Στους Εύζωνες η Σακελλαροπούλου: Για τη γιορτή του Αη Γιώργη του Φουστανελά, προστάτη της Προεδρικής Φρουράς [photos, videos]

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στην Προεδρική Φρουρά, ανάμεσα σε δυο Εύζωνες με φόντο τον προστάτη τους Αη Γιώργη Φουστανελά. Αθήνα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Δεν είναι μόνον του Αγίου Αντωνίου σήμερα 17 Ιανουαρίου. Είναι κι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις ή Αη Γιώργη του Φουστανελά, προστάτη της Προεδρικής Φρουράς.

Ετσι, η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη σήμερα στην ειδική  τελετή και στην συνέχεια παρακολούθησε σε ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα Τιμών την επίσημη παρουσίαση της Ευζωνικής Στολής των αρχών του 1900, που δώρισε ιδιώτης στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Άγιος τιμάται από τους Εύζωνες κάθε χρόνο μετά την ανακήρυξή του ως Προστάτη τους το 2018, ανήμερα της εορτής του, 17 Ιανουαρίου.

Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων ή Φουστανελάς,  γεννήθηκε το 1808 μ.Χ. στο χωριό Τζούρχλι (ή Τζούραλη) της επαρχίας Γρεβενών (σήμερα φέρει την ονομασία Άγιος Γεώργιος), από γονείς φτωχούς γεωργούς, τον Κωνσταντίνο και τη Βασίλω.

Ο Γεώργιος, επειδή οι γονείς του ήταν φτωχοί, παρέμεινε αγράμματος.

Ορφάνεψε σε παιδική ηλικία και πήγε στα Ιωάννινα, όπου έγινε Ιπποκόμος του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ιμίν πασά, στον οποίο και παρέμεινε για οκτώ χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 1836 μ.Χ. συκοφαντήθηκε από εχθρούς του Τούρκους, ότι δήθεν, προηγουμένως εξισλαμίστηκε και κατόπιν επανήλθε στη χριστιανική θρησκεία. Μπροστά στον κριτή ο Γεώργιος απολογήθηκε με θάρρος και απέδειξε ότι ποτέ δεν έγινε αρνησίθρησκος. Έτσι, τον άφησαν ελεύθερο.

Στην συνέχεια, ο Γεώργιος, προσλήφθηκε Ιπποκόμος του μουσελίμη Φιλιατών και πήγε στην πόλη αυτή. Κατόπιν με άδεια του αφέντη του, πήγε στα Ιωάννινα για δικές του υποθέσεις, όπου την 12η Ιανουαρίου 1838 μ.Χ., ημέρα Τετάρτη, κάποιος Οθωμανός τον συκοφάντησε ότι δήθεν ήταν προηγουμένως Τούρκος και ξανάγινε χριστιανός.

Έτσι συνελήφθη, φυλακίστηκε και με τη βία οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τον αλλαξοπιστήσουν. Ο Γεώργιος όμως, παρέμεινε αμετάπειστος.

Μάταια λαός και κλήρος προσπαθούσαν να τον πείσουν να δραπετεύσει από τη φυλακή. Αυτός επέμενε να μαρτυρήσει. Τρεις φορές που οδηγήθηκε στον κριτή, συνεχώς ομολογούσε την πίστη του.

  • Έτσι τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838 μ.Χ., ο Γεώργιος απαγχονίστηκε στην αγορά.

Τρεις ημέρες έμεινε κρεμασμένος στην αγχόνη και στο διάστημα αυτό κάθε βράδυ, λέγεται ότι  ένα ουράνιο φως έλαμπε στο κεφάλι του, ενώ από την ώρα εκείνη ένας καταιγισμός θαυμάτων πλημμύρισε την πόλη.

Έπειτα, το λείψανο του, δωρήθηκε από τον Μουσταφά πασά στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Ιωακείμ και τάφηκε με τιμές δίπλα στο ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου.

Την 26η Οκτωβρίου 1971 μ.Χ. έγινε η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου, στο ναό που έφερε το όνομα του και κτίστηκε στον τόπο που πριν ήταν το σπίτι του. Ο Άγιος τιμάται και στην Κέρκυρα στην «Παναγία των ξένων», όπου εικονίζεται ως νεαρός φουστανελοφόρος.

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στην Προεδρική Φρουρά, Αθήνα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επιθεωρεί άγημα κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Προεδρική Φρουρά, Αθήνα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέπτεται την Προεδρική Φρουρά για να παραστεί στην τελετή εορτασμού του Αγίου Γεωργίου του «Φουστανελά», προστάτη της Προεδρικής Φρουράς και σε εκδήλωση για την αποδοχή της δωρεάς Ευζωνικής Στολής του 1900. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Εύζωνας της Προεδρικής Φρουράς κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Προεδρική Φρουρά, Αθήνα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022. της Προεδρικής Φρουράς και σε εκδήλωση για την αποδοχή της δωρεάς Ευζωνικής Στολής του 1900. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κοιτάζει την Ευζωνική Στολή του 1900, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Προεδρική Φρουρά, Αθήνα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου φωτογραφίζεται με τον δωρητή της στολής Δημήτρη Σμυρλή, στην εκδήλωση για την αποδοχή της δωρεάς Ευζωνικής Στολής του 1900, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Προεδρική Φρουρά, Αθήνα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: