Οι 5 λόγοι που τα 90 λεπτά της συνομιλίας Μπάιντεν – Σι μπορεί να κρίνουν την έκβαση του πολέμου

Το Μνημείο του Δούκα του Ρισελιέ στην Οδησσό, καλυμμένο προληπτικά υπό τον φόβο της ρωσικής επιδρομής. EPA/STEPAN FRANKO




To σχεδόν δίωρο τηλεφώνημα Μπάιντεν με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, δεν ήταν απλώς ένα ακόμη τηλεφώνημα μέσα στον χάος της τηλεφωνικής διπλωματίας, σημειώνει στην ανάλυσή του το CNN.

Αυτή η κλήση έρχεται ίσως να αποτελεί πιθανή καμπή για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία την εκκολαπτόμενη συν- εταιρική σχέση μεταξύ του Σι και του Βλαντιμίρ Πούτιν και η απόκριση της Κίνας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θεωρείται ανησυχητική για τους δυτικούς παρατηρητές. Το Πεκίνο φαίνεται να μην υποστηρίζει πλήρως αλλά ούτε και να αντιτίθεται άμεσα σε αυτή, με αποτέλεσμα ο Μπάιντεν να καλείται να αποκρυπτογραφήσει την κινεζική στάση.

Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός είπε ο Σι στον Μπάιντεν κατά την έναρξη της συνομιλίας, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι οι πιο αγαπητοί θησαυροί της διεθνούς κοινότητας», ήταν τα λόγια του Σι.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι δεν απέκλειαν η επικοινωνία να γίνει… σκληρή Άλλωστε η προκαταρκτική συζήτηση μεταξύ των βοηθών των δύο ηγετών διήρκεσε επτά ώρες νωρίτερα μέσα σε αυτή την εβδομάδα .

Το CNN στην ανάλυσή του εξηγεί πέντε λόγους που η επικοινωνία των δύο ηγετών θα μπορούσε να αποβεί κρίσιμη

1. Η επικοινωνία έγινε σε κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Μπάιντεν μίλησε με τον Σι σε μια καίρια συγκυρία. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, η Κίνα εξετάζει εάν θα παράσχει στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, η οποία το έχει ζητήσει καθώς ο στρατός της έχει μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία. Εάν η Κίνα συμφωνήσει, θα μπορούσε να επιβαρύνει τη σχέση της με τη Δύση για τις επόμενες δεκαετίες.
«Ανησυχούμε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να βοηθήσουν άμεσα τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαιώνοντας αυτό που και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει εδώ και μέρες.

Ήδη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταφέρει σε ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ την πεποίθησή τους ότι η Κίνα διακατέχεται από κάποια προθυμία να στηρίξει τη Ρωσία, αν και η Μόσχα αρνείται ότι το ζήτησε και το Πεκίνο λέει ότι δεν παρέχει καμία βοήθεια.
Αμερικανοί αξιωματούχοι κρίνουν ότι ο Σι έχει ταραχτεί από τη ρωσική εισβολή και τις επιδόσεις του ρωσικού στρατού, ο οποίος δοκιμάζει υλικοτεχνικές και στρατηγικές αποτυχίες από την έναρξη της εισβολής.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Σι συνελήφθη εξ απήνης διαπιστώνοντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν τι θα συνέβαινε, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει για την εισβολή εβδομάδες πριν.

2. Η Κίνα μπορεί να βοηθήσει ποικιλοτρόπως τη Ρωσία

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι η Κίνα θα ήταν πρόθυμη να παράσχει στη Ρωσία μεγάλο επιθετικό εξοπλισμό όπως τανκς ή αεριωθούμενα. Αντίθετα, αξιωματούχοι λένε ότι είναι πιο πιθανό η Κίνα να στείλει μικρότερη στήριξη όπως γεύματα, πυρομαχικά, ανταλλακτικά ή εξοπλισμό επιτήρησης – αν τελικά στείλουν κάτι.

Αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι είναι πιθανό η Κίνα να βοηθήσει τη Ρωσία να μετριάσει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων μέσω οικονομικής στήριξης, αν και είναι απίθανο η χώρα να μπορέσει να αμβλύνει πλήρως τις επιπτώσεις των μέτρων που της επέβαλαν ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Μπάιντεν ήλπιζε να καταστήσει σαφές στον Σι τα αρνητικά που θα επέφερε μία βοήθεια στον πόλεμο της Ρωσίας, είτε μέσω στρατιωτικής είτε οικονομικής αρωγής. Επρόκειτο να «καταστήσει σαφές ότι η Κίνα θα φέρει την ευθύνη για οποιεσδήποτε ενέργειες αναλάβει για να υποστηρίξει την επιθετικότητα της Ρωσίας» δήλωσε χθες ο Μπλίνκεν.

Πιστεύεται ευρέως ότι ο Σι θα εξασφαλίσει μια ιστορική τρίτη θητεία στην εξουσία κατά τη διάρκεια του 20ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο αυτό το φθινόπωρο. Κατά τη διάρκεια μιας τόσο σημαντικής χρονιάς, οι δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Σι θα έχει ιδιαίτερη προσοχή στους οικονομικούς κινδύνους που θα έθεταν πιθανές δευτερεύουσες κυρώσεις εις βάρος της. Αλωστε οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Κίνας είναι η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Όχι η Ρωσία. Και πράγματι: Ο συνολικός όγκος του εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας ξεπέρασε τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι ενώ το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας ξεπέρασε τα 750 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κίνας. Αντιθέτως οι εμπορικές σχέσεις Κίνας – Ρωσίας ήταν λίγο κάτω από τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

3. Οι ΗΠΑ πρέπει να διαχειριστούν την «ψυχρή» εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Ακόμη και πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν επιφυλακτικά την προσέγγιση Πούτιν και Σι. Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η συνεργασία αυτή έχει τις ρίζες της σε «πολλούς, πολύ ψυχρούς λόγους».

Οι δύο ηγέτες δήλωναν μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η σχέση τους δεν έχει «όρια» σε ένα μακροσκελές έγγραφο που συνυπέγραψαν, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο για συνομιλίες και για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Βάσει του εγγράφου, η Κίνα υποστήριζε το κεντρικό αίτημα της Ρωσίας προς τη Δύση, με τις δύο πλευρές να «αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Έκτοτε, αυτή η «συνεργασία χωρίς όρια» έχει δοκιμαστεί. Ο Σι ζυγίζει το πώς να απαντήσει στον πόλεμο της Ρωσίας. Η απάντηση του Πεκίνου – από την άρνηση μιας εισβολής έως την προσπάθεια αποφυγής της καταδίκης ενώ παρουσιάζει τον εαυτό της ως πρόθυμο για διαμεσολάβηση, παρακολουθείται στενά από τον Λευκό Οίκο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διακρίνουν ανάμεικτα μηνύματα. Όταν η Κίνα απείχε από τη επίπληξη των Ηνωμένων Εθνών κατά της Ρωσίας, θεωρήθηκε ως ένδειξη αποστασιοποίησης του Πεκίνου. Συν ότι κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος δήλωνε τον περασμένο μήνα ότι η κυριαρχία της Ουκρανίας πρέπει να γίνει σεβαστή.

Όμως άλλα σημάδια παραπέμπουν σε «διευκολυντική» προς τη Ρωσία στάση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ρωσικής παραπληροφόρησης εκ μέρους της Κίνας. Και ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι η απουσία καταδίκης της εισβολής είναι αρκετή ένδειξη για το πού βρίσκεται η πλευρά της Κίνας.

«Πιστεύουμε ότι η Κίνα ειδικότερα έχει ευθύνη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στον Πρόεδρο Πούτιν και να υπερασπιστεί τους διεθνείς κανόνες και αρχές που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει», δήλωσε ο Μπλίνκεν την Πέμπτη. Αντίθετα, φαίνεται ότι η Κίνα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αρνούμενη να καταδικάσει αυτήν την επιθετικότητα, ενώ επιδιώκει να εμφανίζεται ως ουδέτερος διαιτητής.

4. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία παρακολουθούν στενά τη στάση της Κίνας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει κυματισμούς ανησυχίας σε όλο τον κόσμο. Ένα μέρος που παρακολουθεί προσεκτικά είναι η Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί η Κίνα.

Το Πεκίνο πρόσφατα ενίσχυσε τις στρατιωτικές πτήσεις κοντά στο νησί εκεί και προειδοποίησε για την αμερικανική υποστήριξη. Στις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπήρχαν φόβοι ότι η εισβολή της Ρωσίας θα μπορούσε να προμηνύει μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, παρόλο που δεν φαινόταν ότι ήταν επικείμενη.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν έκτοτε τους παραλληλισμούς, λέγοντας αν μη τι άλλο, η ενιαία απάντηση στη Ρωσία μπορεί να αναγκάσει την Κίνα να επανεξετάσει τα σχέδια που είχε για την Ταϊβάν. Η εισβολή της Ρωσίας έχει γαλβανίσει όχι μόνο τη Δύση και το ΝΑΤΟ αλλά και χώρες της Ασίας-Ειρηνικού — ένα αποτέλεσμα για το οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πίστευαν ότι ο Xi ήταν απροετοίμαστος, υποθέτοντας αντ ‘αυτού ότι τα οικονομικά συμφέροντα θα εμπόδιζαν τις χώρες εκεί από την επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Ακόμη και κάποιοι στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν εξεπλάγησαν με το πόσο γρήγορα ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, ήταν πρόθυμοι να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της.

5. Μπάιντεν και Σι έχουν μακρά ιστορία και πολύ διαφορετικές κοσμοθεωρίες

Ο Μπάιντεν λατρεύει να αναφέρει τις πολλές ώρες που πέρασε με τον Σι όταν και οι δύο υπηρετούσαν ως αντιπρόεδροι της χώρας τους. Ισχυρίζεται ότι πέρασε περισσότερο χρόνο με τον Σι από οποιονδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη.

Ωστόσο, ουδέποτε έχουν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Μπάιντεν, ενώ ο Σι δεν έχει εγκαταλείψει την Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. Ετσι απέμεινε να συναντιούνται σε διαδικτυακές διασκέψεις ή να μιλάνε στο τηλέφωνο.

Ο Μπάιντεν και η ομάδα του έχουν εργαστεί για να δημιουργήσουν μια πολιτική «διαχειριζόμενου ανταγωνισμού» με την Κίνα. Άφησαν σε ισχύ τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ και επέκριναν την Κίνα ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της από τις εμπορικές συμφωνίες που υπέγραψε επί εποχής Τραμπ.

Πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν φαινόταν ότι είχε την πρόθεση να επικεντρώσει εκ νέου την αμερικανική εξωτερική πολιτική προς την Ασία, όπου θεωρεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ως την καθοριστική πρόκληση του επόμενου αιώνα.

Και παρότι η κρίση στην Ουκρανία κυριαρχεί στον Λευκό Οίκο τις τελευταίες εβδομάδες, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι εξακολουθούν να είναι σε θέση να διατηρήσουν το όραμα της υπερίσχυσης.

Με πληροφορίες από CNN

Η Κίνα δεν θέλει πόλεμο, δεν συμφέρει κανενα: Οι πρώτες διαρροές για τη δίωρη συνομιλία Σι με Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: