Πρόωρος προεκλογικός πυρετός: Οι υποψήφιοι γνωρίζουν τις ικανότητες τους ή είναι απλά ένα παιγνίδι φιλοδοξίας;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΝΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ – Νέα Υόρκη

Το πολιτικό μάρκετινγκ είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πολιτικοί χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία για να κατανοήσουν, να ανταποκριθούν, να εμπλέξουν και να επικοινωνήσουν με το κοινό τους, έτσι ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους.

Περιλαμβάνει υποψηφίους πολιτικούς, πολιτικούς εν ενεργεία, ηγέτες χωρών, κόμματα και κυβερνήσεις (Antoniades, 2020; Lees-Marshment, 2014). Πέραν των πολλών παραμέτρων που περικλείονται στον τομέα αυτό, υπάρχουν καίρια ερωτήματα, τα οποία καλείται να απαντήσει ένας πολιτικός «παίκτης».

  • Ποιες ικανότητες χρειάζομαι να έχω για να αποδώσω αποτελεσματικά;
  • Πόσο ωφέλιμες είναι οι «ικανότητες» μου στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στην ευημερία αυτής;

Αντλώντας στοιχεία από τις επιστήμες του μάρκετινγκ και της στρατηγικής διαχείρισης, το 2018 και 2019, οι Αντωνιάδης και Χάαν επιχείρησαν να καλύψουν αυτό το σημαντικό κενό, μελετώντας το ρόλο συγκεκριμένων πολιτικών ικανοτήτων, που αποσκοπούν στην επίτευξη ψηλότερης απόδοσης, και κυρίως, στην ευημερία του λαού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η «επιχειρηματική ικανότητα» (entrepreneurial capability) είναι από τα πλέον σημαντικά στοιχεία ενός ηγέτη-πολιτικού. Η ικανότητα του/της να ενεργεί βάσει ευκαιριών και να μεταφράζει αυτές τις ευκαιρίες σε κάτι νέο και πρωτοποριακό είναι πάντα ένα τεράστιο βήμα προς όφελος του λαού.

Πέραν της επιχειρηματικής ικανότητας, η ικανότητα να παρακινεί – ενθαρρύνει – δίνει κίνητρα (motivation capability), οδηγεί σε καινοτόμα μονοπάτια (Wang et al., 2001) με τεράστια οφέλη στην κοινωνία. Παράλληλα, ωθεί το λαό να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια, μια προσπάθεια που μετατρέπεται σε πολύτιμη κοινωνική υπηρεσία (Francois, 2000).

Η επενδυτική ικανότητα ενός πολιτικού (investment capability), επίσης βρίσκεται στην κορυφή των απαραίτητων ικανοτήτων που καλείται να έχει ένας ηγέτης-πολιτικός. Η επενδυτική συμπεριφορά σχετίζεται άμεσα με αξιόπιστες πληροφορίες που προτρέπουν τη μετάβαση προς βιώσιμες επιλογές (Foggia, 2018).

  • Η επενδυτική ικανότητα και τα όποια επενδυτικά έργα ενισχύουν – ενθαρρύνουν τη φωνή των πολιτών μέσω της συμμετοχής και παράλληλα οδηγεί σε αυξημένη δράση από την πλευρά του πολιτικού παίκτη (Isham et al., 1997).

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός, οι καλές υποδομές, ο μορφωμένος πληθυσμός, το άνοιγμα στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), λιγότερη διαφθορά, η πολιτική σταθερότητα και ένα αξιόπιστο νομικό σύστημα έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Π.χ., μικρές χώρες ή χώρες που στερούνται φυσικών πόρων (όπως η Κύπρος) μπορούν να προσελκύσουν ΑΞΕ βελτιώνοντας τους θεσμούς και το πολιτικό τους περιβάλλον (Asiedu, 2006).

Μεταξύ των πολλών άλλων που έχουν καταπιαστεί οι πιο πάνω ερευνητές, αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά τους στην ικανότητα προσαρμογής ενός πολιτικού (adaptation capability).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εμπειρικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η προσαρμοστική ικανότητα είναι πηγή βιώσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και επιτυχίας στην ανάπτυξη νέων προϊόντων/ιδεών/προτάσεων (NPD) (Hurley και Hult, 1998).

  • Άλλωστε, η ικανότητα αυτή σχετίζεται άμεσα με την ίδια την έννοια της πολιτικής και του πολιτικού μάρκετινγκ όπου πρωταρχικός στόχο πρέπει πάντα να είναι η άμεση κατανόηση των αναγκών της κοινωνίας και η προσπάθεια ικανοποίησης αυτών των αναγκών.

Η ικανότητα να κατανοεί ένας πολιτικός τις πραγματικές ανάγκες του λαού είναι ο οδηγός στις όποιες προσπάθειες επιτυχίας του ιδίου και κυρίως της διαδρομής εκείνης που θα οδηγήσει στην ευημερία της κοινωνίας που καλείται να εκπροσωπήσει.

Κατ’ επέκταση, θα ήταν πρέπον και έντιμο, αν ο κάθε υποψήφιος/α μετρήσει πρώτα τις δικές του/ης ικανότητες πριν ζητήσει τη ψήφο του λαού.

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και HellasJournal.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Θέλουν την Κύπρο «αλυσοδεμένη» και θέτουν όρους στην Ε.Ε.: Ο απίστευτος Τατάρ ζητά ειδική Συνθήκη ένταξης στη Ένωση!

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: