Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν θεωρητικά κατοικήσιμο πλανήτη, στο μέγεθος της Γης: Βρίσκεται μόλις 40 έτη φωτός μακριά [videos]

O Gliese 12b βρίσκεται μόλις 40 έτη φωτός μακριά. R. Hurt/JPL-Caltech/NASA




Δύο ομάδες επιστημόνων ανακάλυψαν έναν θεωρητικά κατοικήσιμο πλανήτη, μικρότερο από τη Γη αλλά μεγαλύτερο από την Αφροδίτη, που περιστρέφεται γύρω από ένα μικρό αστέρι περίπου 40 έτη φωτός μακριά.

Ο εξωπλανήτης, που ονομάζεται Gliese 12b, περιφέρεται γύρω από ένα ψυχρό κόκκινο νάνο-αστέρι που βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων και έχει περίπου το 27% του μεγέθους του ήλιου μας και το 60% της θερμοκρασίας του, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο The Astrophysical Journal Letters and Monthly.

Δεδομένου ότι το αστέρι του είναι πολύ μικρότερο από τον ήλιο, ο Gliese 12b θεωρείται ότι βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη – την ιδανική απόσταση μακριά από ένα αστέρι όπου μπορεί να υπάρχει υγρό νερό – παρόλο που ολοκληρώνει την τροχιά του κάθε 12,8 ημέρες.

Δουλεύοντας πάνω στην υπόθεση ότι ο εξωπλανήτης δεν έχει ατμόσφαιρα, οι επιστήμονες υπολόγισαν τη θερμοκρασία της επιφάνειάς του περίπου στους 107 βαθμούς Φαρενάιτ (42 βαθμοί Κελσίου).

«Βρήκαμε τον πλησιέστερο, διερχόμενο, εύκρατο, στο μέγεθος της Γης κόσμο μέχρι σήμερα», είπε ο Masayuki Kuzuhara, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Αστροβιολογίας στο Τόκιο και συνεπικεφαλής μιας από τις ερευνητικές ομάδες με τον Akihiko Fukui, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο

Μόλις εντοπιστούν εύκρατοι πλανήτες στο μέγεθος της Γης, οι επιστήμονες μπορούν στη συνέχεια να τους αναλύσουν για να προσδιορίσουν ποια στοιχεία περιέχονται στην ατμόσφαιρά τους και, πολύ σημαντικό, εάν υπάρχει νερό για τη διατήρηση της ζωής.

«Υπάρχουν μόνο λίγοι (εξωπλανήτες) που έχουμε βρει ότι είναι καλοί υποψήφιοι για αυτό. Και αυτή είναι η πλησιέστερη ανακάλυψη μας και, επομένως, είναι μια αρκετά σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε στο CNN την Παρασκευή η Larissa Palethorpe, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο University College του Λονδίνου, συνεπικεφαλής της άλλης μελέτης.

Για να κατανοήσουμε τον Gliese 12b

Για να εντοπίσουν το Gliese 12b, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA – ένα τηλεσκόπιο που ερευνά δεκάδες χιλιάδες αστέρια κάθε μήνα, παρακολουθώντας τις αλλαγές στη φωτεινότητά τους, κάτι που μπορεί να είναι απόδειξη για εξωπλανήτες σε τροχιά.

Είναι ευκολότερο για τους αστρονόμους να βρουν εξωπλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τους κόκκινους νάνους αστέρες, καθώς το σχετικά μικρό τους μέγεθός οδηγεί σε μεγαλύτερη αίσθηση θαμπώματος κατά τη διάρκεια κάθε διέλευσης.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς συνιστά την ατμόσφαιρα αυτού του πλανήτη, αν έχει και αν υπάρχει νερό, αν και ο Palethorpe είπε ότι δεν περιμένουν να βρουν νερό εκεί.

Το διαστημικό σκάφος Voyager 2 της NASA κατέγραψε αυτές τις όψεις του Ουρανού (στα αριστερά) και του Ποσειδώνα (στα δεξιά) κατά τις πτήσεις του στους πλανήτες τη δεκαετία του 1980.

 

«Δεν θα μπορούσε να υπάρχει νερό και τότε ξέρουμε ότι ένα αφανές φαινόμενο θερμοκηπίου έχει ήδη συμβεί σε αυτόν τον πλανήτη και μοιάζει περισσότερο με την Αφροδίτη», είπε. «Θα μπορούσε να υπάρχει νερό, οπότε μοιάζει περισσότερο με εμάς… ή υπάρχουν ίχνη που μπορούν να ανιχνευθούν που θα μπορούσαν να δείξουν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να χάνει νερό».

Για το επόμενο στάδιο της ανάλυσης της ατμόσφαιρας του εξωπλανήτη, οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και να πραγματοποιήσουν φασματοσκοπική ανάλυση. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τη σύλληψη του αστρικού φωτός που λάμπει μέσα από την ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη και τη διαπίστωση ποια μήκη κύματος απορροφώνται από ορισμένα μόρια, αποκαλύπτοντας την παρουσία τους στην ατμόσφαιρα.

Εκτός από το να ρίχνει φως στον ίδιο τον εξωπλανήτη, ο Palethorpe είπε ότι οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η εργασία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον δικό μας πλανήτη.

«Αυτό που θα μας διδάξει συγκεκριμένα αυτός ο πλανήτης είναι αυτό που συνέβη ώστε η Γη να παραμείνει κατοικήσιμη αλλά η Αφροδίτη όχι… Μπορεί να μας πει τις οδούς κατοικησιμότητας που ακολουθούν οι πλανήτες καθώς αναπτύσσονται», είπε.

Ωστόσο, αν και ο εξωπλανήτης θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι κατοικήσιμος για τους ανθρώπους και είναι σχετικά «κοντά» στο ηλιακό μας σύστημα με αστρονομικούς όρους, είναι απίθανο κάποιος να τον επισκεφθεί  σύντομα.

«Δεν είναι προσβάσιμος, είναι 12 parsecs μακριά», είπε ο Palethorpe, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν περίπου 225.000 χρόνια για να φτάσουμε στον Gliese 12b με το ταχύτερο διαστημόπλοιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Με πληροφορίες από cnn.com

«Ευτυχώς η Ελλάδα δεν είναι ζουμερός στόχος», λέει ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας: Η παράνοια του επαγγέλματος και η μεγάλη απάτη του Χονγκ Κονγκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: