Πετρελαϊκή “ντρίμπλα” σε ΗΠΑ από Σ. Αραβία και Κίνα; Διαπραγματεύονται για αντικατάσταση δολαρίου από γουάν

File Photo Οι συζητήσεις αποτελούν για το Πεκίνο και μια ακόμη προσπάθεια να εγκαταστήσει το κινεζικό νόμισμα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αλλά και να ενδυναμώσει τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία. via pixabay.com/moerschy




Μια είδηση που μπορεί να φέρει σημαντικές αναταράξεις εφόσον επιβεβαιωθεί κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες και αναφέρει ότι το Ριάντ και το Πεκίνο διαπραγματεύονται ώστε το γουάν να αντικαταστήσει το δολάριο και το ευρώ ως νόμισμα διαπραγμάτευσης για το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal οι δύο χώρες συζητούν το ζήτημα εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά οι επαφές έχουν επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει εξοργιστεί με τις αμερικανικές απόπειρες διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και για την έλλειψη στήριξης από τις ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένη.

Το 80% των πωλήσεων πετρελαίου παγκοσμίως γίνονται σε δολάριο και από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 το Ριάντ χρησιμοποιεί αποκλειστικά το αμερικανικό νόμισμα ως αποτέλεσμα συμφωνίας που είχε υπογράψει με την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις αποτελούν για το Πεκίνο και μια ακόμη προσπάθεια να εγκαταστήσει το κινεζικό νόμισμα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αλλά και να ενδυναμώσει τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία.

Το Πεκίνο αγοράζει περισσότερο από το 25% του πετρελαίου που εξάγει η Σαουδική Αραβία και εάν αυτό αρχίσει να τιμολογείται σε γουάν, οι πωλήσεις αυτές θα εκτινάξουν το μέγεθος και τη δύναμη του κινεζικού νομίσματος.

Η είδηση έρχεται σε μια κρισιμότατη περίοδο, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει τεράστια αστάθεια στην ενεργειακή αγορά, ενώ η Ουάσινγκτον ήδη ζήτησε από το Ριάντ να ρίξει στην αγορά περισσότερο πετρέλαιο ώστε να βοηθήσει στο να πέσουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού».

Η διαπραγμάτευση πετρελαίου σε δολάριο, που έχει μείνει γνωστή ως «πετροδόλαρο», αποτελεί μια από τις βασικές σταθερές στην παγκόσμια οικονομία εδώ και 40 χρόνια και έχει αποτελέσει βασικό στοιχείο της παντοδυναμίας του αμερικανικού νομίσματος.

Mε πληροφορίες από efsyn.gr

Ενισχυμένοι οι τρεις βασικοί δείκτες στην Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο, στον απόηχο αύξησης επιτοκίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: