Financial Times για ενδεχόμενη νίκη της Le Pen: «Μάνα εξ ουρανού» για τον Πούτιν, θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της Ευρώπης

File Photo Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση Πούτιν και Λε Πεν στο Κρεμλίνο EPA, MICHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT




Το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία επιχειρεί να αναδείξει άρθρο γνώμης των Financial Times, (Sylvie Kauffmann).

Κάνοντας, παράλληλα, αναφορά στους λόγους για τους οποίους το καθαρό προβάδισμα που διατηρούσε ο πρόεδρος Μακρόν (Macron) μέχρι πρότινος στις δημοσκοπήσεις είχε εξανεμιστεί και ο αναμενόμενος «περίπατός» του είχε πλέον μετατραπεί σε μάχη «στήθος με στήθος» όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι ενώ αρχικά ο πόλεμος στην Ουκρανία φάνηκε να δίνει μεγάλη ώθηση στον πρόεδρο Macron, δύο εβδομάδες πριν το σκηνικό άλλαξε δραματικά:

Καθώς οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων αυξάνονταν σταθερά, οι ψηφοφόροι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι ο πόλεμος του Putin στην Ουκρανία δεν ήταν απλώς μια ανθρωπιστική και γεωπολιτική καταστροφή, αλλά θα είχε αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή στη Γαλλία.

Κατά την αρθρογράφο, ένας υποψήφιος το κατάλαβε αυτό καλύτερα από όλους τους άλλους: η ακροδεξιά πολιτικός M. Le Pen. Ο πόλεμος έδωσε στη Le Pen ένα μαγικό όπλο: το ζήτημα του κόστους ζωής. Εστίασε επιδέξια την καμπάνια της, προωθώντας τον εαυτό της ως προστάτιδα όσων πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, υποστηρίζει, δεν πρέπει να βλάψουν τον γαλλικό λαό. Έχει υποσχεθεί να καταργήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας σε ένα καλάθι βασικών αγαθών και να διαγράψει τις αυξήσεις της βενζίνης.

Σύντομα, το κόστος ζωής έγινε η υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία στο μυαλό των ψηφοφόρων. Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων της Le Pen αυξήθηκαν. Ο Macron έπεσε. Την Παρασκευή, δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο αυτή την Κυριακή, η διαφορά μεταξύ Μακρόν και Λεπέν είχε μειωθεί στο περιθώριο λάθους (26,5% έναντι 23%. Καθώς οι θηριωδίες στο Bucha επανέφεραν τον πόλεμο στην Ουκρανία στο επίκεντρο της εθνικής συζήτησης, ο παράγοντας Putin στη γαλλική εκστρατεία πήρε μια άλλη τροπή. Υπερκεράζοντας την εκπληκτική άνοδο του αριστερού υποψηφίου Z. L. Melanchon, που βρίσκεται τώρα στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, η Le Pen θα αντιμετωπίσει ξανά τον Macron στον δεύτερο γύρο. Ο ‘ελέφαντας στο δωμάτιο’ αυτές τις δύο εβδομάδες θα είναι ο Ρώσος ηγέτης.

Όλο αυτό αποτελεί μουσική στα αυτιά του Κρεμλίνου, εκτιμά η αρθρογράφος. Το 2017, μετά από παρέμβαση στην προεδρική εκστρατεία των ΗΠΑ που έφερε τον D. Trump στο Λευκό Οίκο, η Ρωσία έβαλε στο στόχαστρο τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Οι λογαριασμοί email της εκστρατείας του Macron παραβιάστηκαν και δεκάδες χιλιάδες μηνύματα διέρρευσαν. Πέντε χρόνια αργότερα, η σκιά του Poutin πλανάται εκ νέου στη γαλλική πολιτική σκηνή, με το διακύβευμα να είναι μάλιστα ακόμη μεγαλύτερο.

Και τούτο, εξηγεί η αρθρογράφος, διότι μια πιθανή εκλογή της Le Pen μετά την επανεκλογή του V. Orban στην Ουγγαρία, θα παρείχε στον Ρώσο ηγέτη ένα τρόπαιο τουλάχιστον τόσο πολύτιμο όσο μια στρατιωτική νίκη στο Donbas,. Το όνειρό του να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη θα γινόταν επιτέλους πραγματικότητα. Απομένουν δύο εβδομάδες για να ξυπνήσει η Γαλλία, να συζητήσει το τίμημα της δημοκρατίας και να του αποδείξει ότι κάνει λάθος, καταλήγει η αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Sylvie Kauffmann – Putin’s long shadow hangs over an unpredictable French election

Ο Ερντογάν ξεπούλησε τον δολοφονημένο δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι για το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: