Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Τα πρωτοσέλιδα θέματα

FILE PHOTO: Εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική κρίση καθώς και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους.

Επίσης προβάλλονται η επικείμενη σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την COVID-19, οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και άλλων προϊόντων, και οι συζητήσεις ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πλησιάζει η ώρα της κατά μέτωπο επίθεσης» ότι η ρωσική φάλαγγα διασκορπίστηκε βόρεια του Κιέβου, σε μια προσπάθεια περικύκλωσής τους. Αλλού αναφέρει πως το ενεργειακό θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης γράφει πως στη σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την COVID-19 δεν θα συζητηθούν νέες χαλαρώσεις.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κύπριοι κροίσοι στη δίνη των διεθνών κυρώσεων» γράφει πως κάποιοι Ρώσοι ολιγάρχες είναι Κύπριοι υπήκοοι και επηρεάζονται από τις κυρώσεις της Δύσης. Αλλού αναφέρεται στους Ουκρανούς που αφήνουν τις ζωές τους πίσω από τα σύνορα.

Επίσης δημοσιεύει δηλώσεις του Υπουργοί Οικονομικών, ο οποίος είπε πως προτεραιότητα είναι η αποφυγή της ενεργειακής φτώχειας.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Περικυκλώνουν το Κίεβο – Kύμα επιθέσεων και κυρώσεων» πως οι δυνάμεις της Ρωσίας πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο Κίεβο, λίγες ώρες μετά την επίθεση που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Αλλού αναφέρει πως οι επαφές ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δείχνουν το τελευταίο διάστημα να έχουν βαλτώσει, ωστόσο αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει ήδη έτοιμη αντιπρόταση προς το ΑΚΕΛ, με άτομο του χώρου του, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τον κοινό υποψήφιο της συνεργασίας.

Εξάλλου, αναφέρει πως οι διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αλλά και οι μεγάλες ανατιμήσεις σε μια σειρά τροφίμων, άλλων προϊόντων και πρώτων υλών βάζουν φωτιά στον πληθωρισμό πανευρωπαϊκά,

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τσέπωσαν εκατομμύρια οι εταιρείες φορτώνοντας αυξήσεις τους πολίτες» για μπαράζ αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, χωρίς κανέναν έλεγχο από το κράτος. Επίσης για «πολιορκία και λιμοκτονία» στις ουκρανικές πόλεις.

Ακόμη δημοσιεύει δηλώσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη και της Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή πως είναι «ευκαιρία» να θυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα πως η τραγωδία της Ουκρανίας συνεχίζεται επί 48 χρόνια στην Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το Κίεβο λέει πως αυτή που φεύγουν είναι αντιμέτωποι με τα πυρά» πως η Ουκρανία λέει πως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι απειλούνται καθώς οι μάχες μαίνονται έξω από την πρωτεύουσα.

Επίσης αναφέρεται στην ταφή των λειψάνων του 7χρονου Δημητράκη, του νεαρότερου ήρωα της ΕΟΚΑ. Ακόμη αναφέρεται στο ιστορικό κτίριο της Αμμοχώστου όπου έζησε ο Πολ Γεωργίου.

«Η Καθημερινή» της Κυριακής γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ζελένσκι: Μάχη μέχρι θανάτου για το Κίεβο» πως παραμένει ο ρωσικός κλοιός στο Κίεβο για νέα προειδοποίηση ΝΑΤΟ για χημικά όπλα. Επίσης αναφέρει ότι στο κλοιό των αυξήσεων βρίσκεται η Κύπρος.

Ακόμη γράφει για τον κίνδυνο από το ηλεκτρονικό εμπάργκο της Δύσης στη Ρωσία.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος μέχρις εσχάτων» για φλερτ Μόσχας – Κίνας, τη στιγμή που η Δύση επιχειρεί την ανατροπή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης αναφέρεται σε κρίση στις κυπρορωσικές και στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Ακόμη γράφει για αγεφύρωτες θέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που ξήλωσαν τα τουρκικά πανηγύρια.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Κύπρος: Επαναπατρίζονται πέντε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από Ουκρανία, θα αντικατασταθούν το συντομότερο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: