Νέα στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία από ηγέτες ΝΑΤΟ: Έκκληση στην Κίνα να μην δώσει βοήθεια στη Ρωσία

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στην “οικογενειακή φωτογραφία” στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, 24 Μαρτίου 2022. EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT




Οι πυρετώδεις διεργασίες των δυτικών συμμάχων συνεχίζονται στις Βρυξέλλες με το πρώτο σκέλος – την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ – να ολοκληρώνεται με μια ομόφωνη απόφαση περαιτέρω στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας “έναντι της μεγαλύτερης απειλής ασφάλειας της τελευταίας γενιάς” για την Συμμαχία, όπως είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

  • Λίγο μετά το πέρας της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ άρχισε η συνεδρίαση του G-7 ενώ από σήμερα το απόγευμα και αύριο διεξάγεται  η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, παρόντος πάντα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Ο λαός της Ουκρανίας μάχεται γενναία και τους στηρίζουμε. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μας ευχαρίστησε για τη στήριξη ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια. Σήμερα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να παράσχουν περισσότερη στήριξη. Συμφώνησαν σε τέσσερις νέες ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία”, είπε ο Στόλτενμπεργκ, οι οποίες προστίθενται σε τέσσερις άλλες ομάδες μάχης στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.  “Πλέον έχουμε οκτώ συνολικά από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν αναπτυχθεί περισσσότεροι από 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μεγάλη ενίσχυση των χωρών που βρίσκονται στο ανατολικό κομμάτι της Συμμαχίας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα προστεθούν 40.000 στρατιώτες και θα ενισχυθεί η μεταφορά στρατευμάτων και αεροπορικών δυνάμεων από τον Βορρά προς τις μεσογειακές χώρες. «Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να βρούμε λύση για να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση ασφάλειας» πρόσθεσε.

Ειδικότερα, οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την ανάπτυξη περισσότερων αεροσκαφών και την ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας.

Στη θάλασσα θα τοποθετηθούν πολλά μαχητικά πλοία και υποβρύχια σε μόνιμη βάση, ενώ θα ενισχυθούν οι γραμμές άμυνας και οι ομαδικές ασκήσεις, με στόχο να αυξηθεί η διαλειτουργικότητα και ο συγχρονισμός δυνάμεων.

Επίσης θα εξοπλιστεί το Κίεβο με σημαντικές δυνάμεις σε drone, αντιπυραυλικά συστήματα, ενώ θα υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια σε ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα δώσει βοήθεια για την  προστασία έναντι ραδιενεργών, χημικών και βιολογικών όπλων. «Θα δώσουμε συσκευές προστασίας και οδηγίες, όπως και εξοπλισμό για την προστασία και τον έλεγχο χρήσεων» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Έχουμε την ευθύνη να μην υπάρξει επιδείνωση του κινδύνου του πολέμου γιατί θα υπάρξουν περισσότερα θύματα σε όλο τον κόσμο. Θα υποστηρίξουμε όλα τα μέρη που βρίσκονται σε κίνδυνο ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε κίνδυνο, μεταξύ αυτών και η Γεωργία», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναπτύξουν στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας.

“Γιατί ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε πλήρη σύγκρουση με τα ρωσικά στρατεύματα”, είπε χαρακτηριστικά.

Έκκληση στην Κίνα

Αναφορικά με τη στάση του Πεκίνου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε πως «όλοι οι σύμμαχοι κάλεσαν την Κίνα να μην παράσχει στρατιωτική ή οικονομική στήριξη στη Ρωσία, αλλά να ασκήσει την επιρροή της για άμεση ειρηνική επίλυση της κρίσης».

Η σκυτάλη στην G-7: Το κυνήγι του χρυσού

Οι χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, ώστε να εμποδισθεί η Μόσχα να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Είναι «σαφές ότι κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει χρυσό σε σχέση με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας καλύπτεται από τις ισχύουσες κυρώσεις», γνωστοποιεί ο Λευκός Οίκος, την ώρα που στις Βρυξέλλες διεξάγονται μία σειρά συνόδων κορυφής αφιερωμένων στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανάμεσά τους η σύνοδος της G7 αυτή την ώρα και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αύριο και μεθαύριο.

  • Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε: «Θέλουμε να αποκλείσουμε κάθε δυνατότητα για την Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον χρυσό της για να υποστηρίξει το νόμισμά της», το ρούβλι.

Και τόνισε, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ότι η Μόσχα διαθέτει «σημαντικό» απόθεμα χρυσού και ότι το πολύτιμο μέταλλο αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών αποθεμάτων της Ρωσίας.

Η ίδια πηγή έδωσε την διαβεβαίωση ότι οι χώρες της G7 είναι «ενωμένες» στην θέση ότι «οι διεθνείς οργανισμοί και οι πολυεθνικοί θεσμοί δεν πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με την Ρωσία σαν να μην συμβαίνει τίποτε».

Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να τοποθετηθούν στο πλαίσιο της έντονης συζήτησης για την συμμετοχή ή μη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία, σχήμα που περιλαμβάνει τις δυτικές δυνάμεις και τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες.

Η Κίνα, για παράδειγμα, έχει ήδη δηλώσει ότι ο Πούτιν έχει την θέση του στην σύνοδο αυτήν, παρά τις προτάσεις για τον αποκλεισμό του.

Με πληροφορίες από Reuters

Ζελένσκι προς ΝΑΤΟ: Δώστε μας στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: