Βεδουίνοι VS Ισραήλ: Η “πολιτική” δενδροφύτευση της ερήμου Νεγκέβ ή πώς τα πάντα στη Μέση Ανατολή είναι περίπλοκα…

Βεδουϊνοι διαδηλωτές απέναντι στις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. EPA/ATEF SAFADI




Ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ προσπαθεί να επιλύσει μια κρίση από το πουθενά… καθώς  οι Άραβες Βεδουίνοι οργάνωσαν διαδηλώσεις κατά της οργανωμένης και εκτενούς δενδροφύτευσης στην έρημο Νεγκέβ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται από την Τρίτη, αρκετοί Βεδουϊνοι έχουν συλληφθεί. Οι πέτρες πέφτουν βροχή κατά των   δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ, αποκλείστηκε η σιδηροδρομική γραμμή κοντά στην Μπερσεμπά και πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα.

Η αστυνομία είπε ότι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ένα συμβιβαστικό σχέδιο το οποίο προβλέπει την ολοκλήρωση της ημερήσιας δενδροφύτευσης και την έναρξη διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, αποσύρθηκαν βαριά μηχανήματα από την περιοχή και η ένταση φαινόταν να εκτονώνεται.

Όχι όμως. Τα επεισόδια επαναλήφθηκαν

Οι Βεδουίνοι βλέπουν το σχέδιο της δενδροφύτευσης ως τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας των αρχών να τους αφαιρεθούν βοσκήσιμες εκτάσεις και να εξαναγκαστεί ο πληθυσμός τους να ζήσει σε οργανωμένες κοινότητες  – κάτι που αντιλαμβάνονται ως επίθεση στον παραδοσιακό τρόπο ζωής – αιώνες τώρα – των Βεδουϊνων.

Το Ισραήλ απ’ την πλευρά του λέει ότι πρέπει να μετακομίσουν σε οργανωμένες αστικές δομές προκειμένου το κράτος να έχει τη δυνατότητα να τους παρέχει δημόσιες υπηρεσίες.

Η τελευταία έξαρση της διαμάχης, η οποία χρονολογείται δεκαετίες πίσω, κινδυνεύει να διχάσει την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, την πρώτη που περιλαμβάνει αραβικό κόμμα του οποίου η κύρια βάση υποστήριξης βρίσκεται – απίστευτο; – στη Νεγκέβ!

Ο υπουργός Εξωτερικών Λαπίν είχε ζητήσει να σταματήσει η φύτευση και να επανεκτιμηθεί η κατάσταση, ενώ το ισλαμικό κόμμα Ra’am είχε απειλήσει να μην ψηφίσει στο κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Και το κόμμα του Λαπίντ και το Ra’am είναι μέλη του εύθραυστου οκτακομματικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένεετ.

Το Ra’am, το αραβικό κόμμα, εξασφάλισε τέσσερις έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στις περσινές εκλογές , με ισχυρή υποστήριξη από τους Βεδουίνους πολίτες του Ισραήλ. Ο αρχηγός του κόμματος Μανσούρ Αμπάς έγραψε στο Twitter ότι «ένα δέντρο δεν είναι πιο σημαντικό από έναν άνθρωπο».

Οι πιο σκληροπυρηνικοί του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν δηλώσει απτόητοι και αμετακίνητοι στην συνέχιση της δενδροφύτευσης.

Ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ηγείται ενός συνασπισμού που με τη συμμετοχή οκτώ κομμάτων και μόνο ακούγεται δύσχρηστος. Αν προστεθεί σ’ αυτό ότι τα κόμματα του συνασπισμού κυμαίνονται   από τα μικρά ισλαμικά και φιλελεύθερα κόμματα έως τους υπερεθνικιστές Εβραίους διαπιστώνει κανείς ότι ενώθηκαν στο μοναδικό κοινό τους σημείο: την αντίθεσή τους στον μακροχρόνιο ηγέτη Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι Βεδουίνοι αποτελούν μέρος της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ, η οποία συνιστά περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας. Έχουν ιθαγένεια, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου, αλλά αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ έχουν στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τους Παλαιστίνιους και σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με την υπόθεσή τους.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: