέ της μονοκομματικής νοοτροπίας (αναφέρεται στην περίδο διακυβέρνησης Ατατούρκ). Το έργο που θέσαμε σε λειτουργία είναι η ανακατασκευασμένη εκδοχή του μεντρεσέ, που καταστράφηκε πριν από 86 χρόνια, σύμφωνα με εκείνη την περίοδο.

Το μυαλό που μετέτρεψε τη Αγία Σοφία σε μουσείο κατέστρεψε αυτόν τον τόπο

Η νοοτροπία που απομάκρυνε την Αγία Σοφία από την αρχική της ταυτότητα και τη μετέτρεψε σε μουσείο, δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτόν τον μεντρεσέ.

Αυτό το μέρος τέθηκε σε λειτουργία ως η πρώτος μεντρεσές της πόλης. Ο Ali Kuşçu έδωσε επίσης διαλέξεις εδώ. Ο μεντρεσές συνέχισε την εκπαιδευτική του υπηρεσία μέχρι το 1924 με συντήρηση, επισκευή και κατασκευές σε διαφορετικές ημερομηνίες. Αργότερα κατεδαφίστηκε με την αιτιολογία ότι χαλούσε την εικόνα. Η νοοτροπία που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο κατέστρεψε και αυτό το μέρος.

Ειδικά η μονοκομματική νοοτροπία έχει πολύ υψηλη ευθύνη ως προς αυτό. Την περίοδο αυτή τα βήματα προς τον εκδυτικισμό προκάλεσαν πολλές πληγές.

Όπως και στον μεντρεσέ Fatih της Αγίας Αοφίας, ιστορικά αντικείμενα έχουν καταστραφεί, και πολλά αντικείμενα μέσα έχουν εξαφανιστεί.




Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, Yenigag

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της Εψήσεως του Αγίου Μύρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: