Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του Τζο Μπάιντεν. YouTube@White House




«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε εάν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησής μας εξαρτάται από τη φύση της χρήσης», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ» ανέφερε ακόμη ο Μπάιντεν που τάχθηκε υπέρ της απομπής της Ρωσίας απο την Ομάδα των Είκοσι (G20) , σημειώνοντας ότι το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

«Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παρίσταται στις συναντήσεις.

Δεν απείλησα την Κίνα, αλλά…

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την «ελπίδα» η Κίνα να μην βοηθήσει τη Ρωσία να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, λέγοντας ότι το οικονομικό μέλλον του Πεκίνου «είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση» παρά με την Ρωσία.

«Νομίζω ότι η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη σχέση της με τη Δύση παρά με τη Ρωσία. Και ελπίζω ότι δεν θα δεσμευτεί» για να βοηθήσει τη Μόσχα να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο Μπάιντεν από τις Βρυξέλλες.

«Δεν απείλησα, αλλά του το έκανα σαφές – φρόντισα να καταλάβει τις συνέπειες της βοήθειας της Ρωσίας», είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

«Η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία», είπε.

Στόχος του Πούτιν ήταν εξαρχής η διάλυση του ΝΑΤΟ 

Αργότερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Προεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι στόχος του Ρώσου Προέδρου από την αρχή ήταν η διάλυση του ΝΑΤΟ, καθώς θα προτιμούσε να αντιμετωπίζει 30 ξεχωριστές χώρες.

Η ενότητα της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του G7, της ΕΕ είναι το πλέον σημαντικό για να σταματήσουμε “αυτόν τον άνθρωπο, που στη χώρα μου πιστεύουμε ότι ήδη έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου” τόνισε.

«Δεν ήταν καλόπιστες οι προθέσεις του Πούτιν» 

Κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συνεχάρη αρχικά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την επανεκλογή του. Το πιο σημαντικό πράγμα για τη Δύση είναι η ενότητα, τόνισε. Όπως σημείωσε, στις συναντήσεις του με το Ρώσο πρόεδρο, κατάλαβε ότι οι προθέσεις του δεν ήταν καλόπιστες. Κύριος στόχος του, συνέχισε, είναι να καταδείξει ότι οι δημοκρατίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν στον 21ο αιώνα, επειδή οι εξελίξεις κινούνται ταχύτατα και οι δημοκρατίες απαιτούν συναινέσεις, και ότι τα αυταρχικά καθεστώτα θα επικρατήσουν.

Προειδοποίηση και από το G7

Προειδοποίηση προς τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας απηύθυναν οι ηγέτες των κρατών – μελών της G7.

«Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινό ανακοινωθέν.

Όλες οι χώρες δήλωνουν έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, είπαν.

Αναφορικά με την την ενέργεια, το G7 κάλεσε τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό.

Πρόσθεσαν ότι θα αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βερολίνο

 

Νέα στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία από ηγέτες ΝΑΤΟ: Έκκληση στην Κίνα να μην δώσει βοήθεια στη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: