Ένας σοβαρά τραυματίας σε διαδήλωση κατά της ακρίβειας μπροστά στο σπίτι του προέδρου της Σρι Λάνκα: Zητούν την παραίτησή του

Διαδηλωτές συγκρούονται με την Αστυνομία στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα. EPA/CHAMILA KARUNARATHNE




Διαδήλωση αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων μπροστά στην κατοικία του προέδρου της Σρι Λάνκα, του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, εκτραχύνθηκε χθες Πέμπτη στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας άνθρωπος και να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Δεν έγινε σαφές αν αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες για να διαλύσουν το πλήθος. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επ’ αόριστον κηρύχθηκε στην πρωτεύουσα καθώς διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του προέδρου, κατηγορώντας τον ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ομάδες έξαλλων διαδηλωτών πυρπόλησαν λεωφορείο του στρατού και αυτοκίνητο της αστυνομίας στη συνοικία όπου βρίσκεται η κατοικία του προέδρου, ενώ χρησιμοποίησαν τούβλα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος Ρατζαπάξα δεν βρισκόταν στο σπίτι του όταν ξέσπασαν τα επεισόδια.

«Δεν είμαι σε θέση να επιστρέψω στο σπίτι μου, η συνοικία μας είναι αποκλεισμένη», είπε κάτοικος. «Κόσμος κραυγάζει πως θέλει την παραίτηση του προέδρου και της οικογένειάς του», πρόσθεσε.

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει ποτέ η Σρι Λάνκα, η οργή των πολιτών είναι ολοένα πιο απτή, στις ατελείωτες ουρές αναμονής στα πρατήρια καυσίμων, όταν αναγκάζονται να ανάβουν κεριά εξαιτίας των διακοπών του ρεύματος…

Αντιμέτωπη με οξεία έλλειψη συναλλάγματος, η νήσος των 22 εκατομμυρίων κατοίκων δεν είναι σε θέση να εισαγάγει προϊόντα ζωτικής σημασίας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις, ιδίως φαρμάκων και τσιμέντου.

Η διαδήλωση μπροστά στο σπίτι του προέδρου οργανώθηκε από ακτιβιστές μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες, να φωνάζουν συνθήματα αξιώνοντας την αποχώρηση του προέδρου και της οικογένειάς του από την εξουσία.

Η οργή κλιμακώνεται εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ρατζαπάξα, μέλους πολιτικής δυναστείας που ήταν άλλοτε πολύ δημοφιλής από τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού των σιναλέζων, χάρη στην επικράτηση των ένοπλων δυνάμεων στον πόλεμο εναντίον των μειονοτικών Ταμίλ το 2009.

Έκτοτε όμως η υποστήριξη στην οικογένεια Ρατζαπάξα έχει καταρρεύσει.

Ο Μαχίντα, αδελφός του αρχηγού του κράτους, είναι πρωθυπουργός. Ένας δεύτερος αδελφός του, ο Μπάζιλ, είναι υπουργός Οικονομικών. Ένας τρίτος αδελφός του αρχηγού του κράτους, ο Σαμάλ, είναι υπουργός Γεωργίας, ενώ ο ανιψιός του Ναμάλ είναι υπουργός Αθλητισμού.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κολόμπο, Σρι Λάνκα

Τραγωδία στο Μπρούκλιν: Ένα 12χρονο αγόρι σκοτώθηκε από σφαίρες και μια γυναίκα τραυματίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: