Σήκω Γρηγόρη να μας “καμαρώσεις”: Μοναδικός κριτής των πράξεων αλλά και των παραλείψεων μας, ο Ζήδρος της Κύπρου και του Ελληνισμού

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Κάτι για τον Γρηγόρη της καρδιάς μας… και όμως υπάρχει και η τρεις του μήνα Μάρτη… που κάθε χρόνο μας θυμίζει μόνο πως κάποτε υπήρχαν άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο που ήταν έτοιμοι κάθε στιγμή να γίνουν θυσία… να καούν ….να φωτίσουν για λίγο το σκοτάδι….που όμως τους ανταλλάξαμε με “φαντάσματα”… όπως τα δέντρα με στάχτες…..




Του  ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ*

Με το βλέμμα στραμμένο στον βουβό Πενταδάκτυλο  και το μυαλό να στριφογυρίζει στις βουνοκορφές και τα λαγκάδια του Μαχαιρά, της Παπούτσας, της Μαδαρής και του Ολύμπου, τιμούμε για άλλη μια χρονιά  τον  γενναίο των γενναίων της Κυπριακής ελευθερίας.

Το “Μολών Λαβέ” που πρόταξε ο  Γρηγόρης Αυξεντίου στις 3 Μαρτίου του 1957 στους  πολυάριθμούς  ένοπολους μισθοφόρους της  Βρετανικής αποικιοκρατίας, πλημμυρίζει με περηφάνεια τις καρδιές μας,  εμπνέοντας  τον αγώνα μας για απαλλαγή της μαρτυρικής πατρίδας από τους νεοθωμανούς εισβολείς.

Δυστυχώς, η φετινή επέτειος του  ιστορικού ολοκαυτώματος του Μαχαιρά, βρίσκει την Κύπρο μπροστά σε εθνικό στραγγαλισμό  και  ενώπιον σοβαρών κοινωνικοοικονομικών αδιεξόδων  που εκτρέφονται από τη  μπότα του Τούρκου κατακτητή  αλλά και από ανάξιες πολιτικές ηγεσίες. Το αξιακό  σύστημα  στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει σχεδόν καταρρεύσει.

  • Η πολιτική  και οι πολιτικοί έχουν απαξιωθεί πλήρως από τους πολίτες. Η χώρα  κινείται στον αστερισμό της αποσάθρωσης,  της διαφθοράς και της διαπλοκής με ανάρρηση σε δημόσια αξιώματα φαύλων, φιλήδονων  και ηττοπαθών αρχόντων , αφήνοντας  το κράτος  αθωράκιστο σε έσωθεν και έξωθεν  επιβουλές.

Σε μιά εποχή που επισυμβαίνουν στη γειτονιά μας κατακλυσμιαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ο νεοωθομανός Ερντογάν μας  απειλεί  πλέον ευθέως και επισήμως  με διχοτόμηση της Κύπρου,  η χώρα παραμένει  ευάλωτη,  ανοχύρωτη και ανήμπορη να αντιδράσει αποτελεσματικά, με πολύ ορατό τον κίνδυνο  ανακοπή της ιστορικής  συνέχειας του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Τα πάντα θυσιάζονται στο προσωπικό συμφέρον  με  την πολιτειακή και κομματική  ηγεσία να ταριχεύει την  εθνική συνείδηση  στις ψηφοθηρικές  της βιτρίνες.

Σήμανε, λοιπόν,  ή ώρα μηδέν για ατομική και συλλογική  αντίδραση  ενάντια σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Ώρα να ανακόψουμε τους επιτήδειους πολιτικάντηδες που το πρωί υμνούν  την  ΕΝΩΣΗ, το  μεσημέρι μιλούν για ΕΝΙΑΙΟ  ΚΡΑΤΟΣ, το απόγευμα συνθηκολογούν υπέρ της  ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  και το βράδυ πουλούν πατρίδα για να φτιάξουν περιουσία.

Eνόψει των  προβλεπόμενων νέων  δεινών,  η ακρωτηριασμένη πατρίδα, μας καλεί  σε αφύπνιση και εγρήγορση για να κρατήσουμε αλώβητη την ιστορική μας συνέχεια στην Κυπρίδα Γή την ποτισμένη με τον ιδρώτα και το αίμα  αδιάλειπτης Ελληνικής παρουσίας 30 αιώνων.

Η βαριά κληρονομιά που αφήνει  ο Σταυραετός του Μαχαιρά, μας υπαγορεύει να αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα για τον τερματισμό της κατοχής, την διαφύλαξη της ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του Κυπριακού λαού.

Μας  υποχρεώνει να διαμηνύσουμε σε εχθρούς και φίλους ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν γονατίζει μπροστά στην στρατιωτική υπεροπλία του κατακτητή.

Με σωφροσύνη, εθνική αυτογνωσία, πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας αλλά και διεκδικητικό ρεαλισμό,  καλούμαστε να πράξουμε στο ακέραιο το καθήκον μας έναντι στην Ελληνική μας ιστορία και τον πολιτισμό μας. Κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή  και καμιά έξωθεν πίεση δεν πρέπει να μας σύρει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση.

Οφείλουμε να πάρουμε ως κοινωνία των πολιτών το μέλλον μας στα ίδια μας τα χέρια, αναδεικνύοντας στα δημόσια αξιώματα τίμιους και άξιους πατριώτες που πάνω απόλα θέτουν το συμφέρον της πατρίδας. Αν δεν το πράξουμε, είτε από αφέλεια και αδιαφορία,  είτε παρασυρόμενοι από τη δεξιοτεχνία  των επικοινωνιακών μάγων της κομματικής αγυρτείας, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα κλάψουμε επί ερειπίων.

Ο δημοσιογράφος, και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικου Πολιτισμού, Ξενής Ξενοφώντος. Φωτογραφία Αρχείου
  • Μοναδικός κριτής  των πράξεων αλλά και των παραλείψεων μας,  ο Γρηγόρης της Κύπρου και του Ελληνισμού που μας παρακολουθεί από το πάνθεον των Αθανάτων.

Το πρότυπο ήθους, φιλοπατρίας, αξιοπρέπειας, ευτολμίας και λεβεντιάς του Γρηγόρη Αυξεντίου  και των  συναγωνιστών του στο έπος του 1955-59, είναι η βαρειά παρακαταθήκη την οποία έχουμε υπέρτατη ευθύνη να διαχειριστούμε και να τιμήσουμε, θωρακίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία εξυψώνοντας ταυτόχρονα σε ύψη ουρανοφόρα τη θέληση  για αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

Αυτή  θα είναι η καλύτερη μνημόνευση της θυσίας του Γρηγόρη  και των άλλων παλληκαριών της ΕΟΚΑ.

*δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy
Λευκωσία 24/02/2022

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, οι σοκολάτες που έριχνε το ΝΑΤΟ στους Σέρβους και οι κυρώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: