“Κοιμούνται” οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι: Μετά τον πόλεμο δεν θα μπορούν να… μαζέψουν την Τουρκία

FILE PHOTO: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and German Chancellor Olaf Scholz (L) attend a press conference after their meeting at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 14 March 2022. EPA, STR




Η θέση της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Την ώρα κατά την οποία οι δυτικοί σπεύδουν στην Άγκυρα να αναδείξουν τον «ειρηνοποιό» ρόλο της κατοχικής Τουρκίας, ο Ερντογάν άρχισε να ζητά ή καλύτερα να απαιτεί δώρα. Η Άγκυρα παίζει τη γνωστή της τακτική του «επιτήδειου ουδέτερου» και συνεχώς θέτει αξιώσεις.

Προτάσσει και το γεγονός ότι είναι ο ισχυρός εταίρος τους στο ΝΑΤΟ και το αφήγημα ότι είναι διαμεσολαβητής (χωρίς αποτελέσματα) ειρήνευσης, αλλά σύμμαχος, που θα πρέπει να ενισχυθεί. Να ενισχυθεί για να μην πάει με τον αντίπαλο. Θέλει να καταστεί αυτόνομος περιφερειακός παίκτης και παράγοντας, που κρατά αποστάσεις από όλους.

  • Αυτή είναι η Άγκυρα. Παίζει με όλους αλλά πρωτίστως για την ίδια. Το γνωρίζουν αυτό οι διεθνείς παίκτες, δηλώνουν πως δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Τουρκία, ωστόσο, τη θέλουν κοντά τους. Θεωρείται χρήσιμη.

ΤΗΝ ίδια ώρα, η κατοχική δύναμη επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτόν που υποτίθεται ότι θέλει να σταματήσει με τις μεσολαβήσεις της. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εκμεταλλεύεται τις εξελίξεις και κινείται για ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας της.

Θέλει να παίξει ρόλο και στα ενεργειακά. Δεν είναι, βέβαια, καινούργιο. Αυτό επανήλθε και από τα όσα δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έγινε στην Άγκυρα.

Ο κ. Σόλτς ανέφερε πως «η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι πάρα πολύ σημαντική, όχι μόνο για τη Γερμανία και την Τουρκία, αλλά και για την ΕΕ και την Τουρκία». Και εξήγησε ο Γερμανός αξιωματούχος πως «για να μην είμαστε εξαρτημένοι από τη Ρωσία, πρέπει να προμηθεύουμε ενέργεια από διαφορετικές πηγές, και από διαφορετικές χώρες. Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε θέση να παίρνουμε τις αποφάσεις μας ανεξάρτητα».

ΜΕ τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, διαμορφώνονται νέα δεδομένα. Δημιουργούνται άλλες ανάγκες. Γι’ αυτό και σπεύδουν πολλοί, κυρίως οι ισχυρότεροι παίκτες, για να αξιοποιήσουν τα νέα δεδομένα και εκεί που μπορούν να καλύψουν τα κενά.

Είναι πρόδηλο πως από τις πρώτες χώρες που έχουν σπεύσει να αναζητήσουν ρόλο είναι και η κατοχική δύναμη, που δηλώνει χωρίς ντροπή πως είναι εναντίον του πολέμου και της κατοχή. Και επειδή έναντί της επιδεικνύεται ανοχή και ενθαρρύνεται να συνεχίσει τον «εποικοδομητικό» της διαμεσολαβητικό ρόλο, αποθρασύνεται.

  • Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις, που έχουν αποφασισθεί, για να μην «χαλάσει» ο ρόλος που ανέλαβε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Προφανώς και η Άγκυρα επιδιώκει και θα έχει κέρδος από αυτή την τακτική των «ίσων αποστάσεων». Κέρδος πολιτικό, πρωτίστως όμως οικονομικό.

ΕΙΝΑΙ, πάντως, εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει. Να δέχεται διαδοχικά ξένους ηγέτες, που επισκέπτονται την Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να δέχεται ενθάρρυνση να συνεχίσει.

Αυτό προφανώς επιβάλλει η πολιτική των συμφερόντων και της διεθνούς υποκρισίας. Θα έχει, όμως, ενδιαφέρον και πώς θα διαμορφωθούν τα δεδομένα μετά τον πόλεμο, όταν θα εκτονωθεί η κρίση. Γιατί τότε δεν θα μπορούν να… μαζέψουν την αποθρασυνόμενη κατοχική δύναμη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η Μαριούπολη, η Οδησσός, ο Ελληνισμός, η ρωσική εισβολή και το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: