Έτσι μπορεί η Ε.Ε. να “στριμώξει” τον αυταρχικό Όρμπαν: Ο διεθνής εκπρόσωπος της “ανελεύθερης δημοκρατίας”

Hungarian Prime Minister Viktor Orban (C) delivers his speech during the governing Fidesz-KDNP party’s event after the general election and national referendum on the child protection law in Budapest, Hungary, 03 April 2022. EPA, ZOLTAN FISCHER, HUNGARIN PRIME MNISTER OFFICE HANDOUT




Τη μεγάλη συμβολική σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο που ενέχει ο εκλογικός θρίαμβος του Βίκτορ Όρμπαν (Orban) και το μήνυμα που στέλνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) επιχειρεί να καταδείξει άρθρο γνώμης που φιλοξενεί η εφημερίδα Financial Times.

Ο αρθρογράφος Gideon Rachman διατυπώνει πάντως την εκτίμηση ότι δεν θα είναι όλα ρόδινα για τον Ούγγρο ηγέτη παρά την ευφορία που του έχει δημιουργήσει η περιφανή του νίκη και εξηγεί με ποιο τρόπο η ΕΕ μπορεί να αδράξει την ευκαιρία να τον στριμώξει στη γωνία.

Όπως ειδικότερα σημειώνεται, με τα λόγια και τις πράξεις του, ο Orban φιγουράρει ως ο διεθνής εκπρόσωπος μιας ιδεολογίας που αποκαλεί «ανελεύθερη δημοκρατία».

Πρόκειται για ένα πολιτικό σύστημα που διατηρεί μεν το περιτύλιγμα της δημοκρατίας, διαβρώνοντας ωστόσο την ουσία της. Υπό αυτήν την έννοια, παραδέχεται  ο αρθρογράφος, η εκλογική διαδικασία  στην Ουγγαρία διατήρησε πράγματι μια επίφαση νομιμότητας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Orban εξασφάλισε το επιθυμητό αποτέλεσμα μόνο και μόνο επειδή έχει καταφέρει να στήσει ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα προς όφελός του εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία: Τα δικαστήρια έχουν γεμίσει με αντιφρονούντες, η δημόσια διοίκηση στελεχώνεται μόνο από φίλα προσκείμενους και το εκλογικό σύστημα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.

Πάνω απ ‘όλα, προσθέτει ο αρθρογράφος, ο Ούγγρος ηγέτης έχει καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Όπως εξηγεί, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε όλα κι όλα μόλις πέντε λεπτά εκπομπής στην κρατική τηλεόραση, ενώ όλες οι εφημερίδες της Ουγγαρίας είναι φιλικές προς τον Orban.

Αυτό το πολιτικό περιβάλλον είναι που εξηγεί γιατί η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει χαρακτηριστεί μόνο «εν μέρει ελεύθερη» από το think tank Freedom House, επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Η ακροδεξιά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη βλέπουν βέβαια τον Orban  ως πρότυπο λόγω του διεκδικητικού εθνικισμού του, της σκληρής γραμμής του για τους πρόσφυγες και του λαϊκιστικού τρόπου που παρουσιάζει  τα  ζητήματα πολιτισμού και ταυτότητας.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο εκλογικός θρίαμβος του Orban θα τροφοδοτήσει τον φόβο στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ καθυστέρησε πολύ να αναλάβει δράση εναντίον του, με αποτέλεσμα η ανελεύθερη δημοκρατία να έχει εδραιωθεί πλέον στην Ουγγαρία.

Ωστόσο, παρόλο που ο Orban και οι διεθνείς θαυμαστές του θα αισθάνονται δικαιωμένοι, η ζωή του μπορεί σύντομα να γίνει πιο περίπλοκη, εκτιμά ο αρθρογράφος.

Όπως ειδικότερα εξηγεί, για περισσότερο από μια δεκαετία ο Ούγγρος ηγέτης κατάφερε να  περπατήσει πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί. Από τη μια μεριά, παρέμενε στη λέσχη της ΕΕ απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη από την άποψη των επενδύσεων, των επιδοτήσεων, της αυξημένης ασφάλειας και της διπλωματικής επιρροής. Από την άλλη όμως, έκλεινε το μάτι σε ορκισμένους εχθρούς της ΕΕ όπως ο Putin, ο Trump και ο Xi  

Η εισβολή του Putin στην Ουκρανία θα καταστήσει όμως πιο δύσκολο για τον Orban να συνεχίσει αυτή την σχοινοβασία, παρατηρεί ο αρθρογράφος. Καθοδηγούμενη από ένα μείγμα ηθικής αγανάκτησης και φόβου, η υπόλοιπη ΕΕ κινητοποιείται εναντίον του Putin.

Ως εκ τούτου, η προθυμία της να ανεχθεί την επαμφοτερίζουσα στάση του Orban απέναντι στη Ρωσία είναι πιθανό να πάψει να υφίσταται, προσθέτει.

Όπως είπε ο Zelenskiy, ο Ούγγρος ηγέτης μπορεί σύντομα να χρειαστεί να κάνει μια επιλογή. Μέχρι πρόσφατα, ο Orban  σώθηκε από την απομόνωση, εντός της ΕΕ, χάρη στην υποστήριξη της πολωνικής κυβέρνησης, η οποία είχε επίσης συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για ζητήματα κράτους δικαίου.

Όμως οι Πολωνοί ηγούνται αυτή τη στιγμή  του στρατοπέδου που τάσσεται υπέρ μιας σκληρότερης στάσης απέναντι στη Ρωσία. Κατέστησαν σαφή  τη δυσαρέσκειά τους με τον Orban και μπορεί να σκέφτονται έναν συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες προς το συμφέρον της ενότητας της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία.

Μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο Orban  υποστήριξε, όπως έχει κάνει συχνά στο παρελθόν, ότι η σχολή του ανελεύθερου συντηρητισμού που ο ίδιος αντιπροσωπεύει, αποτελεί το μέλλον της Ευρώπης.

Αυτό αποτελεί πράγματι μια  πρόκληση για την υπόλοιπη ΕΕ και θα πρέπει να ληφθεί εξαιρετικά σοβαρά υπόψη, τη στιγμή που ένας άλλος αυταρχικός εθνικιστής διαπράττει εγκλήματα πολέμου στα ανατολικά σύνορα της Ουγγαρίας.

Ωστόσο, η εντεινόμενη απομόνωση της Ουγγαρίας στην ΕΕ δημιουργεί μια ευκαιρία να ασκηθεί πίεση στον Orban που είχε καθυστερήσει εδώ και καιρό. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να πάει χαμένη, καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Gideon Rachman – Orban’s victory sends a warning to the west

Μια 98χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος από την Ουκρανία βρήκε καταφύγιο στη Γερμανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: