Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής

File Photo: Κυπριακά πρωτοσέλιδα.




Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι αντιδράσεις της Μόσχας στις αντιπολεμικές φωνές στο εσωτερικό της Ρωσίας, καθώς και οι αυξήσεις στις τιμές αγαθών κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την Παρασκευή.

Προβάλλονται επίσης οι συζητήσεις για επιστροφή στον EastMed, η βοήθεια που θα προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία σε Ουκρανούς πρόσφυγες, οι επαφές ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές, ο μεγάλος αριθμός ραδιολογικών κέντρων και η έλλειψη νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία τους καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Ξεσηκώνονται οι Ρώσοι, εξοργίζεται ο Πούτιν» γράφει ότι αυξάνονται οι αντιπολεμικές φωνές στο εσωτερικό της Ρωσίας με το Κρεμλίνο να πνέει τα μένεα εναντίον όσων Ρώσων σηκώνουν το ανάστημά τους.

Προβάλλει επίσης δηλώσεις του δήμαρχου Παραλιμνίου, Θεόδωρου Πυρίλλη ότι Πρωταράς και Αγία Νάπα δεν θα γίνουν Πουρνάρα. Προβάλλει αλλού την πρόταση για σύστημα Σέγκεν στην Πράσινη Γραμμή.

O “Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ψάχνει ‘προδότες’ ο Πούτιν και συλλαμβάνει στρατηγούς» γράφει ότι ο υποδιοικητής της Εθνικής Φρουράς και πρώην μέλος της προσωπικής φρουράς του Ρώσου προέδρου, Ρ. Γαβρίλαβ, συνελήφθη από τη FSB ως υπεύθυνος για τις λάθος πληροφορίες που οδήγησαν στο θάνατο στρατιωτών.

Αλλού γράφει ότι με επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών στους δημάρχους Στροβόλου, Λάρνακας, Πάφου και Παραλιμνίου, τους ζητά να βάλουν λουκέτο στα παράνομα γραφεία κηδειών. Για τη συνεργασία ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «ό,τι αρχίζει ωραία…τελειώνει με διαφωνία».

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Βομβαρδίζεται η κατανάλωση» και προβάλλει τις ανατιμήσεις που φθάνουν το 20% σε χοιρινό, κοτόπουλα, αμνοερίφια που ακολουθούν την άνοδο στο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών.

Γράφει επίσης ότι εγκλωβισμένοι στους βομβαρδισμούς παραμένουν Κύπριοι της Ουκρανίας με διάφορους να επιθυμούν να απομακρυνθούν αλλά αυτό είναι δύσκολο. Γράφει επίσης ότι η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ έκρινε ότι η Δανία παραβίασε το δίκαιο της ένωσης, επιτρέποντας την παραγωγή φέτας από Δανούς τυροκόμους, ενώ λέει ότι από την απόφαση ευνοείται και το χαλλούμι.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο “Oγκούται η απαίτηση για πλαφόν και κατάργηση του διπλού φόρου στα καύσιμα» γράφει ότι το ΑΚΕΛ θέτει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της για το τσουνάμι ακρίβειας.

Αλλού γράφει ότι ενώ συνεχίζεται ο διπλωματικός ‘πυρετός’, με την Τουρκία να επιδιώκει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, αναβιώνει ως αίτημα για ενίσχυση της Ουκρανίας το πυραυλικό σύστημα S-300.

Αναφέρει επίσης ότι καμία νομοθεσία και κανένας ποιοτικός έλεγχος υπάρχει για τη λειτουργία των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με αποτέλεσμα να φυτρώνουν όπως τα μανιτάρια.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Επιβραδύνεται η Ρωσία, ενώ ο πόλεμος μπαίνει στην τέταρτη βδομάδα» και αναφέρεται στο θέατρο στη Μαριούπολη, στο οποίο άμαχος πληθυσμός είχε καταφύγει και το οποίο βομβαρδίστηκε, με τη Ρωσία να διαψεύδει ότι ευθύνεται για το χτύπημα.

Προβάλλει αλλού ότι τα διαγνωστικά κέντρα, ιδιαίτερα τα ακτινολογικά, λειτουργούν στην Κύπρο χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις ή νομοθεσία. Γράφει αλλού ότι η Κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα προσφέρει βοήθεια σε 8 χιλιάδες Ουκρανούς.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «Επέβαλαν λογοκρισία» αναφέρεται σε «προκλητική παρέμβαση στο ΡΙΚ από τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς στις ανταποκρίσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Αναφέρει αλλού ότι σπόνσορες του ΔΗΣΥ είναι μεγαλοεπιχειρηματίες που «αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών». Επίσης γράφει για «έντονη ανάμειξη της ακροδεξιάς με το οργανωμένο έγκλημα».

«Το Κυπριακό Ποντίκι» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Επέστρεψε στο προσκήνιο ο EastMed» αναφέρει ότι η αμερικανική Κυβέρνηση έβαλε στο περιθώριο τις φιλοτουρκικές δυνάμεις του State Department και επικράτησε η θέση του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, με την Ουάσιγκτον να δηλώνει πλέον επίσημα ότι θα δει το θέμα με άλλη ματιά.

Γράφει επίσης ότι ‘φιλέτο’ σε χωριό της Πάφου που ανήκει σε Τ/κ είναι έτοιμο για ανταλλαγή με ε/κ περιουσία στην Αμμόχωστο. Αλλού αναφέρει ότι νέο τηλεοπτικό κανάλι με το όνομα «Βεργίνα TV Κύπρου» εξασφάλισε όλες τις απαιτούμενες άδειες για συμμετοχή στην πλατφόρμα Velister.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ομόφωνα ψηφίστηκε από τη Βουλή της Κύπρου ο νόμος για την επέκταση της άδειας πατρότητας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: