Τουρκικό ντοκιμαντέρ φέρει ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να “σκοτώνει” με προκλητικό τρόπο τον EastMed

FILE PHOTO: President Joe Biden chats with Special Envoy for international Energy Affairs Amos Hochstein at the Caribbean Energy Security Summit at the U.S. Department of State in Washington, D.C. State Department photo




Δεν βλέπω την ανάγκη οι ΗΠΑ να στηρίξουν τον αγωγό EastMed, δήλωσε πρώην ειδικός σύμβουλος του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος όμως είναι πλέον Ανώτερος Σύμβουλος για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Άμος Χόκσταϊν ισχυρίστηκε ότι ο αγωγός EastMed δεν θα ολοκληρωθεί επειδή είναι ένα πολύ ακριβό και πολύπλοκο έργο χωρίς οικονομική βιωσιμότητα.

Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT World με τίτλο “Το όνειρο του αγωγού” (The Pipe Dream), o Άμος Χοκστάιν,  ισχυρίστηκε ότι από το 2016 δεν έχει παρουσιαστεί μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας για τον αγωγό East Med.

Μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης του στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, προκλήθηκε σάλος στην Ουάσιγκτον καθώς τέθηκε το δίλημμα αν υποστηρίζει τα ίδια και από το σημερινό του πόστο. Τέθηκε επίσης το ερώτημα αν ο κ. Χόκσταϊν είναι αξιωματούχος που έγραψε το περίφημο non paper. Αναμένεται τοποθέτηση για το θέμα τις επόμενες μέρες, καθώς τίθεται και “ηθικό θέμα”.

Πηγή είπε στην ιστοσελίδα μας ότι ο κ. Χόκσταϊν, όταν έκανε τις δηλώσεις αυτές, μπορεί να εργαζόταν για την ουκρανική εταιρεία Naftogaz, η οποία έχει κατηγορηθεί για διαφθορά.

Ο κ. Χόκσταϊν ως πρώην αξιωματούχος υποστήριξε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, το μόνο που είχε γίνει ήταν να υπογραφούν χάρτες και μνημόνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε ποτέ υιοθετήσει το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι Υπουργοί μιλούσαν για υποστήριξη της ΕΕ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι “τα σχέδια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να καθοδηγούνται από την οικονομική τους βιωσιμότητα και όχι από πολιτικά κίνητρα”.

Ο Άμος Χοκστάιν  υποστήριξε ακόμη ότι καμία τράπεζα ή διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν θα χρηματοδοτήσει τον αγωγό East-Med. Ο αγωγός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί γιατί είναι πολύ περίπλοκος, πολύ ακριβός και συμβαίνει πολύ αργά, πρόσθεσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ανέφερε ακόμη ότι “μπορείς να έχεις ένα αγωγό πολύ πιο φτηνά να πάει από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Τουρκία. Και η Τουρκία είναι ήδη συνδεδεμένη με την Ευρώπη και όλους τους γείτονές της κι επομένως έχει νόημα. Όσο ήμουν ειδικός σύμβουλος επί Ομπάμα είχαμε ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία. Με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον τότε Υπουργό Ενέργειας. Το θέμα της ενέργειας ήταν σε πολλές συζητήσεις μεταξύ του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου Ερντογάν”.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι πολλοί προσπάθησαν να φέρουν λύση στο Κυπριακό αλλά είναι μια διαμάχη στο ψυγείο. Όλα είναι ψυχρά και παγωμένα, το μόνο πράγμα που αλλάζει στην περιοχή είναι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο.

Με πληροφορίες από TRT
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή: Για την επιβολή κυρώσεων στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: