Συνέλαβαν τον αρχιραββίνο του Πόρτο που… έδωσε πορτογαλική ιθαγένεια το 2021 στον Αμπράμοβιτς

File Photo Ο ρωσικής καταγωγής μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT




Η Τσέλσι που έχασε οριστικά και τα δύο mega yacht που έσωσε οριακά  προς το παρόν ίσως είναι τα μικρότερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ολιγάρχης του Πούτιν Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η πορτογαλική Δικαιοσύνη, συνέλαβε τον ραβίνο της κοινότητας του Πόρτο, στο πλαίσιο έρευνας για την πολιτογράφηση απογόνων Εβραίων, από την οποία επωφελήθηκε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος.

Η έρευνα, αφορά γεγονότα που «πιθανόν να συνιστούν αδικήματα διαπραγμάτευσης επιρροής, ενεργητικής διαφθοράς, πλαστογραφίας, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» ή ακόμη και φοροδιαφυγής», διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Ο Ντάνιελ Λιτβάκ, αρχιραβίνος του Πόρτο, συνελήφθη την Πέμπτη στην πορτογαλική μητρόπολη, λίγο πριν επιστρέψει στο Ισραήλ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και σήμερα (12/3), θα παρουσιασθεί ενώπιον δικαστή, ο οποίος και θα αποφασίσει για τα μέτρα δικαστικού ελέγχου που θα του επιβληθούν.

Η πορτογαλική Δικαιοσύνη, άρχισε την σχετική έρευνα τον περασμένο Ιανουάριο, για την διαδικασία πολιτογράφησης του Ρομάν Αμπράμοβιτς, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη της Τσέλσι, ο οποίος απέκτησε την πορτογαλική ιθαγένεια τον Απρίλιο του 2021.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, είχε ωφεληθεί από έναν νόμο που επέτρεπε σε όλους τους απογόνους των Σεφαραδιτών Εβραίων, οι οποίοι διώχθηκαν και εκδιώχθηκαν στα τέλη του 15ου αιώνα, να αποκτήσουν πορτογαλική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, οι εβραϊκές κοινότητες του Πόρτο ή της Λισαβόνας πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό, που να πιστοποιεί την εβραϊκή καταγωγή του αιτούντος.

Αξιωματούχοι αυτών των κοινοτήτων, είναι ύποπτοι ότι εξέδωσαν πλαστά πιστοποιητικά σχετικά με την εβραϊκή καταγωγή πολλών υποψηφίων, με την ισραηλιτική κοινότητα του Πόρτο, να διαψεύδει αυτές τις κατηγορίες.

Η εβραϊκή κοινότητα του Πόρτο, υποστηρίζει ότι «είναι θύμα ανώνυμων καταγγελιών που αποσκοπούν στην αμφισβήτηση της ειλικρίνειας των διαδικασιών, για την πολιτογράφηση».

Οριστική έξωση από την Τσέλσι

Το διοικητικό συμβούλιο της Premier League, απέκλεισε τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, από διευθυντή στην αγγλική ομάδα κορυφαίας κατηγορίας, όπως έγινε σήμερα (12/03) γνωστό, με σχετική ανακοίνωση.

«Μετά την επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το συμβούλιο της Premier League απέκλεισε τον Ρομάν Αμπράμοβιτς ως διευθυντή της Ποδοσφαιρικής Λέσχης Τσέλσι.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, δεν επηρεάζει την δυνατότητα της ομάδας να προπονείται και να παίζει τους αγώνες της, όπως ορίζεται στους όρους άδειας που εκδόθηκε από την κυβέρνηση, η οποία λήγει στις 31 Μαΐου 2022», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα από την διοργανώτρια Αρχή του αγγλικού πρωταθλήματος.

Αλλά τον αφήνουν να την χαρίσει

Παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Πέμπτη (10/3) προς τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε το βράδυ της Παρασκευής (11/3) το «πράσινο φως» στην αμερικανική τράπεζα «Raine» για να προχωρήσει η πώληση της λονδρέζικης ομάδας.

Πλέον οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από το σημείο που είχαν σταματήσει, όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις προς τον Ρώσο μεγιστάνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Athletic, το οποίο επισημαίνει πως μέσα στις επόμενες 4 έως 6 εβδομάδες θα υπάρξει οριστική συμφωνία πώλησης, με έναν απ’ τους επιχειρηματίες που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για την αγορά των «μπλε».

Η πώληση της Τσέλσι θα προχωρήσει, αν ο Αμπράμοβιτς αποδείξει ότι δεν θα βγάλει κέρδος από τη μεταβίβασή της, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί κι ο ίδιος προ ημερών, λέγοντας πως δεν θα ζητήσει πίσω τα δάνεια που έχει δώσει στην ομάδα.

Γλύτωσε τα mega yacht του από την κατάσχεση

Στο μεταξύ ο Ρώσος μεγιστάνας φαίνεται ότι κατάφερε να σώσει προσωρινά τα δύο mega yacht του, μεταξύ των ακριβότερων στον κόσμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ο Αμπράμοβιτς μετέφερε το αξίας 514 εκατ. ευρώ σούπερ γιοτ Solaris, το οποίο είχε καταπλεύσει στη Βαρκελώνη δύο μέρες πριν την επιβολή των κυρώσεων, σε «ασφαλές καταφύγιο» στο Μαυροβούνιο.

Το «Solaris», το οποίο διαθέτει το δικό του ελικοδρόμιο και σύστημα εντοπισμού πυραύλων, αναγκάστηκε να αφήσει πρόωρα το ισπανικό λιμάνι, προτού οι εργασίες επισκευής ολοκληρωθούν.

Ήδη, μετέφερε στο Μαυροβούνιο, για να το «σώσει» από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος του από τη βρετανική κυβέρνηση ως «απάντηση» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Μαυροβούνιο, δεν είναι ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές καταφύγιο για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος μετά τις κυρώσεις σε βάρος του λόγω στενών σχέσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπαθεί να πουλήσει την Τσέλσι.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι το πολυτελές σκάφος του ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα για να απομακρυνθεί από τα ύδατα της δυτικής Ευρώπης και να ρίξει άγκυρα σήμερα το πρωί (λίγο πριν τις 8:00 π.μ, ώρα Βρετανίας) στο λιμάνι Τιβάτ του Μαυροβουνίου.

Στο ίδιο σημείο φαίνεται ότι κατευθύνεται και το μεγαλύτερο γιότ του Αμπράμοβιτς το Eclipse το οποίο εισήλθε στα στενά του Γιβραλτάρ γύρω στις 11 π.μ., κινούμενο προς τα ανατολικά με ταχύτητα 13 κόμβων μέσω της πολυσύχναστης ναυτιλιακής λωρίδας. Η θαλαμηγός αναμένεται να φτάσει στο Μαυροβούνιο την Τετάρτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Daily Mail
Λισαβόνα, Πορτογαλία / Λονδίνο, Βρετανία

Ή θα την χαρίσει ή θα την καταστρέψει: Το δίλημμα Αμπράμοβιτς για την αγαπημένη του Τσέλσι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: