Η Ευρώπη απορρίπτει τον εκβιασμό Πούτιν: Θα πληρώσουμε σε ευρώ λέει ο Σολτς και μιλά για «απαίσια εξάρτηση» από τη Ρωσία

Στιγμιότυπο από βίντεο του Guardian




Δυτικές εταιρείες και κυβερνήσεις απορρίπτουν τις εκβιαστικές απαιτήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν που ζητά εκ νέου πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια σε παραβίαση υφιστάμενων συμβάσεων που ορίζονται σε ευρώ ή δολάρια.

Κρίσιμη στο νέο πεδίο εκβιασμού του Πούτιν θα είναι η αντίδραση της Γερμανίας, του μεγαλύτερου πελάτη της Ρωσίας στην ΕΕ (βλέπε σχετικό πίνακα κατωτέρω).

Ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς απαντώντας σημείωσε ότι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ» και επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση ότι μπορεί να την εκβιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει. Οι εταιρίες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεχάμερ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο ότι η εξάρτηση τόσο των χωρών τους όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή ένα εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία, ενώ όταν ρωτήθηκαν αν είναι «απαίσιο το συναίσθημα» να εξαρτάται κανείς από το ρωσικό αέριο, απάντησαν «ναι».

Γράφημα του ΒΒC

Ο γερμανός καγκελάριος εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα του πιθανότατα θα έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και τον λιγνίτη έως το τέλος του έτους, αλλά για το αέριο απαιτείται, παραδέχτηκε, περισσότερος χρόνος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας του Βερολίνου, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στην πρώτη του αντίδραση δήλωσε: «Είναι σημαντικό για εμάς να μην δώσουμε σήμα ότι θα εκβιασθούμε από τον Πούτιν».

Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επανέλαβε τα λόγια του: «Είναι σαφές για εμάς ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικός εκβιασμός».

Και πρόσθεσε: «Τα συμβόλαια είναι συμβόλαια. Τα συμβόλαια βασίζονται σε ευρώ και έτσι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις εισαγωγές ενέργειας, σε ευρώ».

Η Γαλλία επιμένει επίσης ότι «τα συμβόλαια είναι συμβόλαια».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον λέει ότι η πληρωμή σε ρούβλια «δεν είναι κάτι που θα εξετάσουμε».

Η ολλανδική ενεργειακή εταιρεία Eneco δηλώνει ότι έχει μακροπρόθεσμη σύμβαση με τη Wingas, γερμανική θυγατρική της ρωσικής Gazprom, για παράδοση έως το 2030.

«Η Eneco αναμένει ότι το τρέχον συμβόλαιό της με τη Wingas σε ευρώ θα τηρηθεί», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Μπάιντεν σε μία πρωτοφανή απόγαση ανοίγει την κάνουλα της προσφοράς ώστε να ανακόψει την άνοδο των διεθνών τιμών.   

Το διάταγμα – εκβιασμός του Πούτιν

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του, οι ξένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και να πληρώνουν μέσω αυτών, από 1ης Απριλίου.

Ανέφερε, δε, ότι η Ρωσία θα διακόψει τα ενεργά συμβόλαια φυσικού αερίου εάν οι αγοραστές δεν συμμορφωθούν με το αίτημά της για πληρωμή σε ρούβλια.

 

Είπε επίσης ότι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας σε ευρώ, σημαίνει ότι ορισμένες από τις παραδόσεις φυσικού αερίου έγιναν δωρεάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τα περί οικονομικού πολέμου σε βάρος της Μόσχας, «ο οποίος άρχισε χρόνια πριν, με στόχο να υπονομευθεί η ανάπτυξη της Ρωσίας».

Επί λέξει είπε: «Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο. Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν».

Μετά το «Ζ» το «Κ»

Το διάταγμα καθορίζει τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο.

Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν. Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.

Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

Ψεύδεται ασύστολα στους συνομιλητές του

Νωρίτερα, ο Ντράγκι σε δηλώσεις του και μεταφέροντας όσα του είπε ο Ρώσος Πρόεδρος ύστερα από επικοινωνία που είχε (χθες) μαζί του, είχε αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν του δήλωσε ότι τα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε ισχύ, οι δε ευρωπαϊκές εταιρίες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και δολάρια.

Μάλιστα ο κ.  Ντράγκι δήλωσε ότι από τη συνομιλία του με τον Πούτιν κατάλαβε ότι η μετατροπή των πληρωμών από ευρώ και δολάρια σε ρούβλια θα γίνεται εσωτερικά.

«Δεν θα τον αφήσουμε να μας εκβιάσει»

«Είναι σημαντικό για εμάς να μη δώσουμε το μήνυμα ότι θα αφήσουμε τον Πούτιν να μας εκβιάσει», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι «καλά προετοιμασμένη για όλα όσα ενδεχομένως αποφασίσει» ο ρώσος πρόεδρος. Χαρακτήρισε δε «κρίσιμη» την τήρηση των συμβολαίων, τα οποία προβλέπουν πληρωμή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια. «Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», δήλωσε.

Η προμήθεια φυσικού αερίου είναι πάντως σταθερή, επισήμανε ο κ. Χάμπεκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λε Μερ και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκαν περαιτέρω τα επίπεδα αποθήκευσης του αερίου. Από την πλευρά του ο κ. Λε Μερ τόνισε επίσης τη σημασία της εγκυρότητας των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τις ρωσικές εταιρίες. «Υπάρχουν συμβάσεις και οι συμβάσεις πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές και να τηρούνται», επισήμανε και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το προσεχές διάστημα, καθώς, όπως είπε, αυτή τη στιγμή εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. «Είναι πιθανό κάποια στιγμή να μην υπάρχει πλέον ρωσικό αέριο, αλλά θα προετοιμαστούμε και για ένα τέτοιο σενάριο», είπε χαρακτηριστικά και περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «βάρβαρο ενεργειακό σοκ».

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ακόμη ότι βρίσκονται σε στενή συνεργασία, ενώ στα υπουργεία τους έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες διαχείρισης της κρίσης. «Είναι σημαντικό να εξακολουθήσουμε να συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας και να δείχνουμε ενότητα. Βρισκόμαστε σε καθημερινή συνεννόηση», ανέφερε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ – και για τις εργασίες δημιουργίας ενός κοινού δικτύου υδρογόνου στην Ευρώπη. «Ο ενεργειακός εφοδιασμός στην Ευρώπη πρέπει να είναι κατάλληλος για το μέλλον», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας ενώ, αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, δεν απέκλεισε να προστεθούν και νέα μέτρα, «τα οποία θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο».

Σύμφωνα με τον κ. Λε Μερ, Γαλλία και Γερμανία είναι εξίσου αποφασισμένες να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για περιορισμό της τιμής των καυσίμων – και για την συγκράτηση του πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά ο κ. Χάμπεκ διαβεβαίωσε ότι η σημερινή πρόκληση δεν απειλεί τον γερμανικό στόχο για κλιματική ουδετερότητα έως το 2045, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης τα επόμενα δύο χρόνια, ίσως όχι στη Γερμανία και στη Γαλλία, διευκρίνισε, αλλά σίγουρα στις φτωχότερες χώρες. «Αυτό θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, από το οποίο θα εξαρτηθεί τελικά και η κοινωνική ειρήνη», ανέφερε ο γερμανός υπουργός.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Άνευ προηγουμένου απόφαση Μπάιντεν: Άντληση 1 εκ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από στρατηγικά αποθέματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: