Η Τουρκία συνεχίζει να ξύνει τις ανοικτές πληγές της Κύπρου με την αδιάλλακτη πολιτική της, λέει η Δημητρίου

FILE PHOTO: Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η Τουρκία συνεχίζει να ξύνει τις ανοικτές πληγές της Κύπρου με την αδιάλλακτη πολιτική της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Σε χαιρετισμό της Προέδρου της Βουλής που ανέγνωσε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Πετράκη Κυπριανού, που τελέστηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στην Ορά, η κα. Δημητρίου εξέφρασε περηφάνια γιατί είναι «Κύπρια, αλλά και γιατί η γενέτειρα του ήρωα Πετράκη Κυπριανού είναι και δική μου γενέτειρα”.

Νοιώθω όμως συνέχισε “και βαθιά θλίψη και ντροπή, γιατί σαράντα οκτώ χρόνια μετά τη θυσία του άξιου τέκνου της πατρίδας και τόσων άλλων αγωνιστών, ζούμε δίπλα σε συρματοπλέγματα και κατοχικά στρατεύματα. Οι μνήμες του πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής οδυνηρές, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να ξύνει τις ανοικτές πληγές μας με την αδιάλλακτη και προκλητική της στάση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Πρόσθεσε ότι “χρέος όλων μας είναι να μην αφήσουμε τη θυσία τόσων μαρτύρων να πάει χαμένη. Χρέος μας είναι η συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πολύπαθης πατρίδας μας, ευθυγραμμισμένοι πάντοτε με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, μέχρι την τελική δικαίωση του κυπριακού λαού».

Στον χαιρετισμό της η Αννίτα Δημητρίου είπε πως «δεν μπορούμε παρά να φέρουμε στο μυαλό μας τον ουκρανικό λαό.  Η στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας ξύπνησε τον εφιάλτη μιας εκτεταμένης πολεμικής σύρραξης τόσο για τη γηραιά ήπειρο όσο και για τον πλανήτη ολόκληρο».

Ως κυπριακό Κοινοβούλιο, συνέχισε «σεβόμενοι τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας».

Αναφερόμενη στον Πετράκη Κυπριανού, η κα. Δημητρίου είπε πως αποτίουμε «φόρο τιμής σε ένα αγόρι που κατάφερε να περάσει στο πάνθεο των αθανάτων, σε ένα παιδί που δε φοβήθηκε ούτε να ζήσει ούτε να πεθάνει. Πλούσια η δράση του Λαρνακιώτη συμπατριώτη μας στη σύντομη ζωή του, ηρωικός και ο θάνατός του αφού άφησε την τελευταία του πνοή για το όραμα της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της ένωσης» λίγο πριν κλείσει τα 18 του χρόνια την 21η Μαρτίου 1957.

Σημείωσε ακόμα ότι «δεκαοκτώ μέρες μετά τον θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο Πετράκης Κυπριανού έγινε ο πρώτος αντάρτης της ΕΟΚΑ που μετουσίωσε σε πράξη το πνεύμα της θυσίας του Αυξεντίου. Δεν είχε προλάβει να γιορτάσει τα δέκατα όγδοα γενέθλιά του, όμως η ωριμότητά του και η προσήλωσή του σε ιδανικά και αξίες συγκέντρωναν τη σοφία αιώνων».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Glaucus-2: Φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας από γεώτρηση στο Τεμάχιο-10 Κυπριακής ΑΟΖ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: