Και η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια: Συζητούν Ουκρανία – μεταναστευτικό, απέχει η Ρωσία

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. EPA, Pete Marovich,




Με τη συμμετοχή πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, αναλυτών κ.α διεξάγεται από σήμερα έως την Κυριακή η 58η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στο επίκεντρο της φετινής Διάσκεψης – συμμετέχει και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – θα βρίσκονται η κρίση στην Ουκρανία, θέματα κυβερνοασφάλειας, καινοτομίας στην άμυνα και μετανάστευσης.

Η Διάσκεψη γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από δύο χρόνια, όμως περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων και εκδηλώσεων.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επίσης συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, ο Μπιλ Γκέιτς με την ιδιότητα του προέδρου του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Κλίμα Τζον Κέρι κ.ά..

Στη φετινή Διάσκεψη δεν συμμετέχει αξιωματούχος από τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα θεωρεί ότι η διοργάνωση «έχει χάσει την αντικειμενικότητά της», έχει εξελιχθεί «σε ατλαντικό φόρουμ».

Η φετινή διοργάνωση είναι και η τελευταία για τον άνθρωπο που χαρακτηρίζεται η ψυχή της Διάσκεψης, τον πρέσβη επί τιμή Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος αποχωρεί έπειτα από 15 χρόνια. Θα τον διαδεχθεί επίσης γερμανός διπλωμάτης, ο Κρίστοφ Χόισγκεν, επί 12 χρόνια σύμβουλος της Άγγελας Μέρκελ για θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

O Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Σεργκέι Λαβρόφ την επόμενη εβδομάδα: Όρος να “μην γίνει εισβολή” ως τότε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: