Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής

File Photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική πτυχή του με τους πρόσφυγες και όσους παραμένουν στις πόλεις τους καθως και οι αποφάσεις των ηγετών της δύσης για τα μέτρα κατά της Ρωσίας, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι κυπριακές εφημερίδες.

Επίσης προβάλλονται η παρουσίαση των ΜΟΕ από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες, και η απόσυρση της RCB Bank από τον τραπεζικό τομέα.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κόλαση επί γης η Μαριούπολη» πως τρομακτικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων της Μαριούπολης και πως παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση.

Αλλού αναφέρει πως τα ΜΟΕ θέτει ενώπιον των Ευρωπαίων και του Μπάιντεν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ακόμη γράφει πως κινδυνεύουν περισσότερο όσοι δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Το ΝΑΤΟ κάνει ‘αστακό’ Ευρώπη και Ουκρανία» αναφέρει πως η εισβολή Πούτιν αφύπνισε την εγκεφαλικά νεκρή συμμαχία της Δύσης.

Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα αναφέρει πως η Ρωσία βρίσκεται στο εδώλιο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης γράφει πως εκτός τραπεζικής αγοράς τίθεται η RCB Bank, με πλήρη αποπληρωμή των καταθετών της.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Νέες κυρώσεις, νέες βόμβες» για συντονισμένη απάντηση των δυτικών εταίρων και συμμάχων από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον προς Μόσχα. Αλλού αναφέρει πως εκτοπίστηκαν 4,3 εκατομμύρια παιδιά στην Ουκρανία σύμφωνα με την UNICEF. Επίσης σημειώνει πως βρέθηκε η άκρη με κυκλώματα διακινητών μεταναστών.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Αλλάζει δραστικά ο τραπεζικός χάρτης της Κύπρου» γράφει πως γίνονται ρυθμίσεις για πλήρη αποπληρωμή όλων των καταθέσεων της RCB. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως οι δυτικοί αυξάνουν την πίεση προς τη Μόσχα. Ακόμη γράφει πως σύμβολο ελευθερίας και αγώνα είναι η Ελληνική Επανάσταση.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Δύση συμφωνεί να ενισχύσει τις δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη» πως οι δυτικοί ηγέτες συμφώνησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην Ανατολική Ευρώπη.

Αλλού με φωτογραφικό στιγμιότυπο η εφημερίδα προβάλλει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, την οποία οι άνθρωποι αναμένουν σε μια πολύ μεγάλη ουρά για να λάβουν. Επίσης αναφέρεται στον τερματισμό των τραπεζικών δραστηριοτήτων της RCB, και στη διαβεβαίωση πως οι καταθέτες δεν θα χάσουν τα λεφτά τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Προβοκάτορες εν δράσει…» αναφέρεται σε προσπάθειες για αποτροπή συνεργασιών στον χώρο της αντιπολίτευσης. Επίσης γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πήρε το χρίσμα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας δια ανατάσεως των χεριών. Αλλού γράφει για ράλι τιμών στα καύσιμα, και πως η Κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Αν πρότεινε ο Κολοκοτρώνης ΜΟΕ…» γράφει πως η Τουρκία ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων των προσπάθεια για εφαρμογή ΜΟΕ.

Σε άλλο θέμα αναφέρει πως Ουκρανοί πρόσφυγες αναζητούν εργασία και σχολεία για τα παιδιά τους στις χώρες της ΕΕ όπου καταφεύγουν.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Αθήνα

“Η Κύπρος έχει ρόλο στην ασφάλεια και ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης”: Τι δήλωσε ο Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: