H επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και αναλύσεις για το πως επηρεάζονται τα ζητήματα ενέργειας, καθώς και το Κυπριακό, είναι μερικά από τα κύρια θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

Άλλα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων φύλλων είναι οι Προεδρικές Εκλογές του 2023 και η κατάσταση της οικονομίας.

Με κύριο τίτλο «Έτοιμες να φύγουν κυπριακές εταιρείες» η «Αλήθεια» αναφέρει ότι αριθμός εταιρειών με κύκλο εργασιών εκατομμυρίων ευρώ και με εκατοντάδες εργαζομένους άρχισαν να μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τη βάση τους σε άλλη χώρα λόγω του λαθρεμπορίου από τα κατεχόμενα και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αλλού αναφέρεται ότι περνάει σε δεύτερη φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία και κάνει λόγο για νέες απειλές του Κρεμλίνου για χρήση πυρηνικών όπλων.

Η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη με τον Πρέσβη της Κίνας, Λιου Γιαντάο, ο οποίος λέει ότι η χώρα του προειδοποιεί πως δεν πρέπει να ρίχνεται «άλλο λάδι στη φωτιά». Σε άλλο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα σε ενδεχόμενη «νεκρανάσταση» της συνεργατικής τράπεζας.

O «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο, «Πως μπορούμε να φέρουμε το φυσικό αέριό μας στην Κύπρο» δημοσιεύει τις απόψεις των Ανδρέα Μαυρογιάννη και Χαράλαμπου Έλληνα για το πως θα μπορούσε η Κύπρος να χρησιμοποιήσει το φυσικό της αέριο.

Ουρανικό και παγκόσμια κρίση επαναφέρουν το ζήτημα στο τραπέζι, λέει η εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι μπορεί τα αποθέματα της χώρας να είναι μικρά αλλά μόνο με το ‘Αφροδίτη’ μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για 60 χρόνια και να μειώσουμε περίπου στο μισό το ενεργειακό κόστος.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στους Κύπριους υπηκόους (Ρώσους με Κυπριακά διαβατήρια) που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ. Γίνεται λόγος για τον Μικάιλ Κλιούκιν και Ίλια Μπρόντσκι, που είναι αξιωματούχοι της SOVCOMBANK. Η εφημερίδα αναφέρεται και στον καιρό, γράφοντας ότι «τρελάθηκε» ενώ κάνει λόγο για ένα Μάρτη «από την κατάψυξη».

Με τίτλο «’Θα τα καταφέρει η Κύπρος’» ο «Φιλελεύθερος» φιλοξενεί αποκλειστική συνέντευξη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, αναφέρεται, είναι αισιόδοξη για την κυπριακή οικονομία.

Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι αναμένεται εξαγγελία της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη για τις προεδρικές πριν από το Πάσχα, ενώ γράφει και για «συναγερμό Αβέρωφ για μέγιστη συσπείρωση».

Αλλού η εφημερίδα αναλύει το πως επηρεάζεται το Κυπριακό από το Ουκρανικό, και αναφέρει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί κινδύνους και ευκαιρίες για το Κυπριακό, ενώ σημειώνει και την αναβάθμιση της θέσης της Τουρκίας.

«’Στοιχειώνουν’ την Κύπρο τα ‘χρυσά’ διαβατήρια, και οι offshore» λέει η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της και αναφέρει ότι οι εποπτικές αρχές σε Ευρώπη και Αμερική βλέπουν την χώρα σαν τον «ψεύτη βοσκό».

Αναφέρεται επίσης σε έντονες πιέσεις προς Κεντρική Τράπεζα και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διακίνηση χρημάτων Ρώσων ολιγαρχών. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πορεύτηκαν για ειρήνη, λύση και άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.

Αλλού αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές και γράφει ότι το τοπίο για τους υποψηφίους ξεκαθαρίζει οριστικά στα μέσα Μαΐου.

Η αγγλόγλωσση Sunday Mail με τίτλο στο κύριο θέμα της, «Ο Πούτιν ‘είναι χασάπης’ λέει ο Αμερικανός Πρόεδρος» αναφέρεται στην επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Πολωνία, στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στην αντίδραση της Μόσχας, που είπε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν απλά έκαναν το περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πιο μικρό.

Σε άλλο άρθρο αναφέρεται ότι σταμάτησαν οι διαδικασίες για την απέλαση του φοιτητή από τρίτη χώρα με HIV μετά από αντιδράσεις. Η κύρια φωτογραφία στο εξώφυλλο της εφημερίδας είναι από τη χτεσινή δικοινοτική εκδήλωση για το άνοιγμα περισσοτέρων οδοφραγμάτων στο νησί.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» με κύριο τίτλο «Στα χέρια του ΝΑΤΟ η άμυνα των 27» αναφέρει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βάζει φρένο στην όποια προσπάθεια της ΕΕ να αυτονομηθεί αμυντικά, ενώ η Λευκωσία προσέβλεπε σε μια πορεία αυτονόμησης Ευρωπαϊκής άμυνας για να διασφαλιστεί έναντι της Τουρκίας.

Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στη γεώτρηση στον στόχο Γλαύκος και γράφει ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε δεν είναι αμελητέα. Αλλού αναφέρεται ότι επιστρέφουν φέτος οι Σκανδιναβοί τουρίστες και ότι αναμένεται τουριστική ανάσα με αφίξεις στα επίπεδα του 2019.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή» στον κύριο τίτλο της, αναφέρεται σε «Ευρωπαϊκή Pax Americana» και στη μετατροπή της Ουκρανίας σε Συρία της Ευρώπης. Η εφημερίδα αναφέρεται στο ίδιο άρθρο και σε «αυτογκολ» Αθήνας-Λευκωσίας την ώρα που η ΕΕ συνδέει Κύπρο και Ουκρανία.

Αλλού αναφέρεται σε «ακρίβεια διαρκείας» και σε εκτιμήσεις του Προέδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριου Δρουσιώτη, ότι το ράλι αυξήσεων θα συνεχιστεί ως και το καλοκαίρι, με μειώσεις από το φθινόπωρο και μετά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι στον αέρα οι Παγκύπριες εξετάσεις, λίγο πριν την διεξαγωγή τους φέτος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η Τουρκία παίζει «σε δύο ταμπλό» με την ρωσική εισβολή: Ο Ερντογάν ακολουθεί τη συνταγή Ινονού στον Β’ Παγκόσμιο, λέει ο Νουρής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: