Τουλάχιστον έναν μήνα θα διαρκέσει η νέα έξαρση της πανδημίας: Ανησυχία για τους «σκληρούς δείκτες» – Πάνω από 400 νεκροί σε μόλις 4 ημέρες

File photo: Νοσηλεία ασθενούς με κορωναϊό σε μονάδα εντατικής θεραπείας. EPA/SEDAT SUNA




Τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη θα διαρκέσει η νέα έξαρση της πανδημίας του κορωναϊού, καθώς η διασπορά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, τροφοδοτείται από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν μεγάλο μέρος των ενεργών κρουσμάτων που μπορεί να ξεπερνούν και τις 200.000

«Θα πάμε μεσοσταθμικά σε μία ουσιαστικά αυξητική πορεία τις επόμενες 2 – 3 εβδομάδες ανέφερε την Παρασκευή ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα φτάσουμε τα 31.000 με 32.000 κρούσματα σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο, μπορεί να δούμε και 35.000 κρούσματα σε μια μέρα με πάρα πολλά τεστ ενώ οι νεκροί θα φτάσουν περίπου στους 75.

«Μπορεί να είναι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα θα μπορούσε να είναι και παραπάνω, δεδομένου ότι η μετάλλαξη Όμικρον σε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού δίνει ασυμπτωματική νόσο, μιλάμε κυρίως για την Όμικρον. Το κύμα της Όμικρον είναι πολύ οξύ παντού στον κόσμο. Η Όμικρον φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα σε κόσμο με ήδη υποκείμενα νοσήματα, ενώ η ήπια νόσος από Όμικρον δεν ισχύει στους ανεμβολίαστους» τόνισε ο κ. Σαρηγιάνης στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα ο καθηγητής απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό αναφέροντας ότι περισσότερο από το 30% των νέων κρουσμάτων κορωναϊού αφορά παιδιά σχολικής ηλικίας.

 

Ίλιγγος από τις καθημερινές ανθρώπινες απώλειες

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των απωλειών προκαλεί ίλιγγο, καθώς μόλις μέσα στις 4 τελευταίες ημέρες πέθαναν 443 άνθρωποι και όπως όλα δείχνουν ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων δε θα υποχωρήσει εύκολα.

«Οι σκληροί δείκτες θα αργήσουν να μειωθούν, θα είναι με πολύ αργούς ρυθμούς», επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Εμβολιαστείτε, αυτό θα σταματήσει τους θανάτους»

8 στους 10 ασθενείς που πέθαναν από κορωναϊό το πρώτο τριήμερο του Φεβρουαρίου ήταν άνω των 70 ετών και οι επιστήμονες κάνουν συνεχείς εκκλήσεις στους ηλικιωμένους πολίτες να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, Γιώργο Παυλάκη, «έχουμε ένα τεράστιο ποσό ανεμβολίαστων. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και το πιο καταστροφικό. Εμβολιαστείτε, αυτό θα σταματήσει τους θανάτους.»

 

 

Πάραλληλα σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Δημόπουλο, «σε ένα ηλικιωμένο άτομο με συννοσηρότητες, που δεν έχει εμβολιαστεί, ή που έχει χάσει πλέον την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει καιρός δεν μπορούμε να πούμε ότι αν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, θα νοσήσει ήπια.

Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτουν οι γιατροί της πρώτης γραμμής η κόπωση οδηγεί σε παραιτήσεις συνάδελφων τους από τα νοσοκομεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Άγιο Ανδρέα της Πάτρας απ όπου έχουν φύγει ήδη 7 γιατροί.

Χωρίς τεστ θα εισέρχονται στη χώρα όσοι έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό

Την ίδια ώρα όπως ανακοίνωσε  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλάζει από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, ο τρόπος εισόδου στη χώρα για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού καθώς πλέον θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικό τεστ κορωναϊού. 

Η αντίφαση στην ανακοίνωση αυτή έγκειται στο γεγονός ότι από την προσεχή Δευτέρα, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Ελλάδα, λήγουν για όσους έκαναν τη δεύτερη δόση εμβολίου επτά μήνες πριν. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού μα δύο δόσεις είναι στους 9 μήνες.

Με άλλα λόγια, όσοι πολίτες ευρωπαϊκών χωρών εισέρχονται στην Ελλάδα έχοντας κάνει 2 δόσεις εμβολίου έως και 9 μήνες πριν θα θεωρούνται εμβολιασμένοι, ενώ αντίστοιχα οι Έλληνες πολίτες στο ίδιο διάστημα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Αισιόδοξοι οι ειδικοί: Μέχρι το Πάσχα θα έχει εξασθενήσει το κύμα της πανδημίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: