Ο πόλεμος στην εποχή του ίντερνετ: Η τεχνολογία έγινε αγκάθι στα “σκοτεινά” σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθύνεται μέσα τηλεδιάσκεψης στα μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης epa09844298 France, 23 March 2022. EPA/YOAN VALAT




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αν κάτι ξεχωρίζει στον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία, από εκείνους του παρελθόντος, είναι σίγουρα η αναπτυγμένη τεχνολογία που υπάρχει στις μέρες μας.

Χάρη στο ίντερνετ, ο Ουκρανικός λαός μπορεί να διαδίδει, άμεσα, σε ολόκληρο τον κόσμο, τις μαρτυρικές στιγμές που ζει στα καταφύγια και τα βομβαρδισμένα τοπία, αλλά και να δείχνει τα εκατοντάδες κατορθώματά του απέναντι σε μια υπερδύναμη.

Αυτό όμως που έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι η συνεχής, ψηφιακή παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Social Media

Ο Ουκρανός πρόεδρος χρησιμοποιεί καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον λαό του. Και μαζί με τους Ουκρανούς, όλοι εμείς έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε τις ενέργειές του (πχ με ποιους ηγέτες μίλησε, που βρίσκεται τώρα, τι σκοπεύει να κάνει κλπ).

Ο Ζελένσκι έχει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του, το οποίο τον βοηθά να αναπτερώνει το ηθικό των Ουκρανών πολιτών και του στρατού. Επιπλέον, το ίντερνετ του δίνει την ευκαιρία να καταγγέλλει δημοσίως τις βαρβαρότητες των Ρώσων αλλά και να επικοινωνεί απευθείας με τη Δύση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε πρόσφατα μέσω βιντεοσύνδεσης στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στην Βρετανική και Ιταλική Βουλή καθώς και στους Ιραηλινούς νομοθέτες.

Μέσω αυτών των ενεργειών ο Ζελένσκι, όχι μόνο δεν είναι απομονωμένος αλλά καταφέρνει και αποτρέπει όσους είχαν σκοπό να διαρρεύσουν ψέματα ότι είναι νεκρός. Ας μην ξεχνάμε ότι τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η ρωσική προπαγάνδα επιχείρησε να διαδώσει τέτοιου είδους πληροφορίες.

Το ίντερνετ και γενικότερα η ανεπτυγμένη τεχνολογία των ημερών μας, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τον Ζελένσκι. Εργαλεία που δεν είχαν άλλοι ηγέτες στο παρελθόν.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η ψηφιακή εποχή φαίνεται πως είναι ένα μεγάλο αγκάθι για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος ελέγχει τα πάντα στη χώρα του (ΜΜΕ, ρωσικές πλατφόρμες κλπ), ευτυχώς δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και με το υπόλοιπο ίντερνετ.

Maxar Technologies

Αρκετές ημέρες πριν την εισβολή, η Δύση βρισκόταν επί ποδός. Όλοι εξέφραζαν τις ανησυχίες τους λέγοντας πως η Ρωσία θα εισβάλει τελικά στην Ουκρανία. Βέβαια, το Κρεμλίνο διαβεβαίωνε τότε ότι όλα αυτά είναι “υστερίες” και πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Μάλιστα, αρκετοί αξιωματούχοι, όπως η κυρία Ζαχάροβα, ειρωνευόντουσαν τη Δύση λέγοντας «πείτε μας πότε θα γίνει πόλεμος, να κανονίσουμε τις διακοπές μας».

Τελικά, όχι μόνο η Ρωσία εισέβαλε, αλλά τώρα προχωράει στην υλοποίηση ενός σκοτεινού σχεδίου. Της εξόντωσης των Ουκρανών.

Η ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, είχε καταφέρει μέσα από τον δορυφόρο της, να φωτογραφίσει με ακρίβεια όλες τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων. Οι αριθμοί μιλούσαν από μόνοι τους.

Πάνω από 130 χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης είχαν συγκεντρωθεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Η τεχνολογία κατάφερε να ξεσκεπάσει τον Πούτιν, ο οποίος προσπαθούσε να κοροϊδέψει τους πάντες. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι η Δύση ήταν ένα βήμα μπροστά, γνωρίζοντας τις πραγματικές του προθέσεις.

Έλον Μασκ

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Έλον Μασκ, είναι ξεκάθαρα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν τις προηγούμενες ημέρες. Ο CEO της TESLA προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ουκρανία, στέλνοντας πάνω από τη χώρα ένα δορυφόρο Starlink προκειμένου να παράσχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν οι Ρώσοι όταν εισέβαλαν στην Ουκρανία, ήταν να διακόψουν τις τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο απέτυχαν. Η συμβολή του Έλον Μασκ ήταν πολύτιμη.

Και εδώ πρέπει να τονίσουμε το εξής. Η κίνηση του CEO της TESLA είχε το κόστος της. Αν υπολογίσουμε κιόλας τις πρόσφατες ζημιές που έπαθαν ορισμένα διαστημικά του συστήματα λόγω ηλιακής καταιγίδας, τότε μιλάμε ξεκάθαρα μια πολύ σπουδαία κίνηση που δύσκολα θα ξαναδούμε από κάποιον μεγιστάνα στο μέλλον.

Αυτό που όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι και η πρόκληση του Έλον Μασκ προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μέσα από μια ανακοίνωσή του στο twitter, ο Μασκ κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο σε “μονομαχία”. Φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση για την ώρα να γνωρίζει τι ακριβώς εννοούσε ο CEO της TESLA. Ωστόσο θα αναμένουμε…

Google

Άλλος ένας Αμερικανικός “κολοσσός” που βοήθησε όσο μπορούσε την Ουκρανία, ήταν η Google. Η εταιρεία αποφάσισε να απενεργοποιήσει από τη χώρα το σύστημα Maps (χάρτες) ώστε να μην έχουν οι Ρώσοι πιθανές πληροφορίες για την κίνηση σε δρόμους και λεωφόρους.

Ας μην ξεχνάμε, ότι οι Ρώσοι, πέρα από τις νόμιμες υπηρεσίες πληροφοριών, διαθέτουν και αρκετές ομάδες χάκερς που πραγματοποιούν ψηφιακές αποστολές προκειμένου να βλάψουν τους αντιπάλους τους.

Η Google λοιπόν, τερμάτισε μια αρκετά χρήσιμη υπηρεσία.

Συνοψίζοντας, η τεχνολογία έχει αποδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Βλαντίμιρ Πούτιν σε αυτόν τον άνανδρο πόλεμο που κύρηξε. Ήδη ο ρωσικός στρατός μετράει μεγάλες απώλειες στα πεδία των μαχών. Η εργαλειοποίηση του ίντερνετ από τον Ζελένσκι και τη Δύση, επιβαρύνουν περαιτέρω τη θέση του και βάζουν εμπόδια στα εξοντωτικά του σχέδια.

* Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του ιστολογίου American Herald και αρθρογράφος γνώμης της Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Οι παράνομες απαιτήσεις του Ταγίπ δεν ξυπνούν την Ε.Ε.: Το ολλανδικό «ξέπλυμα» της Τουρκίας και οι βολές Τσαβούσογλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: