Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία μετά από δεκαετίες εχθρότητας: Θα ξεχαστεί η Γενοκτονία;

Χιλιάδες Αρμένιοι έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Γερεβάν και συμμετέχουν σε διαδηλώσεις εναντίον της αρμενικής κυβέρνησης για τη συμφωνία παράδοσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ. EPA, HAYK BAGHDASARYAN, PHOTOLURE MANDATORY CR, DIT




Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ararat Mirzoyan θα επισκεφθεί την Τουρκία το Μάρτιο, δήλωσε ο Τούρκος ομόλογός του την Πέμπτη, καθώς οι γείτονες εργάζονται για να διορθώσουν τους δεσμούς μετά από δεκαετίες εχθρότητας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters (κείμενο Tuvan Gumrukcu).

Η Τουρκία δεν είχε διπλωματικούς ή εμπορικούς δεσμούς με τον ανατολικό γείτονά της από τη δεκαετία του 1990. Οι δυο τους βρίσκονται σε αντίθεση για πολλά ζητήματα, κυρίως για το 1,5 εκ. άτομα που λέει η Αρμενία ότι σκοτώθηκαν από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία και η Αρμενία δήλωσαν ότι ο πρώτος γύρος συνομιλιών σε περισσότερα από δέκα χρόνια μεταξύ των απεσταλμένων για την εξομάλυνση των σχέσεων ήταν “θετικός και εποικοδομητικός”, αυξάνοντας την προοπτική ότι οι δεσμοί θα μπορούσαν να αποκατασταθούν και τα σύνορα να ανοίξουν ξανά.

Η Αρμενία λέει ότι οι δολοφονίες του 1915 συνιστούν γενοκτονία. Η Τουρκία αποδέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις Οθωμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αμφισβητεί τα στοιχεία και αρνείται ότι οι δολοφονίες ήταν συστηματικές ή συνιστούν γενοκτονία.

Οι εντάσεις ξέσπασαν ξανά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου του 2020 για την επικράτεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία κατηγόρησε τις αρμενικές δυνάμεις ότι κατέχουν εδάφη που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία έκτοτε ζήτησε μια προσέγγιση, καθώς επιδιώκει μεγαλύτερη περιφερειακή επιρροή.

Μιλώντας στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu είπε ότι ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nikol Pashinyan ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της Τουρκίας στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας (ADF), που έχει προγραμματιστεί για τις 11-13 Μαρτίου, και ότι η διαδικασία εξομάλυνσης προχωρά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών και ο Ειδικός Απεσταλμένος Ruben Rubinyan προσκλήθηκαν και ο Pashinyan είπε τέλος ότι μπορούσαν να συμμετάσχουν στο ADF», είπε ο Τσαβούσογλου.

“Θα το δεχόμασταν αυτό, γιατί έρχεται και το Αζερμπαϊτζάν. Ας αφήσουμε λοιπόν το Αζερμπαϊτζάν να εκφράσει τις απόψεις του και η Αρμενία επίσης να εκφράσει τις απόψεις της, και αυτό μπορεί να είναι μέρος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης”, πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες αυτού του μήνα ήταν η πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των δεσμών μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2009. Αυτή η συμφωνία δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες.

Τον Δεκέμβριο, η Άγκυρα και το Ερεβάν διόρισαν ειδικους απεσταλμένους για να ηγηθούν των συνομιλιών εξομάλυνσης. Ο Cavusoglu είπε ότι οι απεσταλμένοι θα αποφασίσουν πότε θα είναι ο επόμενος γύρος συνομιλιών και πού θα διεξαχθούν.

Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θέλει οι συνομιλίες να διεξαχθούν στην Τουρκία ή την Αρμενία, μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου στη Μόσχα».

ΠΗΓΗ: Reuters (κείμενο Tuvan Gumrukcu) – Armenian foreign minister to visit Turkey after decades of animosity]

«Θυμόμαστε, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ»: Το μήνυμα του Ισραηλινού πρέσβη για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: