Παγκόσμιος συναγερμός για την Ουκρανία: Έντονες αντιδράσεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.- Συντονισμός ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας

Διαδήλωση διαμαρτυρίας με τον χαρακτηρισμό «Αλληλεγγύη για την Ουκρανία» στην Πλατεία Ελευθερίας στο Πόζναν, στη δυτική κεντρική Πολωνία, 21 Φεβρουαρίου 2022. EPA/Jakub Kaczmarczyk POLAND OUT




Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας, μετά την απόφαση του ρωσικού Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών. «Συζητήσαμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο Ζελένσκι ενημέρωσε επίσης ότι είχε κατεπείγουσες συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

 

Επικοινωνία ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας μετά την αναγνώριση από τον Πούτιν των αποσχισθεισών περιοχών 

 

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν πως πρέπει να απαντήσουν στην απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, δήλωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Aπέφυγε να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις σκοπεύει να επιβάλει η Δύση στη Ρωσία. Διευκρίνισε ότι ο κ. Σολτς είχε συνομιλία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά το διάγγελμα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να μη χαλαρώσουν τη δέσμευσή τους σε ό,τι αφορά στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, υπογράμμισε.

Ο Μακρόν ζητεί “στοχευμένες κυρώσεις” από την ΕΕ 

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε σήμερα την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία φιλορωσικών αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε “στοχευμένες ευρωπαϊκές κυρώσεις” σε βάρος της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε “έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ” καταγγέλλοντας “μονομερή παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας και προσβολή της κυριαρχίας της Ουκρανίας”, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση


Το Λονδίνο θα ανακοινώσει την Τρίτη κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε απόψε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μετά την αναγνώριση από τον Πούτιν της ανεξαρτησίας των δύο αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Αύριο θα ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ως απάντηση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στην επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», έγραψε η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών ότι η Μόσχα επέλεξε το μονοπάτι της αντιπαράθεσης αντί του διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να μείνει ατιμώρητη».

Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ: Κατάφορη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας 

 Στην καταδίκη της απόφασης του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες, προχώρησαν σε κοινή τους δήλωση ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ειδικότερα, η δήλωση αναφέρει:

«H Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του Ρώσου Προέδρου να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση της Ουκρανίας περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες

Αυτό το βήμα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και των συμφωνιών του Μινσκ.

Η Ένωση θα αντιδράσει με κυρώσεις σε βάρος όσων εμπλέκονται σε αυτήν την παράνομη πράξη.

Η Ένωση επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Έκκληση ΟΗΕ 

Παράλληλα, ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να απέχουν από κάθε μονομερή απόφαση ή δράση που θα μπορούσε να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του, ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών. «Υπογραμμίζουμε την έκκλησή μας για άμεση παύση των εχθροπραξιών, για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προς όλα τα μέρη, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενέργεια και δήλωση που θα επιδείνωνε περαιτέρω τις εντάσεις», είπε, επιπλέον, ο Στεφάν Ντουζαρίτς, τονίζοντας πως όλες οι διαφορές πρέπει να «επιλυθούν μέσω της διπλωματίας».


Ο Λαβρόφ ζητά από την Γερμανία να πείσει την Ουκρανία για πιο εποικοδομητική στάση…

Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Γερμανία ως χώρα που συμμετέχει στο σχήμα της Νορμανδίας να ασκήσει την μέγιστη επιρροή στην ουκρανική ηγεσία ώστε να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, την κάλεσε να ασκήσει την μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στην ουκρανική ηγεσία ώστε να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση στην διένεξη στην ανατολική Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη για την κλιμάκωση στο Ντονμπάς βρίσκεται στο Κίεβο.

 

Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και προειδοποιήσεις Σολτς στον Πούτιν 

Σε τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο πριν τελευταίος προχωρήσει στο  διάγγελμα σχετικά με την Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε τον Πούτιν να αποκλιμακώσει, υπογραμμίζοντας πως είναι η Ρωσία εκείνη που στην παρούσα φάση έχει την ευθύνη της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, ο Σολτς αποκήρυξε και το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια αναγνώριση θα αποτελούσε παράλληλα και μονομερή παραβίαση όσων είχαν προωθηθεί τα περασμένα χρόνια στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ.

Ζοζέπ Μπορέλ: H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουχάνσκ και Ντονέτσκ).

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ. «Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία. Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία

 

Ανακοίνωση ΝΑΤΟ 

Ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

Σε δήλωσή του ο Γ. Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι αυτό υπονομεύει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις Συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία είναι μέρος.

Το ΝΑΤΟ υπενθυμίζει ότι το 2015, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία, επιβεβαίωσε τον πλήρη σεβασμό του στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και σημειώνει ότι το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι μέρος της Ουκρανίας.

«Η Μόσχα συνεχίζει να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να εισβάλει για άλλη μια φορά στην Ουκρανία», αναφέρει στη δήλωσή του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι Σύμμαχοι παροτρύνουν τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να ανατρέψει αμέσως τη μαζική στρατιωτική της συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», καταλήγει η δήλωση.

Η Ρίγα στέλνει στο Κίεβο αντιαεροπορικούς πυραύλους

Η Λετονία θα στείλει την Τρίτη αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία, όπως δήλωσε απόψε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του λετονικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είχαν γνωστοποιήσει εδώ και έναν μήνα ότι θα έστελναν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, αφότου έλαβαν τη σχετική άδεια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Λιθουανία έστειλε αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger στις 13 Φεβρουαρίου και η Εσθονία πυραύλους Javelin την Παρασκευή.

Με πληροφορίες ΕΡΤ, Reuters, AFP, TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία, Παρίσι, Γαλλία, Ελλάδα, Αθήνα
Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη, Μόσχα, Ρωσία

 

Απίστευτο διάγγελμα Πούτιν σε εξέλιξη με αναφορές σε Στάλιν και Λένιν: «Αρχαία εδάφη της Ρωσίας η ανατολική Ουκρανία»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: